Σάββατο 11 Ιουνίου 2011

Tα νέα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου Πρόγραμματος

Σύντομα θα υπάρξει ένα σχέδιο νόμου για συγχωνεύσεις και καταργήσεις φορέων του Δημοσίου, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, κατά την παρουσίαση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής. Επίσης, μέσα στο καλοκαίρι, θα υπάρξει και το νέο μισθολόγιο για τους δημοσίους υπαλλήλους, το οποίο θα εφαρμοστεί άμεσα στους νεοπροσλαμβανόμενους, ενώ για τους υφιστάμενους υπαλλήλους θα υπάρξει τριετής μεταβατική περίοδος.
Σύμφωνα με τον υπουργό, το σχέδιο για τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων θα εξελίσσεται ανά τρίμηνο. Θεσπίζεται, είπε ο υπουργός, η εργασιακή εφεδρεία, ενώ άφησε «ανοικτό» εκ νέου το ζήτημα των απολύσεων, λέγοντας ότι θα υπάρξει αξιολόγηση από το Α.Σ.Ε.Π. και απομάκρυνση όσων υπαλλήλων δεν χρειάζονται.
Για όλη τη διάρκεια του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος θα ισχύει η έκτακτη εισφορά, η οποία θα αρχίσει να επιβάλλεται από εφέτος στα εισοδήματα, κλιμακωτά από 1% έως 3% ή 4%. Αυτό διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, λέγοντας, πάντως, ότι, εάν υπάρξουν εναλλακτικά έσοδα πριν από το 2015, όπως π.χ. από τη φοροδιαφυγή, η εισφορά θα σταματήσει ενωρίτερα.
Παρουσιάζοντας τα βασικά σημεία του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής, ο υπουργός ανέφερε τα εξής:
•Αυξάνονται τα υφιστάμενα τεκμήρια διαβίωσης και καθιερώνονται νέα ειδικά τεκμήρια για τους επιτηδευματίες, με στόχο την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής στον χώρο αυτόν.

•Επιβάλλεται ειδικό τέλος στα ακίνητα (ο υπουργός μίλησε σχηματικά για ύψος 0,1%- 0,2% στην προσωπική αντικειμενική αξία), το οποίο θα πληρώνεται μέσω των λογαριασμών των Δ.Ε.Κ.Ο.. Το ύψος του ειδικού τέλους θα εξαρτηθεί από το ύψος της μείωσης του αφορολόγητου στον φόρο ακίνητης περιουσίας.

•Αναστέλλεται για το τρέχον έτος η αύξηση των αντικειμενικών αξιών και επεκτείνεται η απαλλαγή για το «πόθεν έσχες» πέραν της πρώτης κατοικίας για τα επόμενα 2- 3 χρόνια. Δεν αλλάζει το αφορολόγητο για την α΄ κατοικία.

• Θα υπάρξει φορολόγηση στα αναψυκτικά, το ύψος της οποίας θα συναρτηθεί με τη μετάταξη από την 1η Σεπτεμβρίου του τομέα της εστίασης από τον συντελεστή 13% Φ.Π.Α. στον συντελεστή 23%.

•Αίρεται το τραπεζικό απόρρητο για όλα τα δημόσια πρόσωπα που έχουν ασκήσει εξουσία. Το μέτρο, σε συνδυασμό με το «πόθεν έσχες», θα ισχύσει και για δημοσίους υπαλλήλους και τους γιατρούς του Ε.Σ.Υ..

• Επιβάλλεται, τέλος, στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές. Σύμφωνα με τον υπουργό, θα αφορά σε κάποιες συναλλαγές τραπεζικού χαρακτήρα. Ερωτηθείς εάν θα αφορά και στις πιστωτικές κάρτες, ο κ. Παπακωνσταντίνου παρέπεμψε στον επικείμενο εφαρμοστικό νόμο, λέγοντας ότι διεξάγονται συζητήσεις με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών και ότι δεν επιθυμεί να θιγεί το τραπεζικό σύστημα.

•Για την εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης, ο υπουργός είπε ότι εξετάζονται εναλλακτικοί τρόποι ή ακόμη και η αναστολή του μέτρου, για να μην υπάρξουν απώλειες στα χαμηλά εισοδήματα. Εάν επιβληθεί τελικά το μέτρο, θα υπάρξει πρόβλεψη για εισοδηματική ενίσχυση των κοινωνικά αδύναμων. Θεωρείται δεδομένη η επιβολή ΕΦΚ στο φυσικό αέριο.

•Επιβάλλεται εισφορά 3% υπέρ ανεργίας στους δημοσίους υπαλλήλους (αυτοί δεν κινδυνεύουν με απόλυση, είπε ο υπουργός), επιβάλλεται για πρώτη φορά και στους ελεύθερους επαγγελματίες και θα υπάρξει μικρή αύξηση για τον ιδιωτικό τομέα. Η τελευταία θα επιμερίζεται μεταξύ υπαλλήλου και επιχείρησης.

• Δεν αυξάνεται η προκαταβολή του φόρου στις κερδοφόρες επιχειρήσεις.

• Επιβάλλεται έκτακτη εισφορά στις πισίνες, στα μεγάλα σκάφη αναψυχής και στα μεγάλα ακίνητα.

• Επέρχεται αύξηση στα τέλη κυκλοφορίας της τάξεως του 10%.

• Θα υπάρξει φορολογικός έλεγχος για τα κεφάλαια που έχουν φύγει στο εξωτερικό και δεν επιστρέψουν με το υπό κατάρτιση νέο σχέδιο για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων.

•Τον Σεπτέμβριο θα υπάρξει νέο φορολογικό νομοσχέδιο, για την απλοποίηση του ισχύοντος, που, παράλληλα, θα προβλέπει χαμηλότερους συντελεστές Φ.Π.Α. και μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τον υπουργό, θα κληθούν να συνεισφέρουν στην κατάρτισή του και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, μέσω ομάδων εργασίας.



Με βάση τον προγραμματισμό της κυβέρνησης, στο τέλος Ιουνίου θα ψηφισθεί από τη Βουλή το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο και στις αρχές Ιουλίου ο βασικός εφαρμοστικός νόμος. Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι αυτά είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για την εκταμίευση της 5ης δόσης και τη συνέχιση της χρηματοδότησης της χώρας.