Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

“Καταργήθηκε” ο Παπακωνσταντίνου!


ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ
Μια παράπλευρη «είδηση» που πριμοδοτεί η συνάντηση του Γιώργου Παπανδρέου με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στο Λουξεμβούργο, έχει να κάνει με την επιχειρησιακή «κατάργηση» του Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου περνάει πλέον σε πρώτο πλάνο, για μια υπόθεση στην προεργασία της οποίας είχε συμμετοχή ο Υπουργός Οικονομικών, ο Πρωθυπουργός ωστόσο έκρινε ότι η συγκυρία της στιγμής απαιτεί να πάρει ο ίδιος πάνω του τον επικοινωνιακό αντίκτυπο της συνάντησης με τον πρόεδρο του Eurogroup, από την οποία προσδοκάται να υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Για όσους κατανοούν τις ενδοκυβερνητικές ισορροπίες, και το πώς βλέπει ο Πρωθυπουργός το μέλλον του ΠΑΣΟΚ, είναι προφανές ότι ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου αποσύρεται σταδιακά από το προσκήνιο. Στον επικείμενο ανασχηματισμό άλλωστε, η θέση του «τσάρου» της οικονομίας αναμένεται να περάσει σε άλλα χέρια, είτε αμιγώς πολιτικά (Βενιζέλος, Χρυσοχοϊδης, Λοβέρδος, Διαμαντοπούλου προβάλλουν ως επικρατέστεροι διάδοχοι), είτε σε τεχνοκράτη από τον χώρο της οικονομίας (Ταμβακάκης, Χαρδούβελης).
Η πολιτική σχέση του Γιώργου Παπανδρέου με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου ωστόσο, έχει βαθιές ρίζες, και έτσι οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Πρωθυπουργός θα επιλέξει να μην «τσαλακώσει» τον μέχρι σήμερα Υπουργό Οικονομικών, και θα τον μετακινήσει σε άλλη θέση.