Κυριακή 12 Ιουνίου 2011

Ο Μπόλονι αλλάζει τα πάντα στον ΠΑΟΚ

Πώς και γιατί ο Ζαγοράκης ψάχνει στο πρόσωπο του 58χρονου Ρουμάνου τον νέο Σάντος. Η ετήσια αποζημίωσή του φθάνει τις 500.000 ευρώ

Του Γιώργου Κουβεντίδη

Η σεζόν που τελείωσε είχε πολλές αναταράξεις για τον ΠΑΟΚ και ο βασικός λόγος ήταν η... αστοχία στην επιλογή προπονητή. Έπειτα από μία τριετία στα ήρεμα νερά με τον Σάντος, ο ΠΑΟΚ πέρασε περιπέτειες, έδειξε να βαδίζει χωρίς πλάνο. Ο Ζαγοράκης δεν ήθελε να κάνει για δεύτερη φορά το ίδιο λάθος, έψαξε μια λύση τύπου Σάντος, εν μέσω πλέι οφ τη βρήκε και την Πέμπτη την παρουσίασε. Ο Λάζλο Μπόλονι είναι αυτός που θα κουμαντάρει το καράβι του ΠΑΟΚ τα επόμενα δύο χρόνια...
Ο 58χρονος (τύποις) Ρουμάνος, που πέρασε τα περισσότερα ποδοσφαιρικά του χρόνια στη Γαλλία, όπου ζει μόνιμα και πλέον θεωρείται Γάλλος, ήταν από την πρώτη στιγμή η βασική επιλογή και ουσιαστικά τον Ζαγοράκη και τον Κωνσταντινίδη, ουδέποτε τους απασχόλησαν άλλες λύσεις. Ο Μπόλονι είχε το "πακέτο" που έψαχναν...
Το καλό βιογραφικό ήταν η πρώτη προϋπόθεση στην αναζήτηση προπονητή, στο πρόσωπο του Μπόλονι στην πορεία ο Ζαγοράκης βρήκε αυτά ακριβώς που έψαχνε.

Βαρύ βιογραφικό

Έναν προπονητή με εμπειρία στην κεντρική σκηνή του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, με τίτλους σε καλά πρωταθλήματα με την Σπόρτιγκ Λισαβόνας και τη Σταντάρ Λιέγης, πολύ καλή δουλειά στη Ρεν, σε μία ηλικία (58 ετών) που θεωρείται περισσότερο "έμπειρος" και "παλιά καραβάνα", παρά "εν δυνάμει συνταξιούχος", με φιλοδοξίες και φιλοσοφία που ταιριάζει σ’ αυτήν, με την οποία πορεύονται και θέλουν να συνεχίσουν να πορεύονται στην Τούμπα.
Αρχικά, στην Τούμπα προσπάθησαν να συγκεντρώσουν γνώμες για τον Λάζλο Μπόλονι, υπήρξαν και αρνητικές απόψεις, που μάλλον αποδείχτηκαν υστερόβουλες και με ταπεινά κίνητρα και στη συνάντηση του Κωνσταντινίδη με τον Ρουμάνο την προηγούμενη εβδομάδα στο Παρίσι εξαφανίστηκε κάθε ενδοιασμός. Έπειτα από 7 ώρες συζήτησης, ο Κωνσταντινίδης ενημέρωσε τον Ζαγοράκη ότι "ο Μπόλονι είναι ακριβώς αυτό που ψάχναμε".
Οι πληροφορίες περί δογματικού και σκληρού προπονητή δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, ο Ρουμάνος αποδείχτηκε ένας φιλοσοφημένος άνθρωπος, με ξεκάθαρες απόψεις, εξαιρετικά ευγενής και συνεργάσιμος.
Η προοπτική να δουλέψει σε μια ομάδα όπως ο ΠΑΟΚ και η πρόκληση της δημιουργίας και της αναδόμησης μάλλον τον συγκίνησε κι από την πρώτη στιγμή, κι αυτός ψήφισε "ΠΑΟΚ".

Θα δουλέψει με νέους παίκτες

Ο Μπόλονι αποδέχτηκε την κατάσταση, που του παρουσίασε ο Κωνσταντινίδης, δεν ζήτησε λαγούς με πετραχήλια και ήταν ξεκάθαρος απέναντί του. "Εσείς θα θέσετε τους στόχους, θα προσπαθήσουμε να φτιάξουμε το καλύτερο ρόστερ που μπορούμε, με τις δυνατότητες που έχει ο σύλλογος, και μ’ αυτό το ρόστερ θα προσπαθήσουμε να πετύχουμε" είπε ο Μπόλονι, που δήλωσε πρόθυμος και διατεθειμένος, εφόσον τα οικονομικά δεν είναι ανθηρά, να δουλέψει και με νέους και άσημους παίκτες, όπως έκανε στο παρελθόν σε όλες τις ομάδες που δούλεψε.
Στον ΠΑΟΚ εντυπωσιάστηκαν κι απ’ αυτό που μεσολάβησε από τη συμφωνία με τον Κωνσταντινίδη στο Παρίσι μέχρι την υπογραφή των συμβολαίων. Ο Κωνσταντινίδης του έδωσε στη Γαλλία μία σακούλα με DVD, ο Ρουμάνος όταν ήρθε στη Θεσσαλονίκη το βράδυ της Τρίτης έδειξε πολύ διαβασμένος για την ομάδα που θα αναλάβει. Καμιά σχέση, για παράδειγμα, με τον Μπερέτα, ο οποίος μέχρι τη μέρα που απολύθηκε νόμιζε ότι ο Βιτόλο είναι Γάλλος!

Αλλάζει το στυλ παιχνιδιού

Ο 58χρονος Ρουμάνος είναι ο άνθρωπος που θα αναλάβει να οδηγήσει το καράβι του ΠΑΟΚ σε ήρεμα νερά, θα επιχειρήσει σταδιακά την ανανέωση μίας ομάδας που έχει μέσο όρο γύρω στα 30 χρόνια, χωρίς έκπτωση στην ανταγωνιστικότητά της, και θα προσπαθήσει να την κάνει να παίξει πιο σύγχρονο ποδόσφαιρο, με περισσότερη πρωτοβουλία στο γήπεδο.
Το πακέτο "Μπόλονι" είναι και οικονομικό για τον ΠΑΟΚ, ουσιαστικά θα στοιχίσει περίπου όσα κόστιζε και ο Σάντος. Προπονητές αυτού του επιπέδου είναι δύσκολο να βρεις με περίπου 500.000 ευρώ.
Το όνομα του Μπόλονι είναι ικανό να εμπνεύσει τον σεβασμό και να πείσει και τον κόσμο ότι κάτι καλό ξεκινά. Όλα αυτά στη θεωρία. Ο καθρέπτης είναι το γήπεδο κι εκεί θα φανεί η αποτελεσματικότητα της επιλογής…



.