Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Ξανά στα πόδια του... με τη βοήθεια της επιστήμης

Ξανά στα πόδια του βρέθηκε ένας 25χρονος παραπληγικός με τη βοήθεια της τεχνολογίας.
Ο λόγος για τον 25χρονο Ρομπ Σάμερς - θύμα τροχαίου - ο οποίος κατόρθωσε να σταθεί όρθιος και να κάνει κάποια βήματα σε μια θεραπεία που περιλαμβάνει την διέγερση με ηλεκτρισμό της σπονδυλικής του στήλης.
Ο Σάμερς, πρώην αθλητής, (πρώην παίκτης του μπέιζμπολ), μπορεί πλέον να κινεί τους γοφούς, τα γόνατα, τους αστραγάλους και τα δάκτυλα των ποδιών. Επίσης, αυτό σημαίνει ότι έχει αποκατασταθεί μερικώς η λειτουργία της ουροδόχου κύστης και η γενετήσια λειτουργία.
Ο 25χρονος υποβλήθηκε σε συνεχή και απευθείας ηλεκτρική διέγερση του κάτω τμήματος της σπονδυλικής στήλης, σε μια διαδικασία που μιμείται τα σήματα, τα οποία στέλνει υπό κανονικές συνθήκες ο εγκέφαλος για να προκαλέσει κίνηση. Οι ερευνητές επί δύο χρόνια «εκπαίδευαν» το νευρωνικό δίκτυο της σπονδυλικής στήλης του 25χρονου για να «παράγει» κινήσεις των μυών και μετά από αυτό εμφύτευσαν με χειρουργική επέμβαση ένα μηχάνημα ηλεκτρικής διέγερσης στην πλάτη του.
Ο Σάμερς δήλωσε χαρακτηριστικά πως αυτή η θεραπεία άλλαξε τη ζωή του: «Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν πιστεύουν ότι είμαι παράλυτος».
«Αυτοί οι άνθρωποι έχουν μια τεράστια ευκαιρία βελτίωσης των καθημερινών τους λειτουργιών ωστόσοέχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας», δηλώνει η Σούζαν Χαρκέμα από το Πανεπιστήμιο του Λούιβιλ στο Κεντάκι. Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Lancet.