Δευτέρα 1 Αυγούστου 2011

Θρησκευτική κατάνυξη στον Πόντο

.ΤΗΣ ΣΟΦΙΑΣ ΠΑΚΑΛΙΔΟΥ
Μία παράδοση με σημειολογία, τόσο στην Ιστορία του ποντιακού ελληνισμού όσο και στον τομέα των θρησκευτικών ελευθεριών στην Τουρκία, συνεχίζεται το Δεκαπενταύγουστο στο μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στο Πόντο. Χιλιάδες προσκυνητές από την Ελλάδα και τη διασπορά θα δώσουν το «παρών» στη θεία λειτουργία που θα τελέσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης, Βαρθολομαίος, με συλλειτουργό τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής, Δημήτριο.
Το ξεχωριστό γεγονός της τέλεσης θείας Λειτουργίας στο μοναστήρι-σύμβολο του προσφυγικού ελληνισμού, μετά από σχετική άδεια του τουρκικού υπουργείου Πολιτισμού, προσέδωσε έξωθεν καλή μαρτυρία στη γειτονική χώρα, η οποία προχωρεί σε ανάλογα «ανοίγματα» και σε άλλες περιοχές της επικράτειάς της, όπου βρίσκονται σημαντικά χριστιανικά προσκυνήματα. Το θέμα, άλλωστε, της λειτουργίας στην Παναγία Σουμελά συζητήθηκε και κατά την πρόσφατη συνάντηση της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, στο Φανάρι, παρουσία της επικεφαλής της διεύθυνσης Θρησκευτικών Ελευθερίων, Σούζαν Τζόνσον Κουκ, και του αρχιεπισκόπου Αμερικής, Δημητρίου, ο οποίος συνόδευσε την κ. Κλίντον. Υπενθυμίζεται ότι ο σύζυγος της υπουργού Εξωτερικών και πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, ήταν από τους πρώτους που απέστειλαν επιστολή στον Οικουμενικό Πατριάρχη, εκφράζοντας τη χαρά του για την τέλεση της λειτουργίας στην Παναγία Σουμελά, επισημαίνοντας ότι οι προσπάθειες του κ. Βαρθολομαίου και η συνεργασία με την τουρκική κυβέρνηση κορυφώθηκαν «στο ιστορικό και σημαντικό γεγονός για τους ορθόδοξους χριστιανούς».
Ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής, επίτιμος πρόεδρος του Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά» που ίδρυσαν στις ΗΠΑ ομογενείς, εκφράζει τη συγκίνησή του για την παρουσία του στο ιστορικό μοναστήρι και τη συμμετοχή του στη θεία λειτουργία. Στην προσκυνηματική επίσκεψή του στον Πόντο θα συνοδεύεται από δύο στενούς συνεργάτες του ποντιακής καταγωγής, τον επίσκοπο Φασιανής, Αντώνιο, και τον αρχιδιάκονο της Αρχιεπισκοπής, Παντελεήμονα Παπαδόπουλο, αλλά και πολλά μέλη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, που έλκουν την καταγωγή τους από τον Πόντο.

Προετοιμασίες

Οι τουρκικές τοπικές αρχές έχουν ξεκινήσει τις προετοιμασίες... από πέρσι, καθώς το μεγάλο ενδιαφέρον των προσκυνητών από την Ελλάδα αλλά και η τεράστια προβολή από τα μεγάλα διεθνή ΜΜΕ που κάλυψαν την τελετή στο ιστορικό μοναστήρι, ανέδειξε πλέον την περιοχή ως έναν σημαντικό τουριστικό προορισμό. Επιπλέον, όπως μετέδιδαν τα τουρκικά ΜΜΕ, η τοπική οικονομία ενισχύθηκε -από την παρουσία των προσκυνητών- μόλις μέσα σε ένα τριήμερο με δύο τρία εκατομμύρια ευρώ. Και φέτος για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών που δε θα έχουν την ειδική πρόσκληση για να παραστούν στην λειτουργία εντός του ναού θα τοποθετηθεί γιγαντοοθόνη στη βάση του βουνού, όπου θα υπάρξει απευθείας μετάδοση.
«Η συμμετοχή θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη, αν είχε ανακοινωθεί εγκαίρως η τέλεση της θείας λειτουργίας στο μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά και φέτος, καθώς πολλοί είχαν την εντύπωση ότι το ξεχωριστό αυτό γεγονός θα συνέβαινε μόνο για μία φορά. Αλλά και όσοι θα ήθελαν να παραστούν θα έπρεπε να είχαν το χρόνο για να προγραμματίσουν τις διακοπές τους, καθώς το συγκεκριμένο ταξίδι, λόγω της μεγάλης απόστασης από την Κωνσταντινούπολη, προγραμματίζεται με 8ήμερες και 10ήμερες εκδρομές», επισημαίνει ο ιδιοκτήτης του «Βεργίνα Travel», Απόστολος Εμμανουηλίδης. Από το συγκεκριμένο γραφείο, μέχρι το Δεκαπενταύγουστο θα αναχωρήσουν για τον Πόντο 600 εκδρομείς. Ωστόσο, η οικονομική κρίση φέρεται να «χτύπησε» και τα συγκεκριμένα πακέτα εκδρομών αν και η τιμή τους είναι ιδιαίτερα χαμηλή.
«Η τιμή για οδική εκδρομή 8 ή 9 ημερών στον Πόντο, είναι 550-600 ευρώ και περιλαμβάνει και ημιδιατροφή. Η πτώση της ζήτησης που καταγράφεται για όλα σχεδόν τα τουριστικά πακέτα δε θα μπορούσε να μην αγγίξει και τη συγκεκριμένη εκδρομή» τονίζει ο Νίκος Σάλτος από το «Diesel Travel». Με ενθουσιασμό, ετοιμάζονται να βρεθούν το Δεκαπενταύγουστο για τη λειτουργία στο ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά και τα μέλη του Συλλόγου Ποντίων Λάρισας. «Η συγκεκριμένη εκδρομή έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσουμε και άλλους Πόντιους που ζουν στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας. Εχουμε συμμετοχές από διάφορες περιοχές, αν και το ταξίδι είναι 10ήμερο», σημειώνει ο πρόεδρος του Συλλόγου, Ισάκ Σταμπουλίδης.