Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

Ο Γιώργος προτείνει επαναδιαπραγμάτευση!

NΙΚΟΛΑΟΣ-ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ
Πριν ξεκινήσει η χθεσινή, κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δέχτηκε αιφνιδιαστικά μια επιστολή του Γιώργου Παπανδρέου. .
Ο Πρωθυπουργός δεν συνήθιζε μέχρι σήμερα να επικοινωνεί με τόσο «formal» ύφος με τους Ευρωπαίους εταίρους και τους εκπροσώπους της τρόικας, γι’ αυτό και η μεθοδολογία της επιστολής «ξένισε» τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου, τον «Mr. Ευρώ» όπως έχει αποκληθεί, λόγω του καθοριστικού ρόλου που διαδραμάτισε για τη δημιουργία της ευρωζώνης.
Ο επίλογος της επιστολής ήταν υπερβατικός: «Ο Ευάγγελος Βενιζέλος και εγώ», σημειώνει ο Πρωθυπουργός, πιστοποιώντας με τον πιο επίσημο τρόπο τη «συγκατοίκηση» στην εξουσία. Το περιεχόμενό της όμως ήταν ακόμη πιο… ενδιαφέρον. Γιατί διαφαίνεται ότι ο Γιώργος Παπανδρέου αποφάσισε να διαμορφώσει μια πολιτική και ιδεολογική πλατφόρμα «Αγανακτισμένου» απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την τρόικα, ζητώντας άμεσες δράσεις.
Στην ουσία, ο Πρωθυπουργός εμφανίζεται να ζητεί αναθεώρηση, αν όχι «επαναδιαπραγμάτευση» της συνολικής πολιτικής της Ευρώπης για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, εκεί όπου το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η Ελλάδα.
Συνομιλητές του Γιώργου Παπανδρέου εκτιμούν ότι ο Πρωθυπουργός θέτει τις βάσεις για τα πολιτικά επιχειρήματα των επόμενων εκλογών, ειδικά στην περίπτωση που οι εκλογές αυτές δεν αργήσουν. Με στόχο, να εμφανίσει την όποια θετική εξέλιξη για τα ελληνικά συμφέροντα, και τη συμφωνία για νέα χρηματοδότηση ως το 2014, ως αποτέλεσμα, κυρίως των δικών του πιέσεων.