Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Φωτιά στα γραφεία του Ιπποκράτειου

Άγνωστοι επιχείρησαν να καταστρέψουν στοιχεία από το λογιστήριο και τη διαχείριση του νοσοκομείου.

Του Βασίλη Παπαδημούλη στην "Μακεδονία"

Τα στοιχεία από τη διαχείριση και το λογιστήριο του Ιπποκράτειου νοσοκομείου Θεσσαλονίκης επιχείρησαν να καταστρέψουν άγνωστοι εμπρηστές χθες τα ξημερώματα, λίγες ώρες μετά την παράδοση του πορίσματος του σώματος εκλεκτών υγείας για τη διαχείριση του νοσοκομείου..
Το εμπρηστικό σχέδιο ήταν καλά οργανωμένο και οι εμπρηστές προσπάθησαν να εξαφανίσουν τα ίχνη τους, αλλά τους πρόδωσε η έλλειψη οξυγόνου στα κλειστά γραφεία που θέλησαν να παραδώσουν στις φλόγες. Για να μπορέσουν να περάσουν απαρατήρητοι και να πετύχουν τον στόχο τους οι δράστες επέλεξαν μια μέρα που το νοσοκομείο έχει γενική εφημερία και ο έλεγχος στις πόρτες είναι ελαστικός.
Από τα πρώτα στοιχεία της προανάκρισης προκύπτει ότι ο δράστης του εμπρησμού είχε πρόσβαση στα γραφεία του νοσοκομείου, αφού για να φθάσει στο στόχο του χρησιμοποίησε κλειδιά για να ξεκλειδώσει και στη συνέχεια, αφού βάλει φωτιά, να ξανακλειδώσει τις πόρτες και να φύγει χωρίς να γίνει αντιληπτός. Αυτό ήταν και το λάθος του, καθώς ο περιορισμένος αέρας που υπήρχε στα γραφεία δεν βοήθησε στην άμεση εξάπλωση της πυρκαγιάς με αποτέλεσμα οι ζημίες που προκλήθηκαν να θεωρούνται ελάχιστες, καθώς δεν καταστράφηκαν τα στοιχεία που υπήρχαν στους σκληρούς δίσκους των ηλεκτρονικών υπολογιστών, παρά μόνο έγγραφα που δεν θεωρούνται αναντικατάστατα και δεν ήταν ιδιαίτερης σημασίας.
“Αν ο εμπρηστής είχε ανοίξει ένα παράθυρο, ώστε να υπάρχει στον χώρο άφθονο οξυγόνο, τότε η καταστροφή θα ήταν πάρα πολύ μεγάλη και θα είχαν χαθεί πολλά πολύτιμα στοιχεία από τα διαχειριστικά αρχεία του νοσοκομείου”, λένε άνθρωποι της διοίκησης του νοσοκομείου.

Με στουπιά

Ο εμπρηστής τοποθέτησε τρία στουπιά βουτηγμένα σε εύφλεκτο υλικό σε τρία διαφορετικά σημεία. Τα δύο τοποθετήθηκαν στον διάδρομο έξω από το γραφείο της διαχείρισης και πολύ κοντά στο γραφείο της υποδιευθύντριας διοικητικού, ενώ το τρίτο στουπί τοποθετήθηκε μέσα στο λογιστήριο.
Λίγη ώρα μετά τις τρεις τα ξημερώματα οι φύλακες είδαν τους καπνούς από το λογιστήριο που είχε τυλιχθεί στις φλόγες και ειδοποίησαν την πυροσβεστική υπηρεσία. Αμέσως σήμανε συναγερμός, καθώς υπήρχε φόβος ότι θα κινδύνευαν ασθενείς αν η φωτιά έπαιρνε μεγάλες διαστάσεις. Επιτόπου έσπευσαν επτά πυροσβέστες με δύο οχήματα και κατάφεραν να σβήσουν τη φωτιά, πριν προλάβει να επεκταθεί σε άλλους χώρους.
“Η επέμβασή μας ήταν άμεση και οι πυροσβέστες πρόλαβαν να σβήσουν τη φωτιά πριν πάρει διαστάσεις και επεκταθεί και στην ξύλινη οροφή του λογιστηρίου. Μέσα σε δέκα λεπτά η φωτιά είχε σβήσει”, ανέφερε ο διοικητής της πυροσβεστικής υπηρεσίας Θεσσαλονίκης Δημ. Ζάχος.
Η πυρκαγιά που προκλήθηκε στον διάδρομο έκαψε ντουλάπες, αλλά δεν επεκτάθηκε στα γραφεία της διαχείρισης, τα οποία πιθανότατα ήταν στο στόχαστρο του εμπρηστή, αντίθετα μεγάλες διαστάσεις πήρε η φωτιά στο λογιστήριο. Σύμφωνα με την πυροσβεστική, από την πυρκαγιά καταστράφηκαν διάφορα έγγραφα, χαρτική ύλη και ηλεκτρονικοί υπολογιστές. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, όμως, από τη φωτιά γλίτωσαν όλα τα απογραφικά στοιχεία, καθώς και οι σκληροί δίσκοι των υπολογιστών που περιέχουν όλα τα στοιχεία... “φωτιά” σχετικά με τη διαχείριση του νοσοκομειακού ιδρύματος.
Οι πυροσβέστες που ερευνούν την υπόθεση και εντόπισαν τις τρεις διαφορετικές εστίες φωτιάς έκαναν λόγο για εμπρησμό και αναζητούν τον δράστη μεταξύ των υπαλλήλων που έχουν κλειδιά των γραφείων. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ανακριτικό της πυροσβεστικής δίνει βαρύτητα και σε διαμάχες που είχαν ξεσπάσει μεταξύ υπαλλήλων, οι οποίες, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είχαν απασχολήσει στο παρελθόν και τις αστυνομικές αρχές.
Όπως έγινε γνωστό, σήμερα θα επισκεφθεί το Ιπποκράτειο νοσοκομείο ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας. Την έρευνα για το ποιος και γιατί ήθελε να βάλει φωτιά στο λογιστήριο του νοσοκομείου και να καταστρέψει έγγραφα και αρχεία έχει αναλάβει να διαλευκάνει το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

.