Πέμπτη 18 Αυγούστου 2011

Πόσες εταιρείες ασχολούνται με την ανακύκλωση στο Δήμο Θεσσαλονίκης;


 Περισσότερες από μία ιδιωτικές εταιρείες ασχολούνται με την ανακύκλωση στο Δήμο Θεσσαλονίκης. Αυτό προκύπτει από έρευνα που πραγματοποίησε το Thestival με αφορμή την τοποθέτηση των μπλε κάδων στους δρόμους της πόλης. Ας πάρουμε...

τα γεγονότα με τη σειρά.

Πριν από μερικούς μήνες ο Δήμος Θεσσαλονίκης υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης διακόπτοντας τη συνεργασία με τον Σύνδεσμο ΟΤΑ Νομού Θεσσαλονίκης ο οποίος αδυνατούσε να καλύψει τις ανάγκες της πόλης στον συγκεκριμένο τομέα. Η συμφωνία προέβλεπε μεταξύ άλλων την σταδιακή παραχώρηση 5.000 μπλε κάδων στο Δήμο, οι οποίοι θα τοποθετούνταν στις έξι δημοτικές κοινότητες. Οι πρώτοι κάδοι τοποθετήθηκαν στη 2η δημοτική κοινότητα ενώ πρόσφατα ξεκίνησε η τοποθέτηση μπλε κάδων στις οδούς Βας. Όλγας και Τσιμισκή.
Στο άκουσμα της εξαγγελίας Μπουτάρη για είσοδο ιδιωτών στην καθαριότητα της πόλης είχαν εκφραστεί ενστάσεις τόσο από την αντιπολίτευση όσο και από εργαζόμενους στην καθαριότητα. Η δημοτική αρχή αντέκρουσε τα επιχειρήματα των διαφωνούντων λέγοντας ότι η ΕΕΑΑ Α.Ε. δεν είναι μία εταιρεία αμιγώς ιδιωτική δεδομένου ότι συμμετέχει ως μέτοχος με ποσοστό 35% η Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων.
Απ’ ότι φαίνεται η εταιρεία – κολοσσός στον τομέα της ανακύκλωσης ΕΕΑΑ δεν μπόρεσε να καλύψει με τις δικές τις δυνάμεις την ανακύκλωση της πόλης. Μια δεύτερη εταιρεία έκανε την εμφάνισή της. Πρόκειται για την εταιρεία Helesi της οποίας το όνομα αναγράφεται σε αρκετούς από τους μπλε κάδους που έχουν τοποθετηθεί στη Θεσσαλονίκη. Η Helesi (ιδρύθηκε το 1990 με την επωνυμία Περιβαλλοντική ΑΕΒΕ) είναι μία εταιρεία ελληνικών συμφερόντων με έντονη δραστηριότητα στο εξωτερικό.
Η ανάθεση έργου από την EEAA σε κάποια άλλη εταιρεία είναι καθ’ όλα νόμιμη. Ωστόσο οι πολίτες έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν ποιος μαζεύει τα σκουπίδια τους.
Thestival