Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

Σταύρος Καλαφάτης: "Το πάγωμα της δράσης Εξοικονόμησης Ενέργειας για τους Ο.Τ.Α., αφήνει στα αζήτητα πολύτιμους πόρους τους Ε.Σ.Π.Α."

Ο Υπεύθυνος Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, αναφορικά με τις καθυστερήσεις στην αξιολόγηση προτάσεων της δράσης "Εξοικονόμησης Ενέργειας από τους Ο.Τ.Α. (Πρόγραμμα "ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ"), για τις οποίες κατέθεσε την υπ' αριθ.: 17443/03-06-2011 ερώτησή στη Βουλή, έκανε την ακόλουθη δήλωση: "Η αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης να προωθήσει ταχύτερα τις σχετικές διαδικασίες υλοποίησής του Ε.Σ.Π.Α. και να άρει τα όποια γραφειοκρατικά εμπόδια είναι εμφανής και στην περίπτωση της δράσης "Εξοικονόμησης Ενέργειας από τους Ο.Τ.Α." του προγράμματος "ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ".
Οι σχετικές προτάσεις που αφορούν σε παρεμβάσεις μείωσης της ενεργειακής κατανάλωσης στο αστικό περιβάλλον, με έμφαση στα δημοτικά κτίρια και την αναβάθμιση των κοινόχρηστων χώρων των Δήμων, υποβλήθηκαν λίγο διάστημα πριν τις εκλογές του 2009 και έκτοτε δεν έχουν ακόμη αξιολογηθεί. Η διαδικασία φαίνεται ότι έχει παγώσει.
Μέσω της απραξίας της η κυβέρνηση αποδεικνύει ότι αδιαφορεί ή αδυνατεί να κινηθεί προς την κατεύθυνση επίτευξης δύο σημαντικών αναπτυξιακών στόχων :
• Της ορθολογικής υλοποίησης της εθνικής και ευρωπαϊκής στρατηγικής για την Εξοικονόμηση Ενέργειας στη χώρα.
• Της αποτελεσματικής αξιοποίησης και απορρόφησης ευρωπαϊκών πόρων, που τόσο ανάγκη τους έχει σήμερα η αγορά και ιδιαίτερα ο κατασκευαστικός κλάδος.
Η κυβέρνηση πρέπει επιτέλους να αφυπνιστεί και να πιστέψει στο σημαντικότερο αναπτυξιακό εργαλείο που έχει σήμερα στα χέρια της, που είναι το Ε.Σ.Π.Α. Οφείλει να τρέξει άμεσα όλες τις απενεργοποιημένες δράσεις, ώστε να ωφεληθούν ενεργειακά οι Δήμοι και η εν γένει αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας".