Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

ΤΕΛΙΚΟΣ ΚΥΠΕΛΛΟΥ Η «βασίλισσα» και οι αλήτες

 Εννιά χρόνια μετά την κατάκτηση του τελευταίου της τίτλου, η ΑΕΚ κέρδισε το βράδυ του Σαββάτου το κύπελλο Ελλάδας, νικώντας με 3-0 τον Ατρόμητο στο Ολυμπιακό στάδιο. Το παιχνίδι, όμως, ελάχιστοι θα το θυμούνται, ειδικά με όσα έγιναν πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τον αγώνα.
Το κακό φάνηκε από νωρίς, όταν υπήρξαν οδομαχίες στου Ζωγράφου και τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, ανάμεσα σε χούλιγκαν της ΑΕΚ και του Παναθηναϊκού (η αστυνομία προχώρησε σε 60 προσαγωγές και 13 συλλήψεις, ενώ υπήρξαν και 11 τραυματίες). Αυτό ήταν απλώς το… ορντέβρ, καθώς η ένταση μεταφέρθηκε στο Ολυμπιακό στάδιο. Κατά τη διάρκεια της ανάκρουσης του Εθνικού Υμνου, οπαδοί της ΑΕΚ εισέβαλαν στο γήπεδο και κατευθύνθηκαν προς την πλευρά των κερκίδων όπου κάθονταν φίλοι του Ατρόμητου. Ακολούθησαν ανταλλαγές πυρσών και κροτίδων, καθώς και μάχες σώμα με σώμα, μέχρι να επέμβει η αστυνομία, που προφανώς συνελήφθη κοιμώμενη. Αφού ο διαιτητής του αγώνα, Τάσος Κάκος, δεν τόλμησε, ως όφειλε, να μην ξεκινήσει το παιχνίδι, ήταν θέμα χρόνου να ξαναχτυπήσουν οι χούλιγκαν.
Στο 28’ ο Λυμπερόπουλος σκόραρε από θέση οφσάιντ και εκατοντάδες οπαδοί της ΑΕΚ ξαναμπήκαν στο γήπεδο, σκηνικό που επαναλήφθηκε και στα άλλα δύο γκολ της Ένωσης, με σκόρερ τους Μπαχά στο 78’ και Καφέ στο 85’. Από εκείνη τη στιγμή, οπαδοί της ΑΕΚ έκοβαν βόλτες στο ταρτάν του γηπέδου και παρότι υποδείχτηκαν εννιά λεπτά καθυστερήσεων, μόλις στο δεύτερο ο Κάκος σφύριξε… κάτι (όχι πάντως τη λήξη) και έγινε το… έλα να δεις. Οι οπαδοί της ΑΕΚ μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο και αφού πρώτα χτύπησαν τον Κάκο στα πόδια και το κεφάλι, κάποιοι εξ αυτών στράφηκαν ξανά εναντίον των φιλάθλων του Ατρόμητου.
Βλέποντας συγγενείς και φίλους τους να κινδυνεύουν, ποδοσφαιριστές του Ατρόμητου προσπάθησαν να ηρεμήσουν την κατάσταση, αντ’ αυτού όμως έφαγαν ξύλο από τους χούλιγκαν. Όταν οι ηττημένοι κατάφεραν να μπουν στα αποδυτήρια, αποφάσισαν να μην ξαναβγούν για την απονομή, την ώρα που ουσιαστικά κανείς δεν ήξερε αν ο τελικός είχε τελειώσει. Τελικά, με τη σύμφωνη γνώμη και του Ατρόμητου, αλλά κυρίως με παραινέσεις από την πλευρά της ΕΠΟ, ο Κάκος συνέταξε φύλλο αγώνα, το οποίο είναι επιβαρυντικό για την ΑΕΚ, που κινδυνεύει να δώσει χωρίς κόσμο δύο εντός έδρας παιχνίδια για τα πλέι οφ.Πάντως, επειδή χούλιγκαν δεν υπάρχουν μόνο στις κερκίδες, κατά τη διάρκεια της ανάπαυλας του ημιχρόνου έπεσε ξύλο ανάμεσα στους προέδρους των δύο ομάδων, Γιώργο Σπανό και Σταύρο Αδαμίδη.

Για την ιστορία, οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ: Ιτάνζ, Σκόνδρας, Νάστος, Ολιβέιρα, Μπαζίνσκι, Τάτος, Σφακιανάκης, Νεμπεγλέρας, Σαγκανόφσκι (65' Μπρίτο), Καμαρά (90' Σαμπού), Αναστασάκος.
ΑΕΚ: Σάχα, Καράμπελας, Δέλλας, Μανωλάς, Γεωργέας, Ντιόπ, Λαγός, Μάκος, Λυμπερόπουλος, Σκόκο (32' Μπαχά), Μπλάνκο (70' Καφές).

Και στη μέση η ΕΠΟ

Τις πιο γλαφυρές δηλώσεις και μάλιστα on camera έκανε ο προπονητής του Ατρόμητου, Γιώργος Δώνης: «Ζούμε σε μία άθλια κοινωνία. Ήταν ένας τελικός παρωδία. Είναι αθλιότητα οι ποδοσφαιριστές να τρώνε ξύλο. Το ελληνικό κράτος είναι μπουρδέλο. Το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι μπουρδέλο. Ήταν απλό και σκηνοθετημένο. Όταν το αουτσάιντερ τρώει γκολ με δύο μέτρα οφσάιντ, εκεί τελειώνουν όλα. Η ΑΕΚ πήρε έναν κάλπικο τίτλο». Στον Δώνη απάντησε ο πρόεδρος της ΑΕΚ, Σταύρος Αδαμίδης, λέγοντας πως «έκανε αυτές τις δηλώσεις θέλοντας να καλύψει τις αδυναμίες της ομάδας του».
Ο βασικός υπαίτιος, ως διοργανωτής, του σαββατιάτικου χάους, ήταν ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Σοφοκλής Πιλάβιος και οι δηλώσεις του ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες. Αναλυτικά τα όσα δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Σοφοκλής Πιλάβιος: «Θα πρέπει να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας για να μην γίνει ο επόμενος τελικός στην Γερμανία. Στο πόδι δεν μπορείς να βρίσκεις λύσεις. Δεν υπάρχει βούληση από κανέναν. Τα βλέπετε με τις δηλώσεις των παραγόντων. Δεν είναι λύση να αποκλειστούν οι ελληνικές ομάδες από την Ευρώπη». Αυτό που απομένει είναι να δούμε πώς ερμηνεύει ο ίδιος τα περί ανάληψης ευθυνών. Θα παραιτηθεί ή του χρόνου… Φρανκφούρτη;
Κατά τα άλλα, άπαντες εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για τα επεισόδια, ενώ, όπως ήταν φυσικό, οι ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ αναφέρθηκαν και στην ευτυχή συγκυρία της κατάκτησης του τροπαίου. Κάποιοι, πάντως, δεν κρύφτηκαν πίσω από το δάχτυλό τους. Ο Νίκος Λυμπερόπουλος και ο Τραϊανός Δέλλας, για παράδειγμα, αποδοκίμασαν όσα συνέβησαν.

ΠΙΛΑΒΙΟΣ Εσπευσμένα στο υπουργείο

Τα όσα θλιβερά συνέβησαν στον τελικό του κυπέλλου προκάλεσαν την άμεση κινητοποίηση των φορέων. Με τον χαρακτηρισμό της επείγουσας μάλιστα θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 11 το πρωί έκτακτη συνάντηση του υφυπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού Γιώργου Νικητιάδη και του γενικού γραμματέα Αθλητισμού Πάνου Μπιτσαξή, με τον πρόεδρο της ΕΠΟ Σοφοκλή Πιλάβιο, στο γραφείο του υφυπουργού. Με χθεσινή δήλωσή του ο ΓΓΑ επανέλαβε τη θέση της Πολιτείας για το επαγγελματικό ποδόσφαιρο προειδοποιώντας εκ νέου για τη διακοπή της χρηματοδότησης: «Τα γεγονότα του τελικού υπογραμμίζουν για πολλοστή φορά τη θέση της Πολιτείας ότι το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, αν επιθυμεί να διατηρήσει το αυτοδιοίκητό του και τη συνεργασία του με το κράτος, οφείλει το ίδιο, να διασφαλίσει στους κανονισμούς του, τα απαραίτητα μέτρα για την ομαλή διεξαγωγή των ποδοσφαιρικών αγώνων. Η διακοπή της χρηματοδότησης του επαγγελματικού ποδοσφαίρου αν δεν συντρέξουν οι παραπάνω στοιχειώδεις και αυτονόητες προϋποθέσεις, αποτελεί σταθερή και πάγια θέση της κυβέρνησης», ανέφερε ο Μπιτσαξής.

ΖΗΤΑ vs ΔΙΑΣ

Απίστευτα γεγονότα εκτυλίχθηκαν στην Αθήνα, λίγες ώρες πριν ξεκινήσει ο τελικός κυπέλλου. Λεωφορείο που μετέφερε οπαδούς της ΑΕΚ δέχτηκε επίθεση από οπαδούς του Παναθηναϊκού και ο οδηγός κάλεσε την αστυνομία. Όταν έφτασαν οι άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ, άρχισαν να δέρνουν τους... παθόντες, με μάρτυρες του περιστατικού άνδρες της ομάδας ΖΗΤΑ, οι οποίοι κατέθεσαν εναντίον των συναδέλφων τους μετά από μήνυση που υπέβαλε ο οδηγός. Όταν οι άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ αφέθηκαν ελεύθεροι, υπέβαλαν με τη σειρά τους μήνυση εναντίον των άλλων αστυνομικών. Απίστευτο και όμως αληθινό...

ΞΕΝΑ ΜΜΕ Διεθνές ρεζίλι

Εκτενή αφιερώματα στα νέα κατορθώματα των χούλιγκαν είχαν πολλά ξένα μέσα ενημέρωσης, ενώ η χάρη μας έφτασε μέχρι την Ινδία και την Ταϊβάν.

Για να γελάς και να κλαις είναι δημοσίευμα ιστοσελίδας του Μεξικού: «Ξύλο, ακόμη περισσότερο ξύλο, εικόνες βίας. Πόσο κοντά ή πόσο μακριά είναι να ζήσουμε τέτοιες εμπειρίες και στο ποδόσφαιρο του Μεξικού;».

ΠΣΑΠ

Με ανακοίνωσή του, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών ζητά άμεση λήψη μέτρων κατά της βίας..
"Θεσσαλονίκη"