Κυριακή 21 Αυγούστου 2011

Στριμωξίδι υποψηφίων για τις λίστες της ΝΔ

Του ΝΙΚΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
Στην «πολυκατοικία» της Κεντροδεξιάς το στριμωξίδι είναι έντονο εδώ και καιρό. «Αν οι τρικλοποδιές μεταξύ των υποψηφίων ξεκίνησαν ήδη, τι θα γίνει στην τελική ευθεία;»,
 αναρωτιόταν βουλευτής της ΝΔ. Στη Συγγρού η υπόθεση «λίστες» έχει ξεκινήσει εδώ και μερικές εβδομάδες. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος, Ανδρέας Λυκουρέντζος, έχει ξεκινήσει τα ραντεβού του με τους «γαλάζιους μνηστήρες», που συναντά στις περιοδείες που κάνει ανά την Ελλάδα. Κάτι τέτοιο συνέβη και στην τελευταία του επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη, όπου συνάντησε ουκ ολίγους υποψηφίους της Α' και της Β'. Να σημειωθεί ότι ειδικό ρόλο στην κατάρτιση των ψηφοδελτίων θα διαδραματίσει και ο Δημήτρης Σταμάτης, κάτι που μάλλον αποκλείει τη δική του υποψηφιότητα στην πόλη.
Στη ΝΔ σε επίπεδο βουλευτών δεν υπάρχουν ερωτηματικά, καθώς και οι πέντε σημερινοί βουλευτές (Κώστας Καραμανλής, Κώστας Γκιουλέκας, Σταύρος Καλαφάτης, Γιάννης Ιωαννίδης και Ελενα Ράπτη) θα είναι εκ νέου στη λίστα. Το γεγονός ότι οι σχέσεις μεταξύ των βουλευτών δεν είναι και οι καλύτερες, η διαπίστωση ότι η μάχη των δημοτικών εκλογών και η ήττα της ΝΔ στο δήμο Θεσσαλονίκης δημιούργησε ανοιχτές πληγές που δε λένε να κλείσουν, αλλά και η κινητικότητα που δείχνουν νέοι υποψήφιοι προδιαγράφουν τη σκληρότητα της μάχης που θα δοθεί.
Σίγουροι για τη λίστα της Α' θα πρέπει να θεωρούνται οι πολιτευτές Γιώργος Ορφανός, Παναγιώτης Κοκκόρης και Βενιαμίν Καρακωστάνογλου, αλλά και η Αρτεμις Διαλυνά που ήταν στο ψηφοδέλτιο το 2009. Κινητικότητα παρουσιάζει και ο πολιτευτής Κώστας Μαργαρίτης, ενώ πολλοί θεωρούν ότι, αν η Λιάνα Γούτα θελήσει να είναι υποψήφια, θα συμπεριληφθεί στη λίστα. Το ίδιο ισχύει και για την αναπληρώτρια τομεάρχη Περιβάλλοντος, Βίκυ Ευταξά.

Και νέοι παίκτες

Ουκ ολίγοι και οι νέοι παίκτες. Μάλιστα, οι θεωρούμενοι πιο ισχυροί Στράτος Σιμόπουλος και Δημήτρης Πανοζάχος, που έχουν πάρει το πράσινο φως από τον Αντώνη Σαμαρά ότι θα είναι υποψήφιοι, έχουν εκνευρίσει κάποιους βουλευτές που δε βλέπουν με καλό μάτι την υπερκινητικότητα που καταγράφουν οι νέοι υποψήφιοι. Επίσης, υπάρχουν σκέψεις να είναι υποψήφιοι οι δύο δικηγόροι και γιοι πρώην βουλευτών, Δημήτρης Κούβελας και Στάθης Κωνσταντινίδης, όπως και ο πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Γαρούφας, τον οποίο πάντως κάποιοι βλέπουν να είναι υποψήφιος στις Σέρρες.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπάρχει και μεταξύ των γυναικών. Από το χώρο του δήμου ακούγεται ότι επιθυμούν να είναι υποψήφιες η Αννα Ευθυμίου και η Ανθή Σαλαγκούδη, ενώ ενδιαφέρον έχει εκδηλώσει η Τζελίνα Μακραντωνάκη. Αντίθετα, μάλλον φαίνεται να απομακρύνεται το σενάριο επιστροφής στη λίστα της ΝΔ του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου και του Παναγιώτη Ψωμιάδη, ενώ, εκτός λίστας (λόγω ασυμβίβαστου) θα είναι ο πρώτος επιλαχών βουλευτής του 2009, Απόστολος Τζιτζικώστας, που αναδείχτηκε αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης με το συνδυασμό του κ. Ψωμιάδη.

Και στη Β' επικρατεί το ίδιο σκηνικό με πολλούς υποψηφίους να διαγκωνίζονται. Στη λίστα θα είναι οι δύο βουλευτές Θόδωρος Καράογλου και Σάββας Αναστασιάδης, ενώ πολύ ισχυρό είναι το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιοι οι Γιάννης Καραγιάννης, Γιάννης Παλαιστής και Αρης Αραμπατζής, οι πολιτευτές Αδάμ Ρεγκούζας και Παντελής Τσακίρης, καθώς και η Πόπη Καλαϊτζή και η Εύα Παντούσα. Ακόμη, ακούγονται και τα ονόματα των Βασίλη Κανάκα, Γιάννας Τζάκη και Εφης Βασιλειάδου. Με δεδομένο ότι η λίστα χωρά μόνον 9 υποψηφίους, αναμένεται πραγματική σφαγή...


Με Κιλτίδη ο ΛΑΟΣ

Στο ΛΑΟΣ, η «μεταγραφή» του Κώστα Κιλτίδη ενισχύει σημαντικά το ψηφοδέλτιο στην Α' Θεσσαλονίκης, όπου, όπως όλα δείχνουν, θα είναι υποψήφιος ο πρώην υφυπουργός. Την ίδια στιγμή, βέβαια, αυτό δημιουργεί και εσωκομματικές τριβές, καθώς ο σημερινός βουλευτής Αγγελος Κολοκοτρώνης θα πρέπει να δώσει σκληρή μάχη για να επανεκλεγεί. Στη Β', αντίθετα, η κυριαρχία του Κυριάκου Βελόπουλου δε φαίνεται να αμφισβητείται.
Τοπίο στην ομίχλη θυμίζει η ανθρωπογεωγραφία του κόμματος της Ντόρας Μπακογιάννη στη Θεσσαλονίκη. Η αποχώρηση του Κώστα Κιλτίδη από το κόμμα ανέτρεψε τα δεδομένα και η τράπουλα ξαναμοιράζεται. Τα ονόματα που ακούγονται για την Α' είναι του Νίκου Ταχιάου, των μελών της συντονιστικής ομάδας του κόμματος, Πάρη Μπίλια, Γιάννη Ανδρουλάκη και Θόδωρου Λεωνίδη, του Αστέριου Τσουκαλά, καθώς και των πολιτικών στελεχών που ανακοινώθηκαν, Δημήτρη Δρογίδη, Κώστα Μπουμπάρη και Κώστα Παπαπολυχρονιάδη. Στη λίστα της Β' αναμένεται να βρεθούν οι δύο γιατροί Σπύρος Χαϊτίδης και Αθανάσιος Δαδάλας.