Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Σταύρος Καλαφάτης: «Η Φοιτητική Λέσχη σε αδιέξοδο. Το ίδιο και οι φοιτητές, που η οικονομική συγκυρία οδηγεί όλο και περισσότερους να σιτίζονται σ' αυτή»

Ο Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης και υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Νέας Δημοκρατίας κ. Σταύρος Καλαφάτης κατέθεσε στη Βουλή την με αριθ. 16514/18-05-2011 ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων με θέμα «Η περικοπή κρατικών επιχορηγήσεων προς την Πανεπιστημιακή Φοιτητική Λέσχη Θεσσαλονίκης, δημιουργεί προβλήματα στη σίτιση των φοιτητών». Στην ερώτησή του ο κ. Καλαφάτης, επισημαίνει ότι η λογική της οριζόντιας και ανεξαρτήτως κατηγορίας δαπάνης περικοπή κρατικών επιχορηγήσεων, οδηγεί σε απαξίωση την τριτοβάθμια εκπαίδευση και την ποιότητα των σπουδών που αυτή παρέχει. Οι περικοπές ξεπερνούν το 50% σε σχέση με το ποσό επιχορηγήσεων του 2009, με αποτέλεσμα τα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας, να αδυνατούν πλέον να πληρώσουν ακόμη και τις βασικές λειτουργικές τους δαπάνες, όπως λογαριασμούς Δ.Ε.Η. ή προμήθειες υλικών.
Εξίσου σοβαρές, είναι και οι συνέπειες από τη μείωση των κονδυλίων σίτισης προς την Πανεπιστημιακή Φοιτητική Λέσχη Θεσσαλονίκης (Π.Φ.Λ.Θ.), πολύ περισσότερο στη σημερινή συγκυρία η οποία επιτείνει την οικονομική δυσπραγία της ελληνικής οικογένειας και αυξάνει πλέον τον αριθμό των φοιτητών που σιτίζονται στις φοιτητικές λέσχες.
Μέσω της ερώτησής του ο κ. Καλαφάτης, καλεί το αρμόδιο υπουργείο :
• να συμβάλει αποτελεσματικά στην άρση του οικονομικού αδιεξόδου που οδηγείται η Λέσχη, αφού τα 4,7 εκ. € που προβλέπεται τελικά να αποδοθούν, δεν αρκούν για την εξόφληση χρέους 1,7 εκ. € του 2010 και την αδιάλειπτη λειτουργία της όλο το 2011.
• να αυξήσει τη φετινή της επιχορήγηση προκειμένου να καλυφθούν οι απαιτούμενες δαπάνες λειτουργίας για όλο το 2011, που υπολογίζονται σε 6 εκ. €, ώστε να δοθεί η δυνατότητα διενέργειας νέων διαγωνισμών για την προμήθεια τροφίμων.
• να επανεξετάσει το ζήτημα των εργολαβιών και να εγγυηθεί τις θέσεις εργασίας των 120 έκτακτων υπαλλήλων που εργάζονται διαχρονικά με αυτό το καθεστώς.