ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Ο Ταγίπ ο μεγαλοπρεπής, προχώρησε στη συγκρότηση της νέας κυβέρνησής του, της πρώτης μετά τη νέα, ευρεία και ηχηρή λαϊκή εντολή που του έδωσε ο τουρκικός λαός, στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές..
Με φόντο την ξεκάθαρη πολιτική στόχευση να προχωρήσει σε μια Συνταγματική Αναθεώρηση που θα προικοδοτήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με αυξημένες αρμοδιότητες, και θα διευκολύνει τη δική του μετάβαση στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα, ο Ταγίπ Ερντογάν επέλεξε ένα σχήμα «μάχης», με 21 υπουργούς και 4 αντιπροέδρους, κρατώντας ευαίσθητες ισορροπίες εξουσίας, για το παρόν αλλά και το μέλλον.
Έτσι, στα ηνία της… Υψηλής Πύλης παρέμεινε ο θεωρητικός του νέο-οθωμανισμού Αχμέτ Νταβούτογλου, ως επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, ενώ τα άλλα δυο μέρη της ηγετικής τρόικας, δηλαδή ο Αλί Μπαμπατζάν και ο Εγκεμέν Μπαγίς, διατήρησαν τους διακριτούς και ισχυρούς ρόλους τους.
Ο Αλί Μπαμπατζάν, άλλοτε Υπουργός Οικονομικών αλλά και Εξωτερικών της Τουρκίας, με ισχυρές προσβάσεις στην Ουάσινγκτον και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, διατήρησε το αξίωμα του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ερντογάν, με υψηλή εποπτεία της αναπτυξιακής πορείας της οικονομίας.
Ο Εγκεμέν Μπαγίς, παρέμεινε υπουργός Ευρωπαϊκής Ένωσης, αξίωμα που του επιτρέπει να διευρύνει τη διεθνή αναγνωρισιμότητά του, αλλά και να εξελιχτεί σε προνομιακό συνομιλητή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των Ηνωμένων Πολιτειών και των υπόλοιπων διεθνών εταίρων της Τουρκίας.
Εκτός από τον Αλί Μπαμπατζάν, θέσεις αντιπροέδρων στη νέα κυβέρνηση Ερντογάν καταλαμβάνουν οι Μπουλέντ Αρίντς, Μπεσίρ Αταλάι και Μπεκίρ Μποζαντάγ, ενώ νέος υπουργός Εθνικής Άμυνας αναλαμβάνει ο Ισμέτ Γιλμάζ.
Στο νέο πολιτικό σκηνικό της Τουρκίας, ο Ταγίπ Ερντογάν εμφανίζεται πρόθυμος να επιδιώξει ευρύτερες συναινέσεις με τους Κούρδους και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, προκειμένου να δρομολογήσει τη Συνταγματική Αναθεώρηση που έχει επεξεργαστεί, και να εδραιώσει τη θέση του στο πάνθεον της πολιτικής ιστορίας της σύγχρονης Τουρκίας, ως πανίσχυρος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, διαδεχόμενος τον Αμπντουλάχ Γκιούλ.