Προωθούνται επεκτάσεις ανατολικά και δυτικά της Θεσσαλονίκης.
Σε ποιες περιοχές θα οριοθετηθούν τα «φιλέτα» γης, έτοιμα για ανοικοδόμηση.
..Της Φανής Σοβιτσλή
Αποφασισμένοι να μεγαλώσουν οικιστικά και πληθυσμιακά τις περιοχές τους, δεδομένου ότι υπάρχει ζήτηση για πρώτη κατοικία, εμφανίζονται οι περισσότεροι δήμοι της ανατολικής και της βορειοδυτικής Θεσσαλονίκης.
Οκτώ περιοχές προωθούν επεκτάσεις σχεδίου πόλης συνολικής έκτασης 41.400 στρεμμάτων, παρότι οι συνθήκες οικονομικής κρίσης δεν επιτρέπουν στους ΟΤΑ ανοίγματα για πολεοδομικές μελέτες. Οι επεκτάσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν τα επόμενα πέντε χρόνια, προικοδοτώντας τους δήμους με νέα οικόπεδα έτοιμα για ανοικοδόμηση.
Πρόκειται για τη Μηχανιώνα, τον Θερμαϊκό, την Επανομή, τη Θέρμη, τη Μίκρα και τα Βασιλικά, καθώς και τον Χορτιάτη και το Ωραιόκαστρο στη βορειοδυτική πλευρά. Παρότι οι περισσότεροι δήμοι βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο λόγω των μεγάλων περικοπών που υπέστησαν στους θεσμοθετημένους πόρους στο πλαίσιο της οικονομικής κρίσης, οι επεκτάσεις σχεδίου πόλης φαίνεται να προχωρούν κανονικά, τουλάχιστον όπου υπάρχουν εγκεκριμένα γενικά πολεοδομικά σχέδια (ΓΠΣ). Πολεοδόμοι-μηχανικοί εκτιμούν πως, ανεξαρτήτως των συνθηκών κρίσης, οι διαδικασίες για τις επεκτάσεις σχεδίων πόλης ήταν πάντα χρονοβόρες, αφού μπορεί να διαρκέσουν και πάνω από μία δεκαετία, οπότε δεν καθορίζει η κρίση την εξέλιξή τους.
Στον Θερμαϊκό
Μετά από μεγάλες καθυστερήσεις στις αρμόδιες υπηρεσίες, εισέρχεται στην τελική ευθεία η ένταξη 7.500 στρεμμάτων στο σχέδιο πόλης του ραγδαία αναπτυσσόμενου δήμου Θερμαϊκού. Η κτηματογράφηση έχει ολοκληρωθεί και έχει αρχίσει η προείσπραξη του 10% από την εισφορά σε γη, γεγονός που σημαίνει ότι η μελέτη έχει εξασφαλίσει αυτοχρηματοδότηση. Η επέκταση καλύπτει όλα τα δημοτικά διαμερίσματα, Περαία, Αγία Τριάδα και Νέους Επιβάτες. Έχει εγκριθεί και το πρώτο στάδιο της πολεοδομικής μελέτης, ενώ αναμένεται η έγκριση της υδραυλικής μελέτης ρεμάτων.
Στην Επανομή
Προνομιούχος έκταση 6.300 στρεμμάτων, που εκτείνεται περιμετρικά του κεντρικού οικισμού της Επανομής και του Μεσημερίου, εντάσσεται στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Επανομής, το οποίο εγκρίθηκε και έχει δημοσιευτεί στο ΦΕΚ. Η πρόταση του πρώην δήμου (νυν δήμος Θερμαϊκού) για την επέκταση σχεδίου πόλης αφορά έκταση 4.000 στρεμμάτων στην Επανομή και άλλων 2.300 στρεμμάτων στο Μεσημέρι. Το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο εγκρίθηκε από την εκτελεστική επιτροπή του Οργανισμού Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης (ΟΡΘ).
Στη Μηχανιώνα
Νέα οικοπεδικά φιλέτα, για τα οποία υπάρχει αγοραστικό ενδιαφέρον παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, θα προκύψουν από την επέκταση σχεδίου πόλης στη Μηχανιώνα (δήμος Θερμαϊκού). Πρόκειται για 2.200 στρέμματα σε Αγγελοχώρι (600 στρέμματα), Κερασιά (600 στρέμματα) και Μηχανιώνα (1.000 στρέμματα), η πολεοδομική μελέτη των οποίων έχει κατατεθεί στο υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Και στις τρεις περιοχές εκτιμάται ότι την επόμενη πενταετία θα εγκατασταθούν περισσότεροι από 10.00 νέοι κάτοικοι, ενώ προς το παρόν εκδηλώνεται ενδιαφέρον εξίσου για οικόπεδα και διαμερίσματα.
Στη Θέρμη
Τρία χρόνια μετά την ένταξη των περιοχών περιμετρικά του οικισμού της Θέρμης στο σχέδιο πόλης, ο οικείος δήμος προχωρά σταδιακά και στην επέκταση των οικισμών Ρυσίου, Ταγαράδων και Ραιδεστού, με στόχο να εντάξει συνολικά 4.000 στρέμματα. Στο Ρύσιο η επέκταση 400 στρεμμάτων που προχωρά με ικανοποιητικούς ρυθμούς, ενώ η πολεοδομική μελέτη βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσής της.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του δήμου τα δημοτικά διαμερίσματα της Ραιδεστού και των Ταγαράδων θα λάβουν τη μερίδα του λέοντος στη νέα επέκταση, που προβλέπει την ένταξη συνολικά 3.500 στρεμμάτων.
Στη Μίκρα
Νέες ζώνες δόμησης σε έκταση 9.500 στρεμμάτων, από τα 16.000 στρέμματα που είχαν προγραμματιστεί αρχικά, αναμένεται να παραδοθούν την προσεχή τριετία στη Μίκρα. Το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο έχει ήδη δημοσιευτεί στο ΦΕΚ και η διαδικασία σήμερα βρίσκεται στη φάση της μελέτης πολεοδόμησης. Υψηλοί ρυθμοί ανοικοδόμησης σημειώνονται κυρίως σε Τρίλοφο και Καρδία, η οποία μάλιστα είναι η περιοχή με τον μεγαλύτερο αριθμό έκδοσης οικοδομικών αδειών στον νομό Θεσσαλονίκης, στο Πλαγιάρι, στο Κάτω και Άνω Σχολάρι.
Η ανοικοδόμηση αυτή, όμως, είναι άναρχη, καθώς πρόκειται για περιοχές που μέχρι σήμερα είναι εκτός σχεδίου πόλης. Το γεγονός θα αποτελέσει πονοκέφαλο για τον νέο δήμο Θέρμης, καθώς το κόστος των απαιτούμενων έργων υποδομής είναι πολύ υψηλό.
Στα Βασιλικά
Προνομιακή για επενδύσεις σε ακίνητα, οικόπεδα και διαμερίσματα αναμένεται να καταστεί τα επόμενα δύο χρόνια η επέκταση 4.000 στρεμμάτων στα Βασιλικά (νυν δήμος Θέρμης). Η ένταξή της στο σχέδιο πόλης εισέρχεται στην τελική ευθεία, καθώς ολοκληρώθηκε το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο και αναμένεται να εγκριθεί από τον Οργανισμό Ρυθμιστικού. Επεκτάσεις σχεδιάζονται στην Αγία Παρασκευή, στη Σουρωτή, στον Άγιο Αντώνιο και στο Μονοπήγαδο, που αποτελούν τη νότια πλευρά του δήμου, και στο Λιβάδι, στην Περιστερά, στη Λακκιά και στα Βασιλικά.
Μια νέα πόλη στο Ωραιόκαστρο
Μια νέα μικρή πόλη μεταξύ των παλιών δήμων Ωραιοκάστρου και Καλλιθέας, όπου τα επόμενα χρόνια αναμένεται να εγκατασταθούν περίπου 30.000-35.000 νέοι κάτοικοι, θα δημιουργηθεί στη δυτική Θεσσαλονίκη στις επεκτάσεις σχεδίου πόλης των οικείων περιοχών, έκτασης 9.650 στρεμμάτων. Συνολικά η επέκταση του καλλικράτειου δήμου Ωραιοκάστρου, όπου εντάσσεται και η Μυγδονία, αγγίζει τα 13.850 στρέμματα.
Η συγκεκριμένη επέκταση σχεδίου πόλης είναι από τις μεγαλύτερες στη βορειοδυτική Θεσσαλονίκη και σύμφωνα με τους πολεοδόμους μελετητές συγκεντρώνει όλα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά για όσους αποφασίσουν να επενδύσουν αγοράζοντας ακίνητα για πρώτη κατοικία. Από την εκπόνηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου ακόμη είχε αποφασιστεί χαμηλός συντελεστής δόμησης, που θα κλειδώσει στο 0,40, προκειμένου η δόμηση να σεβαστεί το περιβάλλον και να εξασφαλίσει στους αγοραστές μεγάλους κοινόχρηστους χώρους για κήπους και πάρκιγκ. Επιπλέον η ευρύτερη περιοχή της επέκτασης εξασφαλίζει στους μελλοντικούς επενδυτές πλούσιους χώρους πρασίνου και εύκολη πρόσβαση από και προς Θεσσαλονίκη. Ανάλογη είναι η κατάσταση και στην περιοχή του Φιλύρου του καλλικρατικού δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη, όπου σχεδιάζεται η ένταξη 3.400 στρεμμάτων στο σχέδιο πόλης.
.