Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011

Μαυροπηγή Κοζάνης: Αν δεν φύγουν, θα τους καταπιεί η γη

Επιβάλλεται η μετεγκατάσταση του οικισμού, ενώ το τελευταίο διάστημα το ρήγμα επεκτάθηκε κατά 300 μέτρα.
Της Μαρίας Καραούλη
Στο χείλος του γκρεμού ζουν στην κυριολεξία οι κάτοικοι του οικισμού Μαυροπηγή Κοζάνης, καθώς το ρήγμα που έχει δημιουργηθεί από παρακείμενο ορυχείο της ΔΕΗ έχει προκαλέσει ανεπανόρθωτες ζημιές σε δεκάδες σπίτια, τα οποία υπάρχει κινδύνος να καταρρεύσουν.
Επιστήμονες του ΑΠΘ και του ΙΓΜΕ, που πραγματοποίησαν επιτόπια έρευνα στην περιοχή, διαπίστωσαν ότι για τα ρήγματα υπεύθυνη είναι η δραστηριότητα της ΔΕΗ. Το τελευταίο διάστημα το ρήγμα επεκτάθηκε κατά 300 μέτρα. Λόγω της γεωλογικής αστάθειας, οι κάτοικοι του χωριού διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο, ενώ εκφράζονται και φόβοι κατάρρευσης του παρακείμενου ορυχείου της ΔΕΗ.
Επείγουσα πολιτική προτεραιότητα, μετά τον κώδωνα του κινδύνου που έκρουσαν οι επιστήμονες, είναι η έκκληση του αντιπεριφερειάρχη Κοζάνης Γιάννη Σόκουτη και της δημάρχου Εορδαίας Παρασκευής Βρυζίδου, οι οποίοι ζήτησαν “να εκδοθεί τάχιστα το ΦΕΚ για την μετεγκατάσταση της Μαυροπηγής, ώστε να μετεγκατασταθεί το συντομότερο ο οικισμός και οι κάτοικοι να μεταφερθούν σε ασφαλή περιοχή”, ενώ άσκησαν κριτική για “τις καθυστερήσεις που ήδη παρατηρήθηκαν”.

Ομοβροντία επιστημόνων κατά ΔΕΗ

Ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Θεόδωρος Τσάπανος παρουσιάζοντας τη μελέτη της επιστημονικής του ομάδας, την οποία ανέθεσε στο πανεπιστήμιο ο δήμος Εορδαίας, σημείωσε: “Στη Μαυροπηγή υπάρχουν δύο επιφανειακές ρηγματώσεις παράλληλες μεταξύ τους, οι οποίες κινούνται με διαφορετική ταχύτητα. Όλη αυτή η υπερδιέγερση οφείλεται σε αίτια που είναι ξεκάθαρα και συνδυάζονται με την εξορυκτική δραστηριότητα της ΔΕΗ”.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της γεωλογικής ομάδας του ΙΓΜΕ Νίκος Νικολάου, παρουσιάζοντας τη μελέτη που εκπόνησε το ινστιτούτο κατά παραγγελία της πρώην νομαρχίας Κοζάνης, επισήμανε ότι “από την αυτοψία διαπιστώθηκε ότι λόγω της εξέλιξης των επιφανειακών ρωγματώσεων στον οικιστικό χώρο της Μαυροπηγής έχουν επηρεαστεί κατοικίες, καθώς και η εκκλησία και το σχολείο του οικισμού”. Αναφερόμενος στα γεωλογικά φαινόμενα που προκαλούν τις ρωγμές στα σπίτια και απειλούν την ασφάλεια των κατοίκων του χωριού, υπογράμμισε: “Διαπιστώθηκε ότι το τελευταίο δίμηνο που επεκτάθηκε το ορυχείο προς τον οικισμό, αυξήθηκε η ένταση των οριζόντιων μετακινήσεων στην περιοχή βόρεια του οικοδομικού χώρου, καθώς και οι κατακόρυφες μετακινήσεις βορειοδυτικά του οικισμού”.
Καταθέτοντας τη δική του επιστημονική άποψη, ο πρόεδρος του τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ, καθηγητής Σπύρος Παυλίδης, υπογράμμισε ότι “εδώ σαφώς προσδιορίζεται ότι η αιτία είναι η εκφόρτιση των τάσεων λόγω της εξορυκτικής δραστηριότητας. Αυτό είναι ξεκάθαρο και από τα συμπεράσματα της εξαμηνιαίας έκθεσης που ήδη παρουσιάσαμε”.
•Ο πρόεδρος του τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ, καθηγητής Σπύρος Παυλίδης άφησε αιχμές κατά της ΔΕΗ για “απόκρυψη στοιχείων”, σημειώνοντας ότι “η ΔΕΗ καλά θα έκανε να μας έδινε περισσότερα δεδομένα, ώστε να βγουν σωστότερα συμπεράσματα. Έχει κάποια δεδομένα από τα κλεισίμετρα από γεωτρήσεις, που παρακολουθούν την κίνηση στο υπέδαφος, τα οποία, αν και τα ζητήσαμε, δεν μας τα έδωσε”

"Να εκκενωθούν άμεσα οι ακατάλληλες κατοικίες"

Μετά την ενημέρωση των επιστημόνων η περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας προκρίνει ως λύση τη μετεγκατάσταση του οικισμού και προς αυτή την κατεύθυνση ήδη οκτώ διμελή συνεργεία ελέγχουν όλα τα κτίσματα της Μαυροπηγής.
“Για να εγκατασταθούν οι κάτοικοι σε άλλη περιοχή η ΔΕΗ θα καταβάλει στους ιδιοκτήτες των κατοικιών το 50% της αποζημίωσης που δικαιούνται, ενώ η υπόλοιπη αποζημίωση θα τους δοθεί, όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία της απαλλοτρίωσης του οικισμού, με την έκδοση της οριστικής δικαστικής απόφασης”, ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης Γιάννης Σόκουτης.
“Σκοπός μας είναι να εκκενωθούν άμεσα οι ακατάλληλες κατοικίες, όσες δηλαδή κριθούν επικίνδυνες”, τόνισε ο κ. Σόκουτης, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι σύμφωνα με δήλωση που έκανε στη σύσκεψη ο αναπληρωτής διευθυντής του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας (ΛΚΔΜ) Ιωάννης Καραμπακάκης, η ΔΕΗ αναμένει έως 15 Αυγούστου την απόφαση της μετεγκατάστασης της Μαυροπηγής (δημοσίευση στο ΦΕΚ - Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως). “Την πληροφορία αυτή επιβεβαίωσε και η διευθύντρια του ΛΚΔΜ Όλγα Κουρίδου σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχα τη Δευτέρα μαζί της”, δήλωσε ο κ. Σόκουτης.



.