Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

Αντιμέτωποι με νέα μέτρα το 2011

Δεν "βγαίνει" ο στόχος για έλλειμμα 7,6% του ΑΕΠ για το 2011. Αντιμέτωποι με μέτρα "φωτιά" αν δεν δώσει η ΕΕ το ΟΚ ώστε το έλλειμμα να υπερβεί το στόχο πού είχε τεθεί
Σε περίπτωση που η τρόικα δεν δώσει το πράσινο φως να υπερβούμε το έλλειμμα, καθώς ο στόχος για 7,6% είναι άπιαστος, η κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με τη λήψη νέων μέτρων ύψους 4 με 5 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Το θέμα τέθηκε επί τάπητος στην κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό την Πέμπτη, όπου ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος ανέφερε ότι μόνη εναλλακτική λύση είναι η κυβέρνηση να συμφωνήσει με την ΕΕ ώστε το έλλειμμα να υπερβεί το στόχο του 7,6% του ΑΕΠ για το 2011.
Η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με νέα μέτρα εξαιτίας της βαθιάς ύφεσης, που μπορεί να αγγίξει ακόμα και το 5%, δημιουργώντας επιπλέον πρόβλημα στο σκέλος των εσόδων. Δημοσιονομικές πιέσεις ασκούνται και από την ανεργία που ενδέχεται να ξεπεράσει το 17%.
"Συνεχίζουμε με αποφασιστικότητα τις ανατροπές, με διάλογο και ανοιχτές διαδικασίες", διεμήνυσε, σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικούς κύκλους, ο πρωθυπουργός, στη διάρκεια διαδοχικών συσκέψεων με κυβερνητικά στελέχη.
Σε ό,τι αφορά τις κατευθύνσεις του κυβερνητικού έργου, κυβερνητικοί κύκλοι σημείωναν ότι αυτές θα κινούνται στη βάση της ισότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης.
Ο πρωθυπουργός, ανέφεραν οι ίδιοι κύκλοι, θα προχωρήσει στη ΔΕΘ σε απολογισμό του κυβερνητικού έργου, τονίζοντας ότι η παρέμβασή του θα στείλει και ένα μήνυμα προς τα "έξω" με στόχο την περαιτέρω αναβάθμιση της αξιοπιστίας της χώρας.
Στη διάρκεια των συσκέψεων συζητήθηκαν οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις και οι δυνατότητες παρέμβασης της Ελλάδας σε αυτές, ενώ αναφέρθηκε χαρακτηριστικά ότι έγινε ουσιαστικά δεκτή η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για επιβολή φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.
Η κυβέρνηση επιπλέον υπογραμμίζει την αναγκαιότητα της πολιτικής σταθερότητας στη χώρα, εκτιμώντας ότι το κλίμα ηρεμίας βοηθάει και το οικονομικό κλίμα.