Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

Πρός γενικευμένο κράχ οικονομίας και πολιτικής;

H οικονομική κρίση έχει προκαλέσει βαθιά πολιτική κρίση.Στην τρέχουσα φάση, το πολιτικό τέλος των Μέρκελ, Σαρκοζί και Ομπάμα δε θα θα προκαλούσε έκπληξη σε κανέναν και αρκετοί έχουν αρχίσει να το θεωρούν πιθανότερο μέρα με τη μέρα..Οι πολίτες σε εγρήγορση..
Τις δραματικές αυτές εξελίξεις παρακολουθούν με εξαιρετική προσοχή, ετοιμότητα και σοβαρότητα πολίτες σε όλες τις ευρωπαικές χώρες,ΗΠΑ και υπόλοιπο κόσμο.Κάθε μέρα που περνάει ενισχύει την πεποίθηση ότι ο κόσμος μας χρειάζεται νέους μηχανισμούς οικονομικής και πολιτικής λειτουργίας που θα αντικαταστήσουν το χρεοκοπημένο μοντέλο που φαίνεται ότι αργά η γρήγορα μας αποχαιρετά..
Οι νέοι θεσμοί κοινωνικής ,πολιτικής και οικονομικής οργάνωσης έχουν ήδη ξεπροβάλει σαν προτάσεις για την επόμενη μέρα και ήδη έχουν προχωρήσει σε πανευρωπαικό επίπεδο οι διαδικασίες επεξεργασίας και εξειδίκευσής τους, ώστε να είναι έτοιμες, προκειμένου να αποτελέσουν αποφασιστικό μέρος ευρέως δημοκρατικού διαλόγου και συγκεκριμένων αποφάσεων στις Λαικές Συνελεύσεις που θα πραγματοποιηθούν στη συνέχεια..
stopcartel Newsdesk

O φόβος ύφεσης & η ευρωπαϊκή κρίση ρίχνουν τις αγορές στα τάρταρα.

Μία καταστροφική έκθεση από την Κεντρική Τράπεζα της Φιλαδέλφειας σχετικά με την αμερικανική οικονομία, η οποία έδειξε πως πολλοί βασικοί δείκτες βρίσκονται στη χειρότερη κατάσταση από το Μάρτιο του 2009, ενέτειναν την επενδυτική ανησυχία για την πιθανότητα ύφεσης στις ΗΠΑ και οδήγησαν τις μετοχές στα τάρταρα την Πέμπτη. Ήδη, νωρίτερα, η Ευρώπη είχε υποστεί ένα δραματικό κραχ με τους βασικούς δείκτες να κλείνουν χαμηλότερα περισσότερο από 5% κατά μέσο όρο.
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες συνετρίβησαν και οι αμερικανικές πήραν τη σκυτάλη με τις μεγαλύτερες να βουλιάζουν και με την πτώση να μεταδίδεται και στις μετοχές τεχνολογίας. Ο φόβος πήρε διαστάσεις πανικού με τα αμερικανικά ομόλογα να προσελκύουν τους επενδυτές και το επιτόκιο των 10ετών να βουτά σε νέο ιστορικό χαμηλό κάτω από το 2%.
Την ίδια στιγμή, αν και κανείς δε φαίνεται να θέλει να μιλήσει ανοιχτά γι' αυτό, η οικονομική κρίση έχει προκαλέσει μία βαθιά πολιτική κρίση και αυτή με τη σειρά της εμποδίζει την εύρεση ουσιαστικών λύσεων στην πρώτη προκαλώντας ολοένα και μεγαλύτερη ανασφάλεια στις αγορές. Στην τρέχουσα φάση, το πολιτικό τέλος των Μέρκελ, Σαρκοζί και Ομπάμα δε θα θα προκαλούσε έκπληξη σε κανέναν και αρκετοί έχουν αρχίσει να το θεωρούν πιθανότερο μέρα με τη μέρα.
Ο συνδυασμός μίας παρατεταμένης οικονομικής αδυναμίας στις αναπτυγμένες χώρες, μίας διεθνούς νομισματικής κρίσης με έντονη την παρουσία της στην Ευρώπη, μίας ευρωπαϊκής αλλά και διεθνούς κρίσης χρέους και της πολιτικής αστάθειας που επικρατεί σε διεθνές επίπεδο, έχουν οδηγήσει σε πωλήσεις πανικούς στις αγορές μετοχών και στη μεταφορά κεφαλαίων στα ομόλογα, το χρυσό και άλλους επενδυτικούς παραδείσους.
Με πτώση έκλεισε η συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης μετά την αιφνίδια επάνοδο των φόβων για την παγκόσμια οικονομία, λόγω των ανησυχητικών δεικτών στις ΗΠΑ και τον αντίκτυπο της κρίσης χρέους στον ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό τομέα.
Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε στις 10.990,58 μονάδες, έχοντας χάσει 419,63 μονάδες, ή 3,68%
Ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας έπεσε στις 2.380,43 μονάδες, μειωμένος κατά 131,05 μονάδες ή 5,22%.
Τέλος, ο δείκτης Standard & Poor's 500, που είναι ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε στις 1.140,65 μονάδες, με πτώση 53,24 μονάδων ή 4,46%.
Τη μεγαλύτερη πτώση τους μέσα σε μία ημέρα τα τελευταία δυόμισι χρόνια σημείωσαν σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.
Ο ευρωπαϊκός τραπεζικός τομέας, που έχει εκτεθεί στην κρίση χρέους της ευρωζώνης, κατέγραψε τις μεγαλύτερες απώλειες αφού υποχώρησε κατά -6,6%. Από τις αρχές του έτους οι τραπεζικές μετοχές έχουν υποχωρήσει κατά 29,7%. Μεταξύ των τραπεζών με τις μεγαλύτερες απώλειες σήμερα ήταν η βρετανική Barclays και η γαλλική Societe Generale, με πτώση -11,6% και οι δύο. Η γερμανική Commerzbank έχασε -10,5%.
Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης Dax έκλεισε στις 5.602,80 μονάδες, μειωμένος κατά -5,82%, τη μεγαλύτερη πτώση που έχει καταγράψει από τον Νοέμβριο του 2008.
Ο δείκτης Footsie-100 του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου υποχώρησε κατά 239,37 μονάδες (-4,49%), πέφτοντας στις 5.092,23 μονάδες ενώ στο Παρίσι, σε μια "καταστροφική" συνεδρίαση --όπως τη χαρακτηρίζει το Γαλλικό Πρακτορείο-- ο δείκτης CAC 40 έχασε 178,30 μονάδες ή -5,48% και έκλεισε στις 3.076,04 μονάδες, με όγκο συναλλαγών ύψους 4,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Η Ζυρίχη κατάφερε να περιορίσει κάπως τις απώλειες, που κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης είχαν φτάσει και το -5,21% και έκλεισε τελικά στις 5.196 μονάδες, χάνοντας 225,21 μονάδες ή -4,15%.
Μεγάλες απώλειες -- από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη-- κατέγραψε το Χρηματιστήριο του Μιλάνου όπου ο δείκτης FTSE Mib έκλεισε κάτω από το όριο των 15.000 μονάδων, στις 14.970 μονάδες, χάνοντας -6,15% σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης.
Μέσα σε μεγάλη νευρικότητα, το Χρηματιστήριο της Μαδρίτης υποχώρησε -4,70%, με το δείκτη Ibex-35 να κλείνει στις 8.317,7 μονάδες. Οι απώλειες κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ξεπέρασαν το 6,5%.
Λίγο μικρότερη ήταν η πτώση στη Λισαβόνα, όπου ο δείκτης PSI-20 έχασε -4,12% και έκλεισε στις 6.030,57 μονάδες.
Τα σκανδιναβικά Χρηματιστήρια κατέγραψαν μεγάλη πτώση. Στο κλείσιμο το Χρηματιστήριο της Στοκχόλμης υποχωρούσε κατά -6,73%, του Ελσίνκι κατά -06,45%, του Όσλο -5,97% και της Κοπεγχάγης -4,69%.
Στη Μόσχα, τα δύο Χρηματιστήρια ακολούθησαν τη γενική τάση. Το Micex έκλεισε στις 1.452,83 μονάδες, με πτώση -3,73% ενώ ο δείκτης RTS υποχώρησε στις 1.584,20 μονάδες, μειωμένος κατά -4,79%.
Στην Αθήνα, ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 976,62 μονάδες σημειώνοντας μεγάλη πτώση σε ποσοστό 3,38%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 46,188 εκατ. ευρώ.
Στο μεταξύ, η τιμή του χρυσού κατέγραψε για δεύτερη φορά σήμερα ιστορικό ρεκόρ, ξεπερνώντας για πρώτη φορά τα 1.825 δολάρια η ουγγιά.
Γύρω στις 17:10 (ώρα Ελλάδας), η τιμή του χρυσού είχε φτάσει τα 1.826,10 δολάρια η ουγγιά, επίπεδο το οποίο αποτελεί νέο ιστορικό ρεκόρ. Περίπου στις 18:30 η ουγγιά κινούταν στα 1.820 δολάρια.
Η άνοδος της τιμής του χρυσού αποδίδεται στην σημαντική πτώση των χρηματιστηρίων, την ώρα που εντείνονται οι ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομική κατάσταση μετά τη δημοσιοποίηση απογοητευτικών οικονομικών δεικτών από τις ΗΠΑ.
Οι πρωτοβουλίες και οι δηλώσεις των πολιτικών ηγετών φαίνεται ότι δεν έχουν καταφέρει να αμβλύνουν τη νευρικότητα των επενδυτών. Οι προτάσεις που έγιναν κατά τη "μίνι" γαλλογερμανική σύνοδο της Τρίτης δεν έπεισαν τις αγορές, ενώ την ίδια τύχη είχε και η ανακοίνωση ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, σκοπεύει να παρουσιάσει τον Σεπτέμβριο ένα σχέδιο δράσης για την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας και τη μείωση της ανεργίας.
Με τη σειρά του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, προσπάθησε να κατευνάσει τα πνεύματα, διαβεβαιώνοντας σήμερα ότι δεν βλέπει στον ορίζοντα κάποια "νέα ύφεση" στην ευρωζώνη.
Ταυτόχρονα όμως, έγιναν και αντικρουόμενες δηλώσεις, όπως αυτή του πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζακ Ντελόρ, ο οποίος εκτίμησε ότι η ευρωζώνη και η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκονται "στο χείλος του γκρεμού". "Πώς μπορούν (οι Ευρωπαίοι ηγέτες) να πιστεύουν ότι οι αγορές θα πιστέψουν τις υποσχέσεις της συνόδου κορυφής της 21ης Ιουλίου, εάν θα πρέπει να περιμένουν μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου για να τις κάνουν πράξη;" διερωτήθηκε ο Ντελόρ.
Απόδειξη της αγωνίας που διακατέχει τους επενδυτές και της αποστροφής τους απέναντι στον κίνδυνο, τόσο η τιμή του πετρελαίου, που υποχωρεί στη Νέα Υόρκη, όσο και η απόδοση των δεκαετών ομολόγων ΗΠΑ και Γερμανίας που έχει φτάσει στο χαμηλότερο ιστορικά σημείο της. Την ίδια τάση ακολουθούν και τα γαλλικά δεκαετή ομόλογα.
πηγη sofokleous10.gr