Τρίτη 3 Μαΐου 2011

Δεν φεύγει… μόνος του

ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ
Την κρατική τηλεόραση, και την πρωινή εκπομπή της ΝΕΤ, με τον Κώστα Αρβανίτη και τη Μαριλένα Κατσίμη επέλεξε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, προκειμένου να απαντήσει και να δώσει διευκρινίσεις για το φιλόδοξο σχέδιο πάταξης της φοροδιαφυγής, που ανακοίνωσε χθες.
Ο Υπουργός Οικονομικών «έβγαλε ειδήσεις», έστω και δια της επίμονης επανάληψης θέσεων τις οποίες έχει εκφράσει και άλλες φορές στο παρελθόν. Αποκτούν ωστόσο ιδιαίτερη σημασία, από τη στιγμή που εκφέρονται δια στόματος «τσάρου», σε μια δύσκολη συγκυρία σαν τη σημερινή, με τις αγορές να πιέζουν για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, και να ανατροφοδοτούν ανά διαστήματα τη σχετική συζήτηση.
Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου επανέλαβε ότι η προοπτική της αναδιάρθρωσης του χρέους θα ήταν καταστροφική, από τη στιγμή που θα συνεπαγόταν «κούρεμα» ομολόγων, μιας και σε μια τέτοια περίπτωση, το πιθανότερο είναι ότι η Ελλάδα θα αδυνατούσε να επιστρέψει με αξιώσεις στις διεθνείς αγορές, για χρονική διάρκεια 10-15 ετών.
Ο Υπουργός Οικονομικών, ήταν ξεκάθαρος αναφορικά με το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, και ειδικότερα για την ιδιωτικοποίηση μετοχικού ποσοστού της ΔΕΗ, επισημαίνοντας ότι μέχρι το 2012, το ποσοστό του ελληνικού δημοσίου στην επιχείρηση, θα έχει μειωθεί από το 51% που είναι σήμερα, στο 14%.
Η «ταμπακιέρα» της παρέμβασης Παπακωνσταντίνου ωστόσο, έγκειται στη φημολογία που έχει αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα, περί του ενδεχομένου να υποβάλλει παραίτηση από τη θέση. «Είναι ζήτημα προσωπικής ηθικής και ευθύνης, να τελειώσω τη δουλειά που έχω αναλάβει», τόνισε με έμφαση.Και έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα, πιθανότατα και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και της Κυβέρνησης, ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί.Τα σενάρια βέβαια, περιλαμβάνουν και μια άλλη παράμετρο, αυτή της… μετακίνησής του από τον Πρωθυπουργό, σε κάποια άλλη θέση.