Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

Σημείο τριβής τα έσοδα ΙΚΑ και ΟΑΕΕ

Τα έσοδα των δύο μεγάλων ασφαλιστικών ταμείων που εξακολουθούν να εμφανίζουν δραματική υστέρηση εξαιτίας της ύφεσης, της ανεργίας, της αδήλωτης εργασίας και μείωσης των μισθών θα είναι το ακανθώδες σημείο των διαπραγματεύσεων της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με την τρόικα.
ΙΚΑ και ΟΑΕΕ έχουν απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος της κρατικής επιχορήγησης ενώ η μαύρη τρύπα των δύο ταμείων στο τέλος του χρόνου θα αγγίξει τα 3,5 δις ευρώ.
Με δεδομένη την ύφεση, αν δεν εγκριθεί από την τρόικα έξτρα επιχορήγηση, θα μπουν σε κίνδυνο συντάξεις και παροχές.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας η υστέρηση εσόδων έχει περιοριστεί στο 5% σε σχέση με την άνοιξη που έτρεχε με 15 εως 17% αλλά μεγάλο πονοκέφαλο εξακολουθεί να προκαλεί η αδήλωτη εργασία που έχει εκτοξευτεί στα ύψη φτάνοντας τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο το 35%.Το ΙΚΑ θα χρειαστεί έξτρα επιχορήγηση 600 εκ. ευρώ για να πληρώσει τις συντάξεις, ο ΟΑΕΕ άλλα 360 εκ. ευρώ και ο ΟΑΕΔ 500 εκ. ευρώ λόγω της έξαρσης της ανεργίας.Τα ασφαλισιτκά ταμεία έχουν στηρίξει τις ελπίδες τους στα αναγκαστικά μέτρα, κυρίως στις κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών για να πιέσουν τους οφειλέτες να μπουν σε ρυθμίσεις χρεών.Το ΙΚΑ με δεδομένη την ανησυχητική οικονομική του κατάσταση θα επιμείνει να εισπράξει τουλαχιστον το 30% των εισφορών από τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων, υποστηρίζοντας ότι δεν ειναι δυνατόν να κόβει τις συντάξεις και να μην εισπράττει τα ένσημα από τις οικοδομές.
Οι περικοπές ήδη άρχισαν για τις κύριες συντάξεις άνω των 1700 ευρώ (6%-14%) και για όσους είναι συνταξιούχοι κάτω των 60 ετών (εισφορά 6%-10) ενώ νεό "μαχαίρι" θα πέσει από τον ερχόμενο μήνα στις επικουρικές συντάξεις άνω των 300 ευρώ 3% - 10%.
Αυτό σημαίνει απώλειες σε ετήσια βάση από 360 ευρώ μέχρι 1200 ευρώ για τις υψηλές συντάξεις.