Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

Έκτακτη συνεδρίαση του κοινοβούλιου για τις ταραχές στο Λονδίνο

Θα συνεδριάσει εκτάκτως την Πέμπτη το βρετανικό κοινοβούλιο, εξαιτίας των ταραχών που συγκλονίζουν την πρωτεύουσα και άλλες πόλεις της χώρας, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Ντέιβιντ Κάμερον, προσθέτοντας ότι θα κάνει «ό,τι είναι απαραίτητο» για να αποκατασταθεί η τάξη.
Μετά τη λήξη μιας συνεδρίασης στην Ντάουνινγκ Στριτ για την αντιμετώπιση της κρίσης, ο Κάμερον ανακοίνωσε επίσης ότι, από απόψε, η δύναμη της αστυνομίας στο Λονδίνο θα αυξηθεί από 6.000 σε 16.000 αστυνομικούς. «Ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων είναι σύμφωνος να συνεδριάσει το κοινοβούλιο για μια ημέρα την Πέμπτη για να εκφωνήσω μια ομιλία ενώπιόν του και για να μπορέσουμε να κάνουμε μια συζήτηση» για την κατάσταση στη χώρα, δήλωσε ο πρωθυπουργός, ο οποίος αναγκάσθηκε να διακόψει τις ετήσιες διακοπές του στην Ιταλία και να επιστρέψει σήμερα το πρωί στο Λονδίνο, αφού επικρίθηκε έντονα για την απουσία του.
Ο Κάμερον καταδίκασε «τις αηδιαστικές σκηνές που είδε ο πληθυσμός στην τηλεόραση και στους δρόμους. Σκηνές λεηλασίας, βανδαλισμού, κλοπών, σκηνές όπου άνθρωποι επιτίθεντο σε αστυνομικούς, ακόμη και σε ομάδες πυροσβεστών που προσπαθούσαν να κατασβέσουν πυρκαγιές. Ο κόσμος δεν πρέπει να έχει καμιά αμφιβολία ότι θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να αποκαταστήσουμε την τάξη στους δρόμους και για να τους καταστήσουμε ασφαλείς γι' αυτούς που σέβονται το νόμο».
Οι ταραχές που συγκλονίζουν από το Σάββατο το Λονδίνο επεκτάθηκαν και σε άλλες πόλεις τη νύκτα της Δευτέρας προς την Τρίτη, συγκεκριμένα στο Μπρίστολ (νοτιοδυτικά), το Λίβερπουλ (βορειοδυτικά) και το Μπέρμιγχαμ (κέντρο). Περισσότεροι από 450 άνθρωποι έχουν συλληφθεί στο Λονδίνο από την αρχή των ταραχών. Τρεις εξ αυτών συνελήφθησαν για «απόπειρα φόνου» αφού τραυμάτισαν δύο αστυνομικούς πέφτοντας πάνω τους με το αυτοκίνητό τους. Οι δυνάμεις της τάξης, οι οποίες δέχονται έντονες επικρίσεις, έχουν φανεί ως τώρα ανίκανες να περιορίσουν τις βιαιότητες αυτές, οι οποίες είναι οι χειρότερες αυτού του τύπου που έχουν σημειωθεί εδώ και 20 χρόνια στη βρετανική πρωτεύουσα.