Απάντηση του Επιτρόπου κ. Φούλε προς τους Ευρωβουλευτές Ιωάννη Α. Τσουκαλά και Ιωάννη Κασουλίδη
«Ο νόμος αριθ. 5651 για το Διαδίκτυο περιορίζει την ελευθερία της έκφρασης και το δικαίωμα των πολιτών για πρόσβαση στην πληροφόρηση» δηλώνει ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση, κος Φούλε, σε απάντησή του προς τους Ευρωβουλευτές Ιωάννη Α. Τσουκαλά της Ν.Δ. και Ιωάννη Κασουλίδη, επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας και Αντιπροέδρου του ΕΛΚ στο Ευρ. Κοινοβούλιο...
Οι δύο Ευρωβουλευτές, με γραπτή ερώτησή τους προς την Επιτροπή, έθεσαν το θέμα των αυστηρών περιορισμών που επιβάλλει η Τουρκική κυβέρνηση στην λειτουργία του διαδικτύου, με απαγορεύσεις στη λειτουργία εγχώριων ιστοσελίδων και blogs, αποκλεισμό πρόσβασης σε διεθνείς ιστοτόπους, αλλά και παραβιάσεις των δικαιωμάτων των χρηστών.
Σύμφωνα με τον κο Φούλε, «το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης περιλαμβάνει την ελευθερία γνώμης και την ελευθερία λήψης και μετάδοσης πληροφοριών και ιδεών χωρίς την ανάμειξη δημοσίων αρχών και αδιακρίτως συνόρων. Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή εκφράζει την ανησυχία της για τις συχνές απαγορεύσεις ιστοσελίδων στην Τουρκία οι οποίες είναι δυσανάλογες όσον αφορά στο πεδίο εφαρμογής και στη διάρκειά τους».
Στην απάντησή του, ο Ευρωπαίος Επίτροπος υπογραμμίζει ότι «το κλείδωμα του περιεχομένου του παγκόσμιου ιστού μπορεί να γίνει αποδεκτό μόνο εντός των πλαισίων που καθορίζονται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Οι περιορισμοί της ελευθερίας της έκφρασης πρέπει να δικαιολογούνται από πιεστική κοινωνική ανάγκη και, ιδίως, να είναι αναλογικοί προς τον επιδιωκόμενο θεμιτό σκοπό».
Ο κος Φούλε «σημειώνει με ανησυχία τις πρόσφατες αποφάσεις των τουρκικών αρχών σχετικά με τη χρήση του Διαδικτύου, συμπεριλαμβανομένης της θέσπισης συστήματος φιλτραρίσματος, οι οποίες στερούνται σαφήνειας και εγείρουν σειρά ερωτημάτων» και διαβεβαιώνει ότι «η Επιτροπή θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις και να εγείρει το ζήτημα στις τουρκικές αρχές σε όλα τα κατάλληλα επίπεδα, ενώ θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά το ζήτημα της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθερίας της πρόσβασης στις πληροφορίες στην Τουρκία».
Σχολιάζοντας την απάντηση της Επιτροπής, οι δύο Ευρωβουλευτές δήλωσαν: «Η ελευθερία της έκφρασης στην Τουρκία δέχεται ισχυρή πίεση καθώς η Τουρκική κυβέρνηση, αντίθετα σε κάθε ευρωπαϊκή πρακτική, επιβάλλει όλο και περισσότερους περιορισμούς. Τελευταίο θύμα της είναι το τουρκικό διαδίκτυο που αξιολογείται από διεθνείς οργανισμούς ως «μερικώς ελεύθερο», με την Τουρκική κυβέρνηση να ασκεί «ουσιαστική λογοκρισία» στο διαδικτυακό περιεχόμενο και τους σχετικούς δείκτες ελευθερίας να υποχωρούν τα τελευταία 5 χρόνια.
Σύμφωνα με τον ΟΑΣΕ, υπάρχουν περισσότερες από 5.000 μπλοκαρισμένες ιστοσελίδες στην Τουρκία, ενώ κατά καιρούς, με αδιαφανείς διαδικασίες, απαγορεύονται διαδικτυακοί τόποι (ο ιστοτόπος Youtube απαγορεύτηκε περισσότερες από 20 φορές μεταξύ 2007 και 2010). Μάλιστα, με πρόσφατη απόφαση της τουρκικής διεύθυνσης τηλεπικοινωνιών προωθείται η υποχρεωτική χρήση διαδικτυακών φίλτρων για όλους τους υπολογιστές.
Τα παραπάνω στοιχεία ενισχύουν τις υποψίες των Ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, αλλά και των Ευρωπαίων πολιτών, ότι η Τουρκία κάθε άλλο παρά ακολουθεί πορεία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Η Τουρκική κυβέρνηση, ενδεχομένως παίρνοντας μαθήματα από τον καταλυτικό ρόλο του διαδικτύου στην «αραβική δημοκρατική άνοιξη» σπεύδει να ενισχύσει τον έλεγχό της. Θα πρέπει, όμως, να έχει υπόψη της ότι ούτε η τεχνολογία, ούτε η δημοκρατία είναι δυνατόν να κρατώνται υπό έλεγχο επί μακρόν».