Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Ο Χρυσοχοϊδης… πιάνει θέση για το “δαχτυλίδι”

ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Η όποια παρέμβαση του Ευάγγελου Βενιζέλου σε μια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ιδιαίτερα με τις παρούσες συνθήκες, καθίσταται εκ των πραγμάτων το πιο «hot issue», αναφορικά με τις ισορροπίες στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και της Κυβέρνησης. Πόσο μάλλον όταν ο πολιτικός που ανάγκασε τον Οίκο των Παπανδρέου να φτάσει στα όρια του, στη μάχη για την ηγεσία το 2007, προκειμένου να μην χάσει το οικόσημο, μιλάει με τόσο εκκωφαντικό τρόπο για «δημοσιονομική κατοχή».
Εκ των πραγμάτων, η παρέμβαση Βενιζέλου κάλυψε κάθε άλλη φράση που ακούστηκε χθες. Ακόμη και τον ήχο από το τραπέζι, το οποίο χτύπησε με δύναμη ο Γιώργος Παπανδρέου, εμφανώς εκνευρισμένος, και προσπαθώντας να βάλει ένα τέλος στις αντιδικίες των υπουργών, που άκουγε γύρω του.
Έτσι, δεν δόθηκε μεγάλη έμφαση σε όσα είπε ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, που αν τα ενσωματώσει κανείς στην ευρύτερη πολιτική στρατηγική την οποία ξεδιπλώνει ο Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης, δείχνουν ότι έχει ανοίξει από την πλευρά του, βηματισμό «επόμενης μέρας».
Στην πολιτική μυθολογία του ΠΑΣΟΚ, ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και η Άννα Διαμαντοπούλου θα ήταν οι συνεχιστές της κληρονομιάς του «εκσυγχρονισμού». Προφανώς όχι εκείνου που… αποκάλυψε ο Χάρης Καστανίδης, αλλά του «legacy» της «προόδου της χώρας», όπως συνεχίζει να διακηρύττει δημοσίως ο Κώστας Σημίτης.
Μετά τη σημειολογική διαχείριση της εξάρθρωσης της εγχώριας τρομοκρατίας, ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης ήταν η «σφαίρα» που σημάδεψε και πέτυχε τον Κώστα Λαλιώτη, καθώς διαδέχτηκε το «θείο βρέφος» στη θέση του Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ. Από το αξίωμα αυτό, ο Χρυσοχοϊδης δεν κατάφερε τίποτα περισσότερο από το να παραδώσει τον.. φάκελο με το «θαμπό δαχτυλίδι», από τον «εκσυγχρονισμό» στον «παπανδρεϊσμό».
Οι σχέσεις του με τον Γιώργο Παπανδρέου πέρασαν από πλείστες και σύνθετες διακυμάνσεις. Σήμερα όμως, είναι ο υπουργός που βγαίνει πιο συχνά από κάθε άλλον, και επιχειρεί να ισορροπήσει στο τεντωμένο σχοινί το οποίο ενώνει το μνημόνιο με… όσα θα προσδοκούσε το «πραγματικό ΠΑΣΟΚ». Ακόμη και η ρητορική περί «αποσοβιετοποίησης», την οποία άρθρωσε για το δημόσιο και τη λειτουργία της οικονομίας, επιχειρεί να προσθέσει ακόμη ένα κομμάτι, στο υπό διαμόρφωση μωσαϊκό του προφίλ του.
Με όσα είπε ωστόσο χθες στο υπουργικό συμβούλιο, έδειξε ότι στοχεύει και λίγο πιο μακριά: Να είναι εκείνος που θα εκφράσει, μεταξύ άλλων, και την παπανδρεϊκή φρουρά, η οποία βάλλεται πανταχόθεν, και είναι εύλογο να ταλαντεύεται για το μέλλον.
«Να σεβόμαστε τις αποφάσεις… Να μην δίνουμε ανόρεκτες μάχες οπισθοφυλακής», ήταν η… επίμαχη αποστροφή των όσων είπε ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο. Τοποθετώντας τον εαυτό του, και το πολιτικό κεφάλαιο που κομίζει, απέναντι από εκείνους που «λιθοβολούσαν» τους θεματοφύλακες του «νέο-παπανδρεϊσμού», τον Γιάννη Ραγκούση και τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Με το βλέμμα στο μέλλον.