Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

Στο δημοψήφισμα και το άρθρο 16

NΙΚΟΛΑΟΣ-ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ
Το εύρος και βάθος των τομών στις οποίες επιθυμεί να προχωρήσει ο Γιώργος Παπανδρέου, μέσω των ερωτημάτων που θα τεθούν στο δημοψήφισμα του Σεπτεμβρίου, επιβεβαιώνεται και από την πρόθεση της Κυβέρνησης να αγγίξει θέματα-ταμπού για την ελληνική κοινωνία..

Ένα τέτοιο μέτωπο, που θα ανοίξει μέσω του δημοψηφίσματος, αφορά την ποιότητα, το περιεχόμενο και τη στόχευση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Έτσι, σε συνέχεια του νομοσχεδίου που διαβουλεύεται με αρμόδιους φορείς και κόμματα η Άννα Διαμαντοπούλου, το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου προσανατολίζεται στο να συμπεριλάβει στη λίστα με τα θεσμικού χαρακτήρα ερωτήματα του επικείμενου δημοψηφίσματος, το άρθρο 16.
Δηλαδή, το αν θα πρέπει να συνεχιστεί το μονοπώλιο του δημοσίου στον χώρο των Πανεπιστημίων, ή να ανοίξει ο δρόμος και για ιδιωτικά Πανεπιστήμια, και μάλιστα με τη βούλα των συνταγματικών αλλαγών.
Στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι η συγκυρία είναι κατάλληλη για να ανοίξει ένα τέτοιο ζήτημα, που διαχρονικά δεν άγγιζαν οι προοδευτικές δυνάμεις του τόπου, αν και ο Γιώργος Παπανδρέου έχει σταθερή, διατυπωθείσα θέση υπέρ του δικαιώματος ιδιωτών να ιδρύσουν Πανεπιστήμια στην Ελλάδα.
Θυμούνται άλλωστε με δέος την περίοδο του 2006, τότε που η κυβέρνηση Καραμανλή δεν κατάφερε να προχωρήσει τη Συνταγματική Αναθεώρηση του άρθρου 16, λόγω των δυναμικών αντιδράσεων του ΣΥΡΙΖΑ, υπό την ηγεσία του Αλέκου Αλαβάνου, ο οποίος κατάφερε έτσι να ενισχύσει το αντιπολιτευτικό προφίλ του, και να κερδίσει πόντους στην κοινωνία.