Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

Νέες ενδείξεις για την… εξωγήινη προέλευση της ζωής

Οι απαραίτητες χημικές ενώσεις για την ανάπτυξή της ίσως μεταφέρθηκαν από μετεωρίτες

Συντάκτης: Κωνσταντίνος Γουσίδης

Πόσο πιθανό είναι να είναι η ζωή όπως την γνωρίζουμε σήμερα στον πλανήτη μας… εξωγήινης προέλευσης; Όσο εξωπραγματικό και να ακούγεται αυτό το σενάριο, οι ενδείξεις και οι πιθανότητες για να έχει μεταφερθεί η ζωή στη Γη από κάποια μακρινή γωνιά του Σύμπαντος, αυξάνονται συνεχώς – και ειδικά μετά από την τελευταία έρευνα επιστημόνων της NASA που καθιστά πλέον πολύ πιθανή μια επιστημονική θεωρία που έως τώρα δεν μπορούσε να τεκμηριωθεί.

Οι επιστήμονες γνωρίζουν εδώ και δεκαετίες ότι η ζωή αναπτύχθηκε πριν από το λιγότερο 3,7 δισεκατομμύρια χρόνια στα βάθη των ωκεανών του πλανήτη μας. Τι ήταν όμως αυτό που «πυροδότησε» την εξέλιξη της ζωής. Κανείς δεν έχει μπορέσει έως τώρα να δώσει μια αποδεκτή από όλους απάντηση. Μια θεωρία όμως κερδίζει τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο «έδαφος». Η θεωρία αυτή αναφέρει ότι οι χημικές ενώσεις που είναι απαραίτητες για τη δημιουργία ζωής, τα «δομικά υλικά» που συνθέτουν το DNA που είναι η βάση κάθε γνωστής μορφής ζωής, μεταφέρθηκαν στη Γη από μετεωρίτες που πριν από δισεκατομμύρια χρόνια προσέκρουσαν στην επιφάνεια του πλανήτη μας.
Μελέτες που έγιναν κατά καιρούς σε διάφορα εργαστήρια με τη βοήθεια μοντέλων προσομοίωσης ηλεκτρονικών υπολογιστών, έδειξαν ότι όντως η ζωή θα μπορούσε να έχει εμφανιστεί με αυτό τον τρόπο. Για να εδράζει όμως αυτή η θεωρία σε πιο γερά «θεμέλια», έπρεπε να βρεθεί μια ισχυρή ένδειξη, για παράδειγμα να εντοπιστούν τα δομικά υλικά του DNA σε κάποιους μετεωρίτες. Ωστόσο, κάτι τέτοιο μέχρι στιγμής δεν είχε καταστεί εφικτό…
Αυτές ακριβώς τις ενδείξεις κατάφερε όμως τώρα να προσκομίσει στην επιστημονική κοινότητα μια ερευνητική ομάδα της NASA. Με τη βοήθεια νέων τεχνικών, ανέλυσαν λεπτομερώς τη χημική σύνθεση 12 μετεωριτών (που έχουν στο παρελθόν πέσει στη Γη) πλούσιων σε οργανικά στοιχεία. Από τις αναλύσεις τους προέκυψε ότι οι μετεωρίτες αυτοί περιέχουν τρεις νουκλεϊνικές βάσεις (πουρίνη, 6.8-διαμινοπουρίνη και 2.6-διαμινοπουρίνη). Οι βάσεις αυτές παίζουν καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία των αμινοξέων, των μεγάλων μορίων του DNA και του και αρχαιότερου RNA (ενός «συγγενικού» με το DNA και πιο «πρωτόγονου» μακρομορίου).
Όπως βεβαιώνουν οι ερευνητές σε άρθρο τους που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό PNAS, οι ζωτικής σημασίας αυτές νουκλεϊνικές βάσεις –που έτσι κι αλλιώς σπανίζουν στη Γη– δεν υπήρχαν στο έδαφος και στον πάγο των περιοχών όπου προσέκρουσαν οι μετεωρίτες, και κατά αυτόν τον τρόπο δεν υπάρχει πιθανότητα αυτοί να «μολύνθηκαν» από το γήινο περιβάλλον. Να σημειωθεί ότι προγενέστερες αναλύσεις είχαν δείξει ότι μερικοί μετεωρίτες περιέχουν νουκλεϊνικές βάσεις, όμως οι ερευνητές δεν είχαν καταφέρει τότε να πείσουν τους συναδέρφους τους ότι αυτές δεν είχαν «μολύνει» τους μετεωρίτες κατά την πρόσκρουση στη Γη.Η ανακάλυψη των επιστημόνων της NASA, δείχνει να αλλάζει τώρα όλα τα δεδομένα και προσφέρει «ισχυρότατες ενδείξεις», όπως τις χαρακτηρίζουν οι ίδιοι οι ερευνητές, ότι η ζωή στη Γη μπορεί να είναι εξωγήινης προέλευσης. Η συγκεκριμένη θεωρία δείχνει λοιπόν να κερδίζει έδαφος, άγνωστο όμως παραμένει αν κάποτε θα μπορέσει όντως να επιβεβαιωθεί πέρα από κάθε αμφιβολία…