Κύρια σημεία της ομιλίας του υπευθύνου του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης κ. Σταύρου Καλαφάτη, στην Βουλή κατά τη συζήτηση για την "Πυρηνική Ενέργεια". Στην ομιλία του ο κ. Καλαφάτης :
• Κατέδειξε εμφατικά τους κινδύνους της πυρηνικής ενέργειας και την ανάπτυξη ενός επικίνδυνου τόξου γειτονικών μας χωρών που την προκρίνουν ως λύση, ασκώντας παράλληλα έλεγχο στην κυβέρνηση και ζητώντας της να προβεί άμεσα σε επίσημες πρωτοβουλίες ώστε :
1. Να λαμβάνονται οι απαραίτητες διαβεβαιώσεις και διασφαλίσεις τήρησης των διεθνών πρωτοκόλλων ασφαλείας, όσον αφορά την υφιστάμενη και μελλοντική λειτουργία πυρηνικών εργοστασίων σε γειτονικές χώρες.
2. Να εκτιμώνται και να αξιολογούνται οι ενδεχόμενες επιπτώσεις στην ασφάλεια της χώρας μας, από σχεδιαζόμενες πυρηνικές εγκαταστάσεις στις χώρες αυτές.
3. Να αξιοποιούνται πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για τη λήψη διασφαλίσεων εναρμόνισης της λειτουργίας πυρηνικών σταθμών γειτονικών χωρών, με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τη νομοθεσία για την ασφάλεια και το περιβάλλον.
4. Να λαμβάνονται εγγυήσεις για τη διαχείριση, μεταφορά και αποθήκευση υφιστάμενων και μελλοντικών πυρηνικών αποβλήτων των γειτονικών χωρών.
• Επεσήμανε ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η Νέα Δημοκρατία, έχει λάβει σαφή και ξεκάθαρη θέση υπέρ των μέτρων ενίσχυσης της πυρηνικής ασφάλειας, που αφορούν :
1. Σε υψηλότερα και αυστηρότερα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα ασφαλείας.
2. Στην άμεση και υποχρεωτική διενέργεια προσομοιώσεων ακραίων καταστάσεων (stress test) σε όλες τις πυρηνικές εγκαταστάσεις από ανεξάρτητους φορείς της Ε.Ε.
3. Στην προτεραιότητα ελέγχων σε πυρηνικά εργοστάσια που είναι "εγγενώς" πιο επικίνδυνα λόγω της γεωγραφικής τους θέσης (π.χ. σεισμογενείς περιοχές).
4. Στην πρόβλεψη για καθολική απαγόρευση κατασκευής πυρηνικών εργοστασίων σε περιοχές υψηλής σεισμικότητας ή υψηλού κινδύνου πλημμυρών (π.χ. Τουρκία).
5. Στην αναστολή σχεδίασης και ανάπτυξης νέων πυρηνικών αντιδραστήρων, μέχρι την ολοκλήρωση των ελέγχων στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
• Ο κ. Καλαφάτης υπογράμμισε τέλος τη σύγχυση και τις παλινωδίες της κυβέρνησης σε σειρά σοβαρών ενεργειακών ζητημάτων, όπως :
1. Την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, όπου εξέφρασε τη διαφωνία του με το μοντέλο Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς που επέλεξε η κυβέρνηση.
2. Την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της Δ.Ε.Η., όπου υπενθύμισε την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας, ότι η εν λόγω ιδιωτικοποίηση δεν μπορεί να είναι "τυφλή", μέσω της παραχώρησης ενός μετοχικού πακέτου σε ιδιώτη, αλλά πρέπει να εξεταστεί υπό το πρίσμα της απελευθέρωσης και του αναγκαίου ανοίγματος της αγοράς ηλεκτρισμού ως σύνολο διαφορετικών εταιρικών κλάδων. Τα δίκτυα διανομής και μεταφοράς μπορεί να παραμείνουν υπό δημόσιο έλεγχο, ενώ τα υπόλοιπα θα πρέπει να ιδιωτικοποιηθούν, μέσω αναζήτησης στρατηγικού επενδυτή. Ο κ. Καλαφάτης τόνισε χαρακτηριστικά : "Εμείς θέλουμε μια δυνατή Δ.Ε.Η. που να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο, μέσα σ' ένα περιβάλλον απελευθερωμένης και υγιώς ανταγωνιστικής αγοράς ενέργειας".
3. Την μείωση των εγγυημένων τιμών στις μελλοντικές επενδύσεις Α.Π.Ε., η οποία κλονίζει την εμπιστοσύνη και αποθαρρύνει υποψήφιους επενδυτές.
4. Την επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο Φυσικό Αέριο, που έρχεται σε αντίφαση με την προσπάθεια περαιτέρω διείσδυσης του εν λόγω καυσίμου στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας και τους στόχους της "πράσινης ανάπτυξης".
5. Την αξιοποίηση του πρώην υποθαλάσσιου κοιτάσματος υδρογονανθράκων "Νότια Καβάλα", για την οποία σύμφωνα με τον κ. Καλαφάτη επικρατεί "ομιχλώδες τοπίο", αναφορικά την εκμετάλλευση των δικαιωμάτων του δημοσίου.
6. Τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, που το σχετικό Σχέδιο Νόμου καθυστερεί να συζητηθεί στη Βουλή εδώ και πολλούς μήνες.
7. Την προώθηση της έρευνας και εκμετάλλευσης Υδρογονανθράκων στη χώρα μας, για την οποία σχετικές πρωτοβουλίες είχαν αναληφθεί από τη Νέα Δημοκρατία.
8. Τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες (Α.Ο.Ζ.), που η κυβέρνηση έσπευσε να αποκλείσει από τη διμερή ατζέντα με την Τουρκία, για να μην δυσαρεστηθούν - κατά δήλωση του πρώην ΥΠΕΞ - οι γείτονές μας.