Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

Ομιλία της κ. Ε. Αμμανατίδου –Πασχαλίδου στην βουλή με θέμα την ΔΕΘ

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, επανέρχεται σήμερα στο Κοινοβούλιο το ζήτημα της λειτουργίας της ΔΕΘ, ένα ζήτημα που απασχολεί τους τοπικούς φορείς και τους κατοίκους του νομού μου, του Νομού Θεσσαλονίκης. Οι ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση της ΔΕΘ βαραίνουν βεβαίως τόσο τη Νέα Δημοκρατία όσο και το ΠΑΣΟΚ. Είναι και τα δύο κόμματα συνυπεύθυνα για το ολοένα και μεγαλύτερο μαρασμό της ΔΕΘ..
Η δική μας θέση ως ΣΥΡΙΖΑ, έχει εκφραστεί κατ’ επανάληψη και θέτει έναν κύριο στόχο για το μέλλον της ΔΕΘ: Να αποτελέσει έναν κεντρικό δημόσιο πυλώνα βιώσιμης ανάπτυξης για τη Βόρεια Ελλάδα και να συνδεθεί με τις ανάγκες τόσο των μικρών και μεσαίων επαγγελματιών, των εργαζομένων, όσο και με τις τοπικές κοινωνίες.
Προκαλούνε ερωτηματικά οι φερόμενες δηλώσεις κεντρικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ ότι η μετεγκατάσταση στη δυτική Θεσσαλονίκη πρόκειται να ακυρωθεί. Αν το κυβερνόν κόμμα έχει αλλάξει στάση, οφείλει να δώσει ξεκάθαρες εξηγήσεις και σε μας και στους κατοίκους του νομού μας.
Η επιλογή του συγκεκριμένου χώρου προσφέρει μια σειρά πλεονεκτημάτων για τη Βόρεια Ελλάδα. Το δημόσιο αυτό κτήμα βρίσκεται σε σημείο με προσβασιμότητα σε μικρή απόσταση από το κέντρο της Θεσσαλονίκης -όπως και μιας σειράς άλλων πόλεων- σε εγγύτητα με ξενοδοχειακές μονάδες και πολιτιστικούς χώρους. Ο χώρος αυτός κατά κύριο λόγο μπορεί να συντελέσει στην αναβάθμιση και στην ανάπτυξη της δυτικής Θεσσαλονίκης μέσω νέων αναπτυξιακών έργων, όπως είναι η επέκταση του μετρό. Θα μου πείτε τώρα, χρήματα δεν υπάρχουν και βλέπουμε τις δυσκολίες. Αλλά εδώ θα πρέπει να μας απαντήσετε.
Χρειάζεται παράλληλα να τονισθεί ότι οι όποιες απαραίτητες αναπλάσεις, θα σέβονται τις περιοχές ιδιαίτερου περιβαλλοντικού χαρακτήρα και θα λαμβάνουν υπόψη τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών, των επαγγελματιών εκθετών και των επισκεπτών των κλαδικών εκθέσεων.
Προκύπτει, λοιπόν, ένα σοβαρό ζήτημα γιατί μέχρι σήμερα υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στη μετεγκατάσταση της ΔΕΘ. Παρά τις διαβεβαιώσεις της Κυβέρνησης ενώπιον του Κοινοβουλίου την 1η Απρίλη ότι ο χώρος είναι καθορισμένος, πρόσφατα ακούσαμε τις αιτιάσεις του Δημάρχου της Θεσσαλονίκης για στέγαση ενός τμήματος των εγκαταστάσεων, ίσως και του νέου συνεδριακού κέντρου, εντός του Δήμου της Θεσσαλονίκης. Και τώρα τις τελευταίες μέρες βεβαίως τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ με διαρροές και δηλώσεις αφήνουν να εννοηθεί ότι η μετεγκατάσταση θα ακυρωθεί.
