Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Δήλωση του κ. Σ. Καλαφάτη σε απάντηση του κ. Ξυνίδη για την μετεγκατάσταση της ΔΕΘ στην Σίνδο

Ο Υπεύθυνος Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, αναφορικά με την απάντηση που έδωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης κ. Σωκράτης Ξυνίδης στην με αρ. πρωτ. 13782/24-3-2011 ερώτησή του προς τη Βουλή των Ελλήνων με θέμα «Άρση αμφισβητήσεων χωροθέτησης και εμποδίων μετεγκατάστασης της ΔΕΘ στη Σίνδο», έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης απαντώντας στην ερώτηση που κατέθεσα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο θεωρώ ότι βάζει πλέον ένα «στοπ» σε εκείνες τις φωνές που επιζητούν η Δ.Ε.Θ. να μη μετεγκατασταθεί στη Δυτική Θεσσαλονίκη, στην περιοχή των ΤΕΙ της Σίνδου.
Αν και τα ερωτηματικά σχετικά με τον ενδεχόμενο διαχωρισμό του εκθεσιακού από το συνεδριακό κέντρο, στο οποίον διαφωνώ, καθώς και με τον τρόπο χρηματοδότησης του εγχειρήματος παραμένουν αναπάντητα, εντούτοις είναι θετικό ότι ο χώρος μετεγκατάστασης της ΔΕΘ είναι εκείνος ο οποίος αποφασίστηκε έπειτα από διαβούλευση και σύμφωνη γνώμη των τοπικών φορέων και ανακοινώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2009.»

Απάντηση του κ. Σ. Ξυνίδη σε ερώτηση του κ. Σ. Καλαφάτη

Απαντώντας στην αριθμ. 13782/24-3-2011 Ερώτηση του Βουλευτή Α' Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. κ. Σταύρου Καλαφάτη, με θέμα «Άρση αμφισβητήσεων χωροθέτησης και εμποδίων μετεγκατάστασης της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (Δ.Ε.Θ.) στη Σίνδο», σας γνωρίζουμε τα εξής:
Το ζήτημα της μετεγκατάστασης του εκθεσιακού κέντρου της ΔΕΘ, καθώς επίσης και η αξιοποίηση των χώρων και των εγκαταστάσεων, όπου σήμερα αυτή δραστηριοποι¬είται, είναι ζήτημα σημαντικό και σύνθετο, για το οποίο απαιτείται η ενδελεχής αξιολό¬γηση όλων των παραμέτρων και στοιχείων ενός τόσο μακρόπνοου σχεδίου. Οποιαδήπο¬τε ανακίνηση δηλώσεων, από οπουδήποτε και αν αυτές προέρχονται, δεν απηχούν την επίσημη θέση της Κυβέρνησης αναφορικά με την απόφαση μετεγκατάστασης του εκθε¬σιακού κέντρου στη Σίνδο.
Ήδη έχει ολοκληρωθεί η πρώτη από τρεις φάσεις επιλογής του υποψήφιου αναδό¬χου και η ανεξάρτητη Επιτροπή Διαγωνισμού, που έχει συγκροτηθεί για το σκοπό αυτό, προχωρά στην υλοποίηση της δεύτερης φάσης. Το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της διαδικασίας επιλογής αναδόχου προσδιορίζεται για τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους. Μόλις ολοκληρωθεί η μελέτη του συμβούλου, θα είναι δυνατή η οριστικοποίηση των πόρων, των στόχων και του χρονοδιαγράμματος εγκατάστασης.
Στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνει η χώρα, η Κυβέρνηση θα καταβάλει όλες τις αναγκαίες προσπάθειες προκειμένου να καταστεί δυνατή η εξεύρεση της ανα¬γκαίας χρηματοδότησης και η ολοκλήρωση του έργου, το οποίο πρόκειται να θέσει σε νέα αναπτυξιακή τροχιά, τόσο την πόλη της Θεσσαλονίκης, όσο και για την ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ελλάδας.
Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΞΥΝΙΔΗΣ