Κυριακή 17 Ιουλίου 2011

Διέψευσε ή επιβεβαίωσε τις εκλογές;

ΡΩΜΥΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ
Η σημερινή συνέντευξη του Γιώργου Παπανδρέου στην «Καθημερινή της Κυριακής», είναι μια εξαιρετικά προσεγμένη πολιτική επιλογή. Ο Πρωθυπουργός διάλεξε την εφημερίδα που απευθύνεται στους κατεξοχήν «σκεπτόμενους» ψηφοφόρους της ευρύτερης Κεντροδεξιάς, εκείνους που συνειδητά κινούνται στον χώρο του «κοινωνικού κέντρου», απέχοντας από τα άκρα και τις ακρότητες.
Το κυρίως μήνυμα που θέλησε να στείλει, ήταν το «ανεύθυνο» της συζήτησης για το ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων εκλογών, μέσα σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία για την Ελλάδα, την ώρα που η χώρα φλερτάρει με τη χρεοκοπία.
Και παράλληλα, να εξαπολύσει μια πολιτική επίθεση κατά της Νέας Δημοκρατίας και προσωπικά του Αντώνη Σαμαρά, καταλογίζοντας στη Συγγρού «ανευθυνότητα», αναφορικά με τη στάση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης απέναντι στο Μνημόνιο και το Μεσοπρόθεσμο.
Μια βιαστική ανάγνωση της συνέντευξης, οδηγεί στην εξαγωγή του συμπεράσματος ότι ο Πρωθυπουργός «ξορκίζει» τις πρόωρες εκλογές. Μια… δεύτερη ανάγνωση όμως, δείχνει ότι ο Γιώργος Παπανδρέου κάθε άλλο παρά αποκλείει επί της ουσίας την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.
Εκείνο που επιδιώκει είναι να πείσει ότι οι εκλογές θα βάλουν τη χώρα σε περιπέτεια. Και εφόσον το πετύχει, θα προχωρήσει στις… επικίνδυνες εκλογές, χρεώνοντάς τις στον Αντώνη Σαμαρά. Έτσι ώστε να εκμεταλλευτεί τον φόβο.