Τι εξυπηρετούν αυτές οι παλινδρομήσεις;
Ο σημερινός χώρος στέγασης της ΔΕΘ χρειάζεται να αξιοποιηθεί προς όφελος των θεσσαλονικέων. Για μας το θέμα είναι ξεκάθαρο. Καμία μελέτη συμβούλων και εταιρειών που διέπεται από κερδοσκοπικές λογικές και καθορίζεται από ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, δεν θα δώσει πραγματική λύση στις ανάγκες των πολιτών της Θεσσαλονίκης και δεν θα προωθήσει την πραγματική δημόσια ανάπτυξη.
Η εμπειρία σ’ αυτή τη χώρα μας δείχνει ότι οι μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις είτε στον κατασκευαστικό τομέα, είτε στον αναπτυξιακό δεν προηγούνται με κίνητρο την ευημερία του πληθυσμού και την προστασία του περιβάλλοντος. Προωθούνται για τα κέρδη των μεγαλοεπενδυτών.
Ποιες είναι οι συγκεκριμένες προτάσεις της Κυβέρνησης και των συναδέλφων της Νέας Δημοκρατίας που κατέθεσαν την επερώτηση; Ποιο ακριβώς είναι το επίδικο για τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης; Η ένταξη του κατασκευαστικού και αναπτυξιακού μοντέλου σε επενδύσεις τύπου fast truck; Αυτό είναι το όραμά σας; Παράλληλα με το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου μήπως επιδιώκετε και την απόλυτη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΘ; Την άνευ όρων παράδοσης της έκθεσης στο μεγάλο κεφάλαιο; Ποιο είναι με λίγα λόγια το αναπτυξιακό σας όραμα; Η ανάληψη της κατασκευής του νέου εκθεσιακού και συνεδριακού κέντρου από ιδιώτες που θα εκμεταλλεύονται εμπορικά το χώρο για τα επόμενα 100 χρόνια; Και τι προτείνετε για τον υπάρχοντα χώρο; Μήπως την ανέγερση κανενός mall στο κέντρο της Θεσσαλονίκης; Αν αυτό εννοείτε ανάπτυξη εμείς διαφωνούμε κάθετα.
Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφής. Ο χώρος που σήμερα στεγάζεται η ΔΕΘ πρέπει να αποδοθεί στη κάλυψη των πραγματικών αναγκών των πολιτών της Θεσσαλονίκης και όχι στα ιδιωτικά κέρδη. Και τι σημαίνει αυτό; Τη μετατροπή του μαζί με το 3ο Σώμα Στρατού και το 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, το οποίο έχει μετακινηθεί βεβαίως, όπως εδώ και πολλά χρόνια άλλωστε ζητούν οι περισσότεροι φορείς της πόλης ένα μητροπολιτικό πάρκο και χώρου πρασίνου διατηρώντας μόνο τα απολύτως απαραίτητα κτίρια ή αυτά που έχουν βαρύνουσα σημασία όπως το Αλεξάνδρειο Αθλητικό Μέλαθρο.
Το κέντρο της Θεσσαλονίκης ασφυκτιά από τις αυθαιρεσίες και την τσιμεντοποίση όλων των προηγούμενων δεκαετιών. Η δημιουργία χώρων πρασίνου είναι απαραίτητη και θα έπρεπε να είναι αυτονόητη και για εσάς ειδικά εφόσον υποστηρίζετε ότι ενδιαφέρεστε για την ποιότητα ζωής των κατοίκων και για το μέλλον των νέων γενεών αυτής της πόλης.
Κύριοι συνάδελφοι, το τελευταίο διάστημα γίναμε μάρτυρες σοβαρών κατηγοριών και αλληλοκαταγγελιών μεταξύ των μελών των προηγούμενων διορισμένων από τα κόμματα εξουσίας διοικήσεων του οργανισμού της ΔΕΘ. Οι διορισμοί ωστόσο των διοικήσεων με βάση στενά κομματικά συμφέροντα είναι αποτέλεσμα της πρακτικής και των δυο κομμάτων που κυβέρνησαν αυτόν τον τόπο. Η έρευνα για τη διαφάνεια των διοικήσεων της ΔΕΘ πρέπει να διενεργηθεί σε βάθος χρόνου.
Εδώ χρειάζεται να επανεξεταστούν δυο βασικά σημεία για τη λειτουργία της ΔΕΘ. Κατά πρώτον η μορφή διοίκησης του οργανισμού. Εμείς τονίζουμε ότι θα πρέπει να αλλάξει ο σημερινός χαρακτήρας της ΔΕΘ ως ΑΕ και να υπάρξει συνδιοίκηση εμπλεκόμενων φορέων και κοινωνικών εταίρων όπως ο ΟΡΘ, ΤΕΕ, ΟΤΑ, Επαγγελματοβιοτεχνικά Επιμελητήρια και γιατί όχι και ο ΕΟΜΜΕΧ που θέλετε να τον κλείσετε -και για τον οποίον είχα το πρωί την επίκαιρη ερώτηση- ώστε να επιτευχθεί ο ουσιαστικός αναπτυξιακός ρόλος του εκθεσιακού χώρου διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων και τη διαφάνεια του φορέα.
Κατά δεύτερο και ίσως σημαντικότερο πρέπει να εξασφαλίσουμε το δημόσιο χαρακτήρα του οργανισμού ως βασικό μοχλό ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής. Είμαστε ριζικά αντίθετοι με τις ΣΔΙΤ και τις fast truck επενδύσεις που υποθηκεύουν το μέλλον του ελληνικού λαού. Θεωρούμε πως τα έργα που θα γίνουν θα πρέπει να είναι με μέριμνα και η υλοποίηση του κράτους με διαφανείς, αξιοκρατικές και προς το κοινωνικό όφελος διαδικασίες και όχι ιδιωτικών κατασκευαστικών ομίλων.
Αγωνιζόμαστε ώστε να ξεφύγει η ΔΕΘ από τη σημερινή μιζέρια στην οποία την έχουν φέρει ΠΑ.ΣΟ.Κ. και Νέα Δημοκρατία. Θέλουμε να αποτελέσει ένα γεγονός που θα λειτουργεί ως όχημα για την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων ειδικά των μεταποιητικών. Την οραματιζόμαστε ως βήμα γόνιμου διαλόγου για το μέλλον μας για το περιβάλλον γενικά, για τα δημόσια αγαθά όπως το νερό και η ενέργεια, για την κλιματική αλλαγή.
Οραματιζόμαστε τη ΔΕΘ ως ένα διεθνές γεγονός το οποίο θα αποτελεί φόρουμ για την ανταλλαγή απόψεων σε διεθνή προβλήματα στα οποία θα αναδεικνύεται η ανάγκη για μια καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους όπου το χρηματικό κέρδος δεν μπορεί να υπερτερεί των ανθρώπινων αναγκών για αλληλεπίδραση με το φυσικό περιβάλλον.
Τέλος, η ΔΕΘ θα πρέπει να είναι το όχημα για την πράσινη οικονομία όχι ως πολιτικής ευχής αλλά ως βάθρου για την πραγματική βιώσιμη ανάπτυξη όπου θα συζητούνται σύγχρονα θέματα και θα λαμβάνονται αποφάσεις οι οποίες θα προωθούνται στα αρμόδια όργανα.
Οραματιζόμαστε τη ΔΕΘ ως ένα ανοιχτό κύτταρο στο οποίο οι κοινωνικές ομάδες θα αναδεικνύουν τα προβλήματά τους ως ένα πεδίο πολιτισμού και αληθινής ανάπτυξης με γνώμονα επαναλαμβάνω το δημόσιο συμφέρον.
Ευχαριστώ.