Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Απειλούν (πάλι) να κλείσουν την κάνουλα…

ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ
Σκηνικό αναστάτωσης, σύγχυσης και φόβου, διαμορφώνουν οι επίσημες δηλώσεις της εκπροσώπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κάρολαϊν Άτκινσον και του Προέδρου του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, αναφορικά με την ομαλή συνέχιση της χρηματοδότησης της Ελλάδας, στη βάση του χρονοδιαγράμματος που προκύπτει από το Μνημόνιο το οποίο υπέγραψε η Κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου με την τρόικα, το 2010.
Η κα Άτκινσον δήλωσε ότι το Ταμείο δεν μπορεί να συνεχίσει να δανείζει χρήματα στην Ελλάδα, μέχρι να του παρασχεθούν εγγυήσεις από τους Ευρωπαίους εταίρους, ότι οι ανάγκες χρηματοδότησης της χώρας μας μέχρι το 2012, θα καλυφθούν πλήρως.
Η απάντηση από την πλευρά των… Ευρωπαίων εταίρων, ήρθε δια στόματος Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, του Προέδρου του Eurogroup ο οποίος δήλωσε πολύ πρόσφατα ότι δεν θεωρεί το ελληνικό χρέος βιώσιμο, τασσόμενος υπέρ μιας ήπιας αναδιάρθρωσης. Ο «Mr. Euro» λοιπόