Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

Ο Γιώργος “βλέπει” μετά το Μεσοπρόθεσμο


NΙΚΟΛΑΟΣ-ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ
Με όσα είπε στη σημερινή συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, ο Γιώργος Παπανδρέου επιχείρησε μια «πολιτική φυγή προς τα εμπρός». Εμφανίστηκε σίγουρος και ικανοποιημένος για την επικείμενη εκταμίευση της 5ης δόσης του δανείου, αλλά και της νέας, παχυλής χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα...

Ουσιαστικά δηλαδή, ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε την… υπόθεση εργασίας ότι το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα θα ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα από τη Βουλή, παρά τους εσωτερικούς κλυδωνισμούς που παρατηρούνται στο ΠΑΣΟΚ. Και έτσι, έστρεψε το βλέμμα του στο μέλλον, στην αναπτυξιακή δυναμική που θα πρέπει να δοθεί στην ελληνική οικονομία, ώστε να ακολουθήσουν μέτρα κοινωνικής ανακούφισης. Να αποκατασταθεί δηλαδή η σχέση εμπιστοσύνης του ΠΑΣΟΚ με κοινωνικά ρεύματα πάνω στα οποία στηρίχτηκε για δεκαετίες.
Ο Πρωθυπουργός τόνισε την επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων, και ταξίδεψε τη σκέψη έναν χρόνο πίσω, τότε που η Ελλάδα έμπαινε στον μηχανισμό στήριξης του Μνημονίου, σημειώνοντας ότι χωρίς εκείνη την απόφαση, η Ελλάδα θα είχε χρεοκοπήσει.
Επεσήμανε τους κινδύνους να ακολουθούσε μια δραματική κατάρρευση της εμπιστοσύνης των εταίρων μας, επομένως και της οικονομικής τους στήριξης, ενώ ήταν εξαιρετικά… διακριτικός απέναντι στη στάση της Αντιπολίτευσης.
Απέφυγε να μιλήσει επικριτικά για τον Αντώνη Σαμαρά, ενώ και οι όποιες αναφορές του στο κυβερνητικό παρελθόν της Νέας Δημοκρατίας, αναζητώντας ευθύνες για το πώς βρέθηκε η Ελλάδα στο σημερινό αδιέξοδο, ήταν επιφανειακές, και δεν έδωσε ο ίδιος επιθετική διάσταση.