Φιλοξενεί πάνω από 150 οικογένειες το χρονικό διάστημα από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Ιούλιο. Δεν είναι ξενοδοχειακό συγκρότημα και οι ένοικοί του δεν είναι απλοί τουρίστες. Ωστόσο, τα τεράστια πλατάνια, στο χωριό Σχολάρι του δήμου Βόλβης, είναι ο ιδανικός τόπος για να φωλιάσουν δεκάδες οικογένειες ερωδιών και να φέρουν στον κόσμο τα μικρά τους. Αυτό, άλλωστε, υποδηλώνει και ο χαρακτηρισμός τους ως μνημεία της φύσης από το 1975, που αφορά μια κατηγορία προστατευόμενων φυσικών περιοχών, δημόσιων ή ιδιωτικών, με φυσικά χαρακτηριστικά μεγάλης οικολογικής αξίας. .
«Μόνο πέρσι μετρήσαμε περισσότερες από 150 φωλιές ερωδιών ή αλλιώς σταχτοτσικνιάδων. Το θέαμα είναι πραγματικά εντυπωσιακό καθώς πρόκειται για τεράστια δέντρα, ηλικίας 800 και 500 ετών, που αποτελούν απομεινάρια ενός παραλίμνιου δάσους. Εκεί διαβιούν μεγάλοι πληθυσμοί πτηνών διότι τα συγκεκριμένα πλατάνια αποτελούν ένα σημαντικό τόπο για την αναπαραγωγή τους» εξηγεί στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η Γεωργία Παπαδοπούλου, υπεύθυνη εκπαιδευτικών ξεναγήσεων του Φορέα Διαχείρισης Λιμνών Κορώνειας και Βόλβης.
Σύμφωνα με την κ. Παπαδοπούλου, μόνο κατά τη διάρκεια του 2010 επισκέφθηκαν την περιοχή τρεις χιλιάδες μαθητές ενώ γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα ημερίδες με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών και οικοτουριστικές ξεναγήσεις για ομάδες ατόμων και μεμονωμένους επισκέπτες. Το ενδιαφέρον είναι μεγάλο κυρίως από τη Θεσσαλονίκη καθώς η περιοχή βρίσκεται σε απόσταση μισής ώρας περίπου από την πόλη. Ωστόσο επισκέπτες καταγράφονται ακόμη από περιοχές της βόρειας Ελλάδας και από σχολεία της νησιωτικής χώρας.
Η περιοχή όμως διαθέτει και πλήθος εναλλακτικών δυνατοτήτων καθώς σε πέντε μόλις λεπτά διαδρομής με το αυτοκίνητο μπορεί κανείς να θαυμάσει τις Νυμφόπετρες, έναν εντυπωσιακό ασβεστολιθικό σχηματισμό από βράχους που βρίσκεται λίγο πριν από το χωριό Νυμφόπετρα. «Ο σχηματισμός αποτελείται από ένα σύμπλεγμα χιλιοτρυπημένων βράχων από άλατα που προέρχονται από πίδακες γεωθερμικού ρευστού ενώ δημιουργήθηκε πριν από εκατομμύρια χρόνια» τονίζει η κ. Παπαδοπούλου.
Από την άλλη πλευρά, οι τοπικοί θρύλοι εξηγούν με φαντασία τη δημιουργία των βράχων με την αναφορά σε μια γαμήλια πομπή που πέτρωσε από άδικη φθονερή κατάρα. Ένας από τους θρύλους, μάλιστα, σημειώνει ότι μια νύφη που η καταγωγή της ήταν από τη Χαλκιδική, πήγε να παντρευτεί στο Λαγκαδά. Φτάνοντας στην περιοχή του χωριού Νυμφόπετρα θυμήθηκε ότι είχε ξεχάσει το δαχτυλίδι της και έστειλε πίσω τη μητέρα της για να το πάρει. Εκείνη όμως άργησε να επιστρέψει και καταράστηκε την κόρη της να μην προλάβει να φτάσει στο σημείο του γάμου και να πετρώσει στη μέση της διαδρομής. Έτσι πέτρωσε όχι μόνο η νύφη αλλά και όλοι οι καλεσμένοι της.
Λίγο μακρύτερα από τις Νυμφόπετρες, στο χωριό Απολλωνία, βόρεια της λίμνης Βόλβης βρίσκεται ένας μεγάλος επίπεδος βράχος όπου κατά τη θρησκευτική παράδοση, στάθηκε και μίλησε ο Απόστολος Παύλος. Πάνω από το βράχο απλώνει τα κλαδιά του ένα ακόμη υπεραιωνόβιο πλατάνι το οποίο κηρύχθηκε επίσης «μνημείο της φύσης».
Οι λάτρες της φύσης μπορούν, τέλος, να θαυμάσουν ένα από τα πιο γέρικα πλατάνια της Ελλάδας στο κέντρο του χωριού Γεροπλάτανος, στο δήμο Πολυγύρου. Η ηλικία του «αγγίζει» τα χίλια χρόνια ενώ και αυτός κηρύχθηκε διατηρητέο μνημείο της φύσης το 1976. Ο πλάτανος έχει ύψος είκοσι μέτρα, περίμετρο 15 και τεράστια κλαδιά ενώ στις ρίζες του υπάρχει μία πηγή.
«Οι εντυπώσεις των επισκεπτών είναι οι καλύτερες» σημειώνει η ξεναγός του Φορέα Διαχείρισης Λιμνών Κορώνειας και Βόλβης και εκτιμά ότι το ενδιαφέρον αυξάνεται συνεχώς, δεδομένου και ότι όλες οι παραπάνω οικοτουριστικές «ατραξιόν» βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από το κέντρο της Θεσσαλονίκης. «Να προσέχετε το θησαυρό που έχετε στα χέρια σας και εμείς μαζί» γράφει, χαρακτηριστικά, στο γραφείο επισκεπτών η Ελένη, μαθήτρια του 15ου δημοτικού σχολείου Αμπελοκήπων. Από την πλευρά του ο υπογράφων ως «Θοδωρής ο Πόντιος», μετά την ολοκλήρωση της περιβαλλοντικής εκδρομής του σχολείου του από τη Θεσσαλονίκη απευθύνει σε όλους τη δική του έκκληση: «σας παρακαλώ σώστε το περιβάλλον», γράφει με νόημα.
"Αγγελιοφόρος"