Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

Νορβηγία: Σε πλήρη απομόνωση ο δράστης του μακελειού

Ομολόγησε την ενοχή του ενώπιον του δικαστηρίου στο Οσλο ο Αντερς Μπέχρινγκ Μπρέιβικ, ο 32χρονος μανιακός δράστης της διπλής επίθεσης της Παρασκευής στη Νορβηγία, που προκάλεσε τον θάνατο 93 ανθρώπων και τον τραυματισμό δεκάδων άλλων. Το δικαστήριο αποφάσισε την πλήρη απομόνωση του Μπρέιβικ για τέσσερις εβδομάδες και να απαγορευτεί να δέχεται επισκέψεις και γράμματα και να διαβάζει εφημερίδες, και να παραμείνει υπό κράτηση για επιπλέον τέσσερις εβδομάδες.
Το δικαστήριο απέφυγε να σχολιάσει τις πληροφορίες ότι ο Μπρέιβικ δήλωσε ότι η οργάνωσή του αποτελείται από άλλους δύο θύλακες. Η δίκη του Μπρέιβικ ίσως γίνει μετά από ένα χρόνο.
Ο δικαστής που εκδικάζει την υπόθεση δήλωσε ότι ο Μπρέιβικ ισχυρίστηκε ότι ήθελε να σώσει τη δυτική Ευρώπη από την ισλαμική επέλαση και ότι ήθελε να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στο λαό. Ο ίδιος χαρακτήρισε το Εργατικό Κόμμα Νορβηγίας ως προδότες της Νορβηγίας διότι επέτρεψε τη μαζική είσοδο μουσουλμάνων στη χώρα και ότι με τις επιθέσεις ήθελε να περιορίσει τη στρατολόγηση νέων μελών από το Εργατικό Κόμμα.
Τιο δικαστήριο αποφάσισε την πλήρη απομόνωση του Μπρέιβικ για τέσσερις εβδομάδες και να απαγορευτεί να δέχεται επισκέψεις και γράμματα και να διαβάζει εφημερίδες, καθώς και να παραμείνει υπό κράτηση για επιπλέον τέσσερις εβδομάδες.
Κεκλεισμένων των θυρών διεξήχθη τελικά η ακροαματική διαδικασία. Την απόφαση αυτή έλαβε πριν από λίγο ο αρμόδιος δικαστής, που απέκλεισε από την ακροαματική διαδικασία το κοινό και τα ΜΜΕ.
Νωρίτερα οι εισαγγελικές αρχές είχαν ζητήσει από το δικαστήριο να μην επιτρέψει την είσοδο για το κοινό και τους δημοσιογράφους στην αίθουσα όπου θα καταθέσει σήμερα ο Μπρέιβικ. Ο δράστης, που παραδέχεται τις πράξεις του, είχε νωρίτερα δηλώσει μέσω του δικηγόρου του ότι θέλει να εξηγήσει στο δικαστήριο τα κίνητρα της πράξης του.
Ο Αντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, ο οποίος παραδέχθηκε ότι είναι ο δράστης του μακελειού της Παρασκευής με τους 93 νεκρούς στη Νορβηγία, έφυγε από το δικαστήριο του Όσλο αφού ολοκληρώθηκε η πρώτη του παρουσία ενώπιον δικαστή, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος του δικαστηρίου.
"Η ακροαματική διαδικασία ολοκληρώθηκε. Η αίθουσα είναι άδεια", δήλωσε υπεύθυνος της ασφάλειας του δικαστηρίου.
Παράλληλα και η αστυνομία ανακοίνωσε ότι η αυτοκινητοπομπή που μεταφέρει τον Μπρέιβικ αναχώρησε από το δικαστήριο του Όσλο.
Οι εισαγγελείς είχαν δηλώσει νωρίτερα σήμερα ότι θα ζητούσαν κατά την ακροαματική αυτή διαδικασία να τεθεί ο Μπρέιβικ υπό προσωρινή κράτηση για μία πρώτη περίοδο οκτώ εβδομάδων, η οποία μπορεί να παραταθεί. Πρόκειται για το διπλάσιο χρονικό διάστημα από αυτό που αποφασίζεται συνήθως. Η σημερινή ακροαματική διαδικασία έγινε κεκλεισμένων των θυρών και ο δικαστής θα ανακοινώσει αργότερα σήμερα τα συμπεράσματά του και την απόφασή του σχετικά με την προσωρινή κράτηση του κατηγορουμένου.

Αγόρασε λίπασμα από την Πολωνία

Ο Μπρέιβικ αγόρασε λίπασμα από μία πολωνική εταιρεία, όμως οι αγορές του ήταν απολύτως νόμιμες, όπως ανακοίνωσε σήμερα η πολωνική υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας.
Νωρίτερα πολωνοί εισαγγελείς είχαν δηλώσει ότι ανακρίνουν τον ιδιοκτήτη της εταιρείας λιπασμάτων για τις επαφές του με τον Μπρέιβικ.
"Σύμφωνα με τους ειδικούς μας τα υλικά που αγόρασε από την Πολωνία δεν ήταν σημαντικά για την κατασκευή της βόμβας. Σε αυτό το στάδιο οι πληροφορίες και τα υλικά δεν υποδηλώνουν ότι οι σχέσεις με τον τρομοκράτη ήταν κάτι άλλο πέρα από εμπορικές", δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής της υπηρεσίας ABW Πάβελ Μπιάλεκ σε συνέντευξη Τύπου.
Επιβεβαίωσε άλλωστε ότι οι πολωνικές αρχές δεν έχουν προχωρήσει σε συλλήψεις, ούτε έχουν απαγγείλει κατηγορίες εναντίον οποιουδήποτε στην Πολωνία σχετικά με την υπόθεση.
Εξάλλου η Πολωνία που έχει αναλάβει την εναλλασσόμενη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ο ευρωπαίος συντονιστής για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας Ζιλ ντε Κερβός θα συγκαλέσουν συναντήσεις εργασίας με νορβηγούς αξιωματούχους μετά το μακελειό της Παρασκευής, σύμφωνα με ανακοίνωση της πολωνικής προεδρίας που δημοσιεύθηκε σήμερα.
"Εκπρόσωποι των νορβηγικών αρχών θα κληθούν στις συναντήσεις των ομάδων COTER (Επιτροπή για την Τρομοκρατία) και TWG (Ομάδας Εργασίας για την Τρομοκρτία). Οι συναντήσεις αυτών των δύο ομάδων εργασίας θα πραγματοποιηθούν το συντομότερο δυνατό", αναφέρει η ανακοίνωση.