Κυριακή 12 Ιουνίου 2011

Χωρίς τεχνικό ασφαλείας το Καυταντζόγλειο!

 Έρευνα για την ηλεκτροπληξία 17χρονου.

Κίνδυνος στις αθλητικές εγκαταστάσεις της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς, επισημαίνει πραγματογνώμονας.
.Του Φώτη Κουτσαμπάρη
Σε κίνδυνο τραυματισμού βρίσκονται οι χρήστες των βοηθητικών αθλητικών εγκαταστάσεων του Εθνικού Καυταντζόγλειου Σταδίου, καθώς ανεπαρκή είναι τα μέτρα προστασίας και προληπτικής συντήρησης, ενώ δεν υπάρχει τεχνικός ασφαλείας που θα ελέγχει την επικινδυνότητα των εγκαταστάσεων, όπως προβλέπεται από τον νόμο.
Σε όλα τα γήπεδα της ελληνικής επικράτειας που λειτουργούν υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού θα πρέπει να απαγορευτεί η πρόσβαση στο κοινό, με άμεση εισαγγελική παραγγελία, μέχρι να υπάρξει επιθεώρηση των εγκαταστάσεων και βεβαίωση από ειδικευμένο τεχνικό ότι είναι ασφαλείς προς χρήση.
Τα παραπάνω αποτελούν, μεταξύ άλλων, συμπεράσματα έρευνας και τεχνικής έκθεσης πραγματογνωμοσύνης που έκανε ο πραγματογνώμονας Χρήστος Γκλαβόπουλος για τον τραυματισμό από ηλεκτροπληξία του 17χρονου αθλητή Ε.Ρ., που έγινε την 1η Ιουνίου στον χώρο ρίψεων δίπλα από το βοηθητικό γήπεδο του Καυταντζογλείου. “Εάν υπήρχε τεχνικός ασφαλείας, ο διορισμός του οποίου είναι υποχρεωτικός από τον νόμο, θα είχε ελέγξει τις εγκαταστάσεις για επικινδυνότητα και θα είχε προτείνει μέτρα προστασίας και προληπτικής συντήρησης προς αποφυγή τραυματισμού των πάσης φύσης εργαζομένων στο Καυταντζόγλειο και κατά συνέπεια και των αθλούμενων και των πάσης φύσης παριστάμενων”, υποστηρίζει ο Χρήστος Γκλαβόπουλος.

Η ρίψη και ο τραυματισμός

Ο 17χρονος, μαζί με τον προπονητή του και έναν άλλον αθλητή, προπονούνταν στη ρίψη σφαίρας για να συμμετάσχει στις αθλητικές δοκιμασίες των πανελλήνιων εξετάσεων, στις 20 Ιουνίου, προκειμένου να διεκδικήσει μια θέση στα ΤΕΦΑΑ. Έκανε μια πολύ καλή ρίψη στα 11,50 μέτρα και πανηγυρίζοντας έτρεξε, πήδηξε και αγκάλιασε μια μεταλλική κολόνα που βρισκόταν στον χώρο της προπόνησης. Μόλις αγκάλιασε την κολόνα και έπιασε τη μεταλλική περίφραξη που βρισκόταν δίπλα, έπεσε στο έδαφος και το δεξί του πόδι εγκλωβίστηκε μεταξύ της κολόνας και του φράχτη. Ο προπονητής πήγε κοντά και διαπίστωσε ότι έχασε τις αισθήσεις του και του άνοιξε το στόμα, που ήταν ερμητικά κλειστό. Στο σημείο πήγε και ένας ακόμη γυμναστής, ο οποίος μόλις έπιασε το πόδι του 17χρονου ηλεκτροδοτήθηκε και τινάχτηκε πίσω. Τελικά, έπιασε τα κορδόνια και απεγκλώβισε το πόδι του νεαρού, ο οποίος είχε υποστεί καρδιακή ανακοπή. Συμπτωματικά, σε κοντινή απόσταση βρίσκονταν εθελοντές των “Ελλήνων Διασωστών” και με έναν απινιδωτή που διέθεταν επανέφεραν σε λειτουργία τη σταματημένη καρδιά του αθλητή. Αμέσως μετά ήρθε ασθενοφόρο και ο 17χρονος διακομίστηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Ιπποκράτειου και σήμερα έχει διαφύγει τον κίνδυνο θανάτου.
Στη διάρκεια της προπόνησης και πριν ανάψουν τα φώτα, όπως κατέθεσε μάρτυρας, αρκετοί αθλητές και παιδιά με τους γονείς τους ακούμπησαν στην κολόνα για να ξαποστάσουν. “Από καθαρή σύμπτωση δεν υπέστησαν ηλεκτροπληξία, που με βεβαιότητα θα συνέβαινε εάν τα φώτα ήταν αναμμένα (δηλαδή η μεταλλική κολόνα είχε ρεύμα)”, σύμφωνα με τον πραγματογνώμονα.

Τα λάθη και οι παραλείψεις

Σχετικά με τις παραλείψεις και τα λάθη που έγιναν αιτία ηλεκτροπληξίας του 17χρονου, ο πραγματογνώμονας Χρήστος Γκλαβόπουλος επισημαίνει ότι: 1. Ο ηλεκτρικός πίνακας από τον οποίο ηλεκτροδοτούνταν η κολόνα φωτισμού δεν διέθετε αντιηλεκτροπληξιακό διακόπτη. 2. Δεν υπήρχε λάστιχο περιμετρικά στο καπάκι που κάλυπτε τα καλώδια, με συνέπεια νερό της βροχής να περνά χωρίς εμπόδιο μέσα στο σημείο αυτό της κολόνας και να διαβρέχει τις καλωδιώσεις και τον μικροαυτόματο διακόπτη, που βρισκόταν μέσα στο σώμα της κολόνας. 3. Η κλέμα που συνέδεε ένα καλώδιο ήταν κατεστραμμένη από οξείδωση και ένα καλώδιο προφανώς ακουμπούσε στο σώμα της κολόνας. 4. Ο κλώνος γείωσης δεν ήταν συνδεδεμένος στο σώμα της κολόνας. Εάν είχε συνδεθεί θα ενεργοποιούνταν η ασφάλεια. 5. Η διαρροή ηλεκτρικού ρεύματος στην κολόνα υπήρχε τουλάχιστον δύο μήνες. 6. Ενδεχομένως η κολόνα να τοποθετήθηκε αργότερα από την κατασκευή του γηπέδου, καθώς δεν είχε τεχνική ομοιομορφία με τις υπόλοιπες τέσσερις μεταλλικές κολόνες του βοηθητικού γηπέδου. 7. Οι συνδέσεις των καλωδίων έγιναν με χρήση μονωτικής ταινίας και δεν είχαν ανθυγρή σύνδεση.
Για το συγκεκριμένο περιστατικό διενεργείται προανάκριση από το αστυνομικό τμήμα Λευκού Πύργου και την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να κατατεθεί η δικογραφία στην εισαγγελία. Την ερχόμενη Τρίτη θα κατατεθεί στην εισαγγελία το πόρισμα της έρευνας του πραγματογνώμονα.

Δεν έχει ακόμη παραδοθεί

Το βοηθητικό γήπεδο του Καυταντζογλείου είχε γίνει για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και σύμφωνα με δηλώσεις των υπευθύνων παραδόθηκε προς χρήση αλλά όχι προς την κυριότητα, “δηλαδή ποτέ δεν παραλήφθηκε επίσημα από το Καυταντζόγλειο ώστε να ελεγχθούν οι ηλεκτρολογικές συνδέσεις και να διαπιστωθεί αν αυτές έχουν εκτελεστεί ορθά, σύμφωνα με τις σχετικές μελέτες εφαρμογής”. “Η γνώμη μας είναι ότι ασχέτως αν δεν έχει παραληφθεί επισήμως από το Καυταντζόγλειο, εφόσον έχει δοθεί προς χρήση υπάρχει ευθύνη της διοίκησης του Καυταντζογλείου”, σημειώνει ο κ. Γκλαβόπουλος, προσθέτοντας ότι “αν δεν γίνει οριστική παραλαβή ενός έργου σε διάστημα έξι μηνών από την παραλαβή προς χρήση, τότε η οριστική παράδοση θεωρείται ότι έχει ολοκληρωθεί”.

Τι απαντά ο διευθυντής

“Το στάδιο είναι ασφαλές, μέχρι το όριο του δυνατού. Εδώ και πενήντα χρόνια δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα. Έχει φιλοξενήσει και 50.000 κόσμο, μεγάλους αγώνες, και δεν έχει παρουσιάσει το παραμικρό”, απαντά στη “ΜτΚ” ο διευθυντής του Καυταντζογλείου, Δημήτρης Βούλγαρης. “Εάν έγινε μια φθορά σε μία ένωση, από τις χιλιάδες που υπάρχουν στο στάδιο, δεν σημαίνει ότι είναι επικίνδυνο. Μας λυπούν πραγματικά αυτά που ακούγονται”, τονίζει.
Ο κ. Βούλγαρης αναφέρει ότι το στάδιο διαθέτει τεχνικό τμήμα αλλά παραδέχεται ότι δεν υπάρχει ορισμένος τεχνικός ασφαλείας, μηχανολόγος πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. “Αναφέραμε το συμβάν και η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού έστειλε μηχανικό και ήλεγξε την κατάσταση που υφίσταται. Ανατρέξαμε και στις μελέτες του κατασκευαστή για να δούμε τι προβλέπουν, και αν υπάρχει λάθος θα το καταθέσουμε στην εισαγγελία. Η εγκατάσταση των ηλεκτροφωτιστικών έχει να κάνει με τις μελέτες”, υπογραμμίζει ο κ. Βούλγαρης, επαναλαμβάνοντας ότι δεν έχει γίνει οριστική παραλαβή του σταδίου.



.