Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

Υποψήφια και η Λαγκάρντ για το ΔΝΤ


ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Κάποιος Ασιάτης, κάποιος Ινδός, κάποιος Βραζιλιάνος, ο Κεμάλ Ντερβίς και η Κριστίν Λαγκάρντ. Αυτή είναι, σε γενικές γραμμές η shortlist των υποψηφίων διαδόχων του Ντομινίκ Στρος-Καν στη θέση του Γενικού Διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η αντικατάσταση του οποίου φαίνεται ότι θα επισπευστεί, μετά το «σκάνδαλο της καμαριέρας».Ο Τζον Λίπσκι είναι εκείνος που αναλαμβάνει υπηρεσιακά να «τρέξει» την καθημερινότητα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όλοι ωστόσο, και κυρίως ο Λευκός Οίκος, αντιλαμβάνονται πως απαιτείται πολιτική λύση στο κενό εξουσίας το οποίο προκύπτει στην Ουάσινγκτον και την έδρα του Ταμείου. Ιδιαίτερα σε μια κρίσιμη συγκυρία για την παγκόσμια οικονομία, με τον Μπαράκ Ομπάμα να ζητάει από τους Ρεπουμπλικανούς που ελέγχουν το Κογκρέσο, να συναινέσουν στην επέκταση του ορίου χρέους των ΗΠΑ, προκειμένου να μπορέσει η Κυβέρνησή του να συνεχίσει να δανείζεται, και να αποφύγει τη διολίσθηση σε ακόμη βαθύτερη ύφεση.
Το όνομα του Κεμάλ Ντερβίς είναι εκείνο που κυκλοφορεί ευρέως εσχάτως, μιας και ο Τούρκος άλλοτε υπουργός Οικονομικών, χαίρει μεγάλης εκτίμησης σε διεθνείς κύκλους, υπάρχουν ωστόσο και ριζοσπαστικές φωνές, που δείχνουν στην κατεύθυνση της αλλαγής πορείας, με επιβολή κάποιου τεχνοκράτη ή και πολιτικού από την Κίνα, την Ινδία, ή τη Βραζιλία.
Η περίπτωση της Κριστίν Λαγκάρντ αποτελεί «φρέσκα νέα», και εξηγείται στην επιδίωξη του Νικολά Σαρκοζί, να διατηρήσει και σημειολογικά υπό τον έλεγχο της Γαλλίας, επομένως και της Ευρώπης, τον μόνο διεθνή νομισματικό οργανισμό, με… ζεστό χρήμα στα ταμεία του.
Και η Γαλλίδα Υπουργός Οικονομικών πάντως, έχει εκκρεμή ζητήματα στη χώρα της, μιας και έχει συνδεθεί με την υπόθεση του Μπερνάρ Ταπί, που κάποτε γκρέμισε το Σοσιαλιστικό Κόμμα, και «τσαλάκωσε» την υστεροφημία του Φρανσουά Μιτεράν.