Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

Να επιστρέψει στο ΔΝΤ

ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Με τον Εισαγγελέα της Νέας Υόρκης Σάιρους Βανς, να αποσύρει τις κατηγορίες σε βάρος του Ντομινίκ Στρος-Καν, ο πρώην Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, θα είναι πλέον ένας ελεύθερος άνθρωπος.
 Θα μπορεί να επιστρέψει στη Γαλλία, και να διεκδικήσει το προεδρικό χρίσμα του Σοσιαλιστικού Κόμματος για τις εκλογές του 2012. Εφόσον του το επιτρέψουν οι «σύντροφοί» του, και εφόσον βέβαια η γαλλική κοινή γνώμη δείξει διάθεση να του συγχωρέσει ακόμη μια ηθική «ατασθαλία».
Η κατάρρευση των κατηγοριών σε βάρος του DSK βέβαια, δεν σημαίνει και ότι είναι αθώος. Ο Εισαγγελέας δεν θεωρεί πλέον αξιόπιστη μάρτυρα την καμαριέρα, ακόμη και οι συνήγοροι του Ντομινίκ Στρος-Καν όμως, αφήνουν να εννοηθεί ότι οι δυο τους είχαν σχέση, αλλά όχι… χωρίς να το θέλει η καμαριέρα του Sofitel της Νέας Υόρκης.
Σε μια εποχή κατά την οποία οι ηθικές αξίες έχουν ποδοπατηθεί, φυσικά και ο Ντομινίκ Στρος-Καν θα μπορούσε να εκλεγεί Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας. Έστω κι αν στο Παρίσι εκκρεμεί η καταγγελία της συγγραφέως Τριστάν Μπανόν ότι αποπειράθηκε να τη βιάσει, και η μητέρα της, στέλεχος του Σοσιαλιστικού Κόμματος και άλλοτε «φίλη» του DSK, της συνέστησε να μην δημοσιοποιήσει το συμβάν.
Δεν θα έπρεπε όμως από κάπου να γίνει η αρχή μιας ουσιαστικής αλλαγής στη ζωή και την καθημερινότητά μας; Τα πάθη και οι συμπεριφορικές τάσεις του Ντομινίκ Στρος-Καν, δεν μαρτυρούν ότι ο μέχρι και πριν μερικούς μήνες σχεδόν βέβαιος επόμενος Πρόεδρος της Γαλλίας, είναι μάλλον ακατάλληλος για τόσο σημαντικούς ρόλους και ευθύνες;
Και, σε κάθε περίπτωση, αν είναι να εκλεγεί Πρόεδρος της Γαλλίας, και να βρίσκει απέναντί του μια αρτηριοσκληρωτική Γερμανία, η οποία θα ορθώνει εμπόδια στο κοινό μέλλον της Ευρώπης, γιατί να μην… επανακάμψει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο;
Όσο κατείχε τη θέση του Γενικού Διευθυντή, η Ελλάδα, και η ευρωζώνη άντεχαν. Ενώ η διάδοχός του, Κριστίν Λαγκάρντ, δεν διαθέτει το ανάλογο πολιτικό εκτόπισμα, και επιπροσθέτως αντιμετωπίζει προβλήματα με τη Δικαιοσύνη, λόγω του ρόλου της στη γνωστή υπόθεση του Μπερνάρ Ταπί.
Αφήστε που με τον DSK και πάλι σε ρόλο Γενικού Διευθυντή του Ταμείου, η σχεδόν χρεοκοπημένη Ελλάδα, θα μπορεί και πάλι να… ζήσει τον μύθο της.