Σάββατο 18 Ιουνίου 2011

Από χθές αντίπαλος του Σαμαρά είναι ο Βενιζέλος!


Παρακολούθησα τη χθεσινοβραδυνή …παράσταση του Αντιπροέδρου και Υπουργού Οικονομικών στο MEGA. Μερικές μόνο επιγραμματικές παρατηρήσεις και μια …πρόωρη πρόβλεψη.
Ο κ. Βενιζέλος θα επιχειρήσει μια πολιτική και επικοινωνιακή διαχείριση της οικονομίας. Η ουσία θα ενδύεται με μεγαλόστομες φράσεις, κενές περιεχομένου και ακατάσχετους βερμπαλισμούς. Θα λέει πολλά, χωρίς να λέει τίποτα. Πομφόλυγες!
Ο κ. Βενιζέλος δεν θα έχει μεγάλα προβλήματα να «περνάει» από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ τα νομοθετήματά του. Ακόμα και οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι θα τον αντιμετωπίζουν συγκαταβατικά, μια και ο κ. Παπανδρέου ουσιαστικά τον έχρισε διάδοχό του.
Ο κ. Βενιζέλος, σε αντίθεσή με τον προκάτοχό του, έχει το πλεονέκτημα, αν τα πράγματα γίνουν ανεξέλεγκτα να …
καταγγείλει τους προηγούμενους και με τον τρόπο αυτό και την κομματική βάση του ΠΑΣΟΚ να επανασυσπειρώσει και με το κίνημα διαμαρτυρίας να ανοίξει διαύλους επικοινωνίας.
Ο κ. Βενιζέλος, θα στηριχθεί στο ….ΠΑΣΟΚ, ενώ ο κ. Παπακωνσταντίνου …στηριζόταν στον κ. Παπανδρέου, ο οποίος και αποτελούσε τη μοναδική πηγή νομιμοποίησής του.
Τέλος, ο κ. Βενιζέλος, θα επιχειρήσει ανοίγματα προς την κοινωνία σε μια προσπάθεια να κατευνάσει αντιδράσεις, επιδεικνύοντας συναινετική διάθεσή. Ο διάλογος δεν έβλαψε ποτέ κανέναν, όταν αυτός που τον επεδίωκε, ήξερε τι ήθελε.
Το ερώτημα είναι, με αυτή τη στρατηγική, ο κ. Βενιζέλος έχει πιθανότητες επιτυχίας; Αν παραμείνει στην πολιτική του Μνημονίου, έχει τις ίδιες πιθανότητες επιτυχίας που είχε και ο κ. Παπακωνσταντίνου!
Και η πρόβλεψη: Επειδή ο κ. Βενιζέλος δεν είναι αφελής, γνωρίζει τις δυσκολίες του εγχειρήματος. Ξέρει ότι οι πιθανότητες είναι εναντίον του. Προφανέστατα γνωρίζει και τις συνέπειες.
Τότε γιατί ανέλαβε μια αποστολή αυτοκτονίας; Θα αναρωτηθεί, εύλογα, κάποιος;
Ο κ. Βενιζέλος ανέλαβε αυτή την αποστολή, που εκ πρώτης όψεως φαίνεται μια αποστολή αυτοκτονίας, με σκοπό:
Πρώτον να σώσει το ΠΑΣΟΚ από την κατρακύλα
Δεύτερον να παρατείνει, όσο γίνεται τον βίο αυτής της κυβέρνησης, ώστε να διαμορφώσει καλύτερες συνθήκες και
Τρίτον να διαδεχθεί τον κ. Παπανδρέου.
Πως θα γίνει αυτό;
Ο κ. Βενιζέλος άρχισε χθές δειλά, αλλά δεν θα εκπλαγώ καθόλου, αν στη συνέχεια υιοθετήσει την επιχειρηματολογία και τη ρητορική του κ. Σαμαρά και αρχίσει να μιλάει ανοιχτά για την ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου!
Διόλου μάλιστα δεν το αποκλείω, αν τα πράγματα ξεφύγουν, ο κ. Βενιζέλος να καταφέρεται και εναντίον του μνημονίου!
Ακόμη, τον έχω ικανό να τεθεί επικεφαλής και αντιμνημονιακής διαδήλωσης!
Στη Ν.Δ. πρέπει να το αντιληφθούν εγκαίρως ότι πλέον ο αντίπαλος του κ. Σαμαρά, δεν είναι ο κ. Παπανδρέου.
Από χθές, αντίπαλος του κ. Σαμαρά, είναι ο κ. Βενιζέλος!
Κώστας Ροδινός