Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Η GPO επιβεβαιώνει την πολιτική ανατροπή

ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Μετά την Alco, η GPO δίνει και εκείνη με τη σειρά της, για πρώτη φορά σε δική της μέτρηση, προβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία έναντι του ΠΑΣΟΚ.
Η μέτρηση παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, και εμφανίζει τη Νέα Δημοκρατία να έχει προβάδισμα 0,9% έναντι του ΠΑΣΟΚ (21%-20,1%), τη στιγμή που στην προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας, πριν από περίπου ένα μήνα, το ΠΑΣΟΚ είχε προβάδισμα 1,7% (21,9%-20,2%). Στα υπόλοιπα κόμματα, το ΚΚΕ συγκεντρώνει 9,2%, ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός 6,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 4%, η Δημοκρατική Αριστερά 3%, το Άρμα Πολιτών 2,2%, οι Οικολόγοι 2,1% και η Δημοκρατική Συμμαχία 2%. Όσο για την αδιευκρίνιστη ψήφο, αγγίζει το 30% (29,9%)...

Στην πρωθυπουργική καταλληλότητα, ο Γιώργος Παπανδρέου συγκεντρώνει 32,1%, έναντι 27,1% του Αντώνη Σαμαρά, με τον… θρυλικό πλέον «κανένα» να έχει 39,4%. Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έχει αυξήσει αισθητά τα ποσοστά του, που στην προηγούμενη μέτρηση είχαν καταγραφεί στο 24,1% (άνοδος +3%), ενώ πτώση παρουσιάζει ο «κανένας», από το 44,6%.
Το 55,2% των πολιτών τάσσεται κατά της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών, έναντι ποσοστού 39% που θα έβλεπε με θετικό μάτι μια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.
Υπέρ μιας κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού» ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία τάσσεται το 55,1% έναντι 41,7% που εξακολουθεί να πιστεύει στις μονοκομματικές, αυτοδύναμες κυβερνήσεις. Μεταξύ των ψηφοφόρων των δυο παραδοσιακών κομμάτων εξουσίας, υπέρ μιας κυβέρνησης συνεργασίας τάσσεται το 49,2% του ΠΑΣΟΚ και το 69,6% της ΝΔ.
Αναφορικά με το πώς βλέπουν οι πολίτες τον πρόσφατο ανασχηματισμό της Κυβέρνησης, το 40% τον προσεγγίζει θετικά, ποσοστό σχεδόν διπλάσιο από το 20,1% που συγκεντρώνει το ΠΑΣΟΚ στην πρόθεση ψήφου, ενώ το 58,8% των πολιτών δεν θεωρεί ότι άλλαξε κάτι, και έχει αρνητική προσέγγιση.
Σε επιμέρους ανάλυση των ψηφοφόρων των κομμάτων, θετικά βλέπει τον ανασχηματισμό το 65% του ΠΑΣΟΚ, το 31% του ΣΥΡΙΖΑ, το 27,7% του ΚΚΕ, το 15,3% της Νέας Δημοκρατίας και το 13% του ΛΑ.Ο.Σ. Άξιο επισήμανσης το εύρημα ότι το 33,6% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή περίπου 1/3 οπαδούς του κυβερνώντος κόμματος, προσεγγίζει αρνητικά τον πρόσφατο ανασχηματισμό της Κυβέρνησης.
Απ’ την άλλη, «συγκρατημένα θετικό» είναι το κλίμα για τον Ευάγγελο Βενιζέλο, η τοποθέτηση του οποίου στο υπουργείο Οικονομικών δείχνει να γεννά προσδοκίες αλλαγής της πολιτικής Παπακωνσταντίνου. Πιο συγκεκριμένα, το 60,7% έχει θετική άποψη για τον νέο Υπουργό Οικονομικών, έναντι του 36,3% που διάκειται αρνητικά απέναντί του. Θετικά τον βλέπει το 83,2% του ΠΑΣΟΚ, το 50,8% του ΛΑ.Ο.Σ., το 48,3% της ΝΔ (έναντι 46,8% που τον προσεγγίζει αρνητικά), το 32,5% του ΚΚΕ και το 24,4% του ΣΥΡΙΖΑ.
Όσο για την «ταμπακιέρα» το κατά πόσο δηλαδή υπάρχουν ουσιαστικά περιθώρια αλλαγής της οικονομικής πολιτικής, το 58,1% εκτιμά ότι δεν έχει (έναντι 40,3% που απαντά καταφατικά), ενώ το 50,3% διατυπώνει την εκτίμηση ότι η τρόικα δεν θα δεχτεί την επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου, τη στιγμή που το 43,5% διατηρεί την ελπίδα της αλλαγής.
Συμπερασματικά, η δημοσκόπηση της GPO έρχεται να επιβεβαιώσει την ευδιάκριτη πλέον τάση πολιτικής ανατροπής, με τη Νέα Δημοκρατία να έρχεται πρώτη σε όλες τις μετρήσεις, με μικρότερη ή μεγαλύτερη διαφορά από ένα ΠΑΣΟΚ το οποίο υφίσταται πρωτόγνωρη πολιτική κατάρρευση.