Κυριακή 17 Ιουλίου 2011

Η Ελλάδα χρειάζεται πράξεις…

ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Η Αθήνα υποδέχεται τη Χίλαρι Κλίντον. Σε μια κρίσιμη, έως οριακή συγκυρία για την οικονομική κατάσταση της χώρας, που επηρεάζει τις προοπτικές της ευρωζώνης, επομένως και των Ηνωμένων Πολιτειών..

Η άλλοτε Πρώτη Κυρία, έχει επισκεφτεί και στο παρελθόν τη χώρα μας. Βρέθηκε στην Ακρόπολη. Ταξίδεψε νοερά τη σκέψη της μέχρι τη μακρινή αρχαιότητα, ενθυμούμενη πόσα οφείλει η πρόοδος των ανθρωπίνων κοινωνιών στην Ελλάδα.
Ως κορυφαίο στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος, και υποψήφια για το προεδρικό χρίσμα του 2008, η Χίλαρι εδραίωσε τις σχέσεις της με την ομογένεια. Ενώ, ως Υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα, δεν φείδεται υποσχέσεων για την εξεύρεση λύσεων σε ακανθώδη ζητήματα που απασχολούν επί δεκαετίες την ελληνική διπλωματία.
Σήμερα, η Χίλαρι Κλίντον βρέθηκε στο Φανάρι. Εκεί, άκουσε τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο να της μιλά και πάλι για την αναγκαιότητα επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, να της θυμίζει όσα δεν έκαναν οι Ηνωμένες Πολιτείες, για να πιέσουν την Τουρκία να κάνει βήματα προόδου και απεμπλοκής από την αδιαλλαξία.
Η Χίλαρι έδειξε και πάλι κατανόηση. Έδωσε και πάλι υποσχέσεις. Και ανέβηκε στο αεροπλάνο για την Αθήνα. Πάνω από τη θάλασσα του Αιγαίου όμως, θα πρέπει να συνειδητοποίησε ότι στην ιστορική πρωτεύουσα του παγκόσμιου πολιτισμού, η επαναδιατύπωση υποσχέσεων και καλών προθέσεων που κατάντησαν κουραστικές, δεν θα είναι αρκετή.
Η Ελλάδα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, είναι μια χώρα που ζητεί επειγόντως πράξεις. Όχι λόγια, ούτε φιλικά χτυπήματα στην πλάτη, σε ένδειξη κατανόησης. Ο Μπαράκ Ομπάμα είπε χθες ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι Ελλάδα, αναφερόμενος στα αδιέξοδα στα οποία έχει περιέλθει η χώρα μας. Για να μην… γίνει λοιπόν, θα χρειαστούν πολλά και ουσιαστικά περισσότερα από το να ανάβει η επικεφαλής του State Department κεράκια…