Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

Δηλώσεις του κ. Νίκου Νικολόπουλου για τα αποτελέσματα στην τριτοβάθμια Εκπαίδευση και τα προβλήματα στην χρηματοδότηση του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ


Για τα αποτελέσματα ο κ. Νικολόπουλος είπε:
«Για χιλιάδες νέες και νέους ανοίγουν σήμερα οι πόρτες της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Και κλείνει με επιτυχία, ένας σημαντικός κύκλος κόπων, εξόδων, και αγωνίας, για τους ίδιους αλλά και τις οικογένειές τους. Ας τους δώσουμε τα θερμά μας συγχαρητήρια και να τους ευχηθούμε μέσα από την καρδιά μας, καλή πρόοδο στον δρόμο της γνώσης που επέλεξαν.
Όμως, σε μια εποχή που η ανεργία πλήττει ήδη πάνω από ένα εκατομμύριο Ελληνίδες και Έλληνες, που χιλιάδες πτυχιούχοι δεν μπορούν να απορροφηθούν στους κλάδους που σπούδασαν και που η απογοήτευση για το μέλλον χτυπάει την πόρτα όλων των ελληνικών οικογενειών, εμείς που ασχολούμαστε με την πολιτική δεν μπορούμε να μένουμε άλλο σε ευχές και λόγια.
Μαζί με τον λαό οφείλουμε να ανατρέψουμε την πολιτική της απογοήτευσης και της μιζέριας. Να δώσουμε μια νέα ελπίδα σε όλους και να υποσχεθούμε στα παιδιά που σήμερα ανοίγουν τα φτερά τους προς την Ανώτατη Εκπαίδευση πως οι κόποι τους δεν θα πάνε χαμένοι και πως τα όνειρά τους θα δικαιωθούν.
Και αυτό είναι κάτι που όσο περνάει από το χέρι μου, το υπόσχομαι από τα βάθη της καρδιάς μου. Και θα αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις για να ανατραπεί το σκηνικό της φτώχιας και της ανασφάλειας που ζούμε σήμερα, ώστε μια νέα εποχή ευημερίας και ελπίδας να ξημερώσει για όλους, μα προπάντων για τη νέα γενιά».

Σχετικά με τα προβλήματα χρηματοδότησης του ΙΚΑ –ΕΤΕΑΜ είπε:
«Στο τέλος του 2011 το Ι.Κ.Α. θα κλείσει με έλλειμμα που προσεγγίζει το 1.000.000.000 ευρώ.
Η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης οδηγεί σε διαρκώς αυξανόμενη ύφεση και σε εκτίναξη της ανεργίας.
Με το κλίμα μειωμένης οικονομικής δραστηριότητας , τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων (ειδικά του Ι.Κ.Α. –ΕΤΑΜ) έχουν μειωθεί σε υπερβολικό βαθμό.Οι εισπράξεις από εισφορές σημειώνουν μείωση κατά 17% σε σχέση με το 2010:Με βάση τα επίσημα στοιχεία του Ι.Κ.Α., το Α΄ πεντάμηνο του 2010 οι εισπράξεις από εισφορές ήταν 5,8 δισ. ευρώ, ενώ το Α΄ πεντάμηνο του 2011 υποχώρησαν στα 4,8 δισ. ευρώ. Ειδικά, στην οικοδομή η μείωση ξεπερνά το 40%!Παράλληλα, καμιά θετική εξέλιξη δεν υπάρχει στον τομέα της εισφοροδιαφυγής.Το Ι.Κ.Α. οδηγείται σε οικονομικό αδιέξοδο. Απαιτείται άμεση κυβερνητική παρέμβαση:• Για στήριξη της ρευστότητας του Ι.Κ.Α. • Για αποτελέσματα στην αύξηση των εσόδων  • Για καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής
Πάνω από όλα, όμως, χρειάζεται αλλαγή κυβερνητικής πολιτικής και αναπτυξιακή ανάσα στην πραγματική οικονομία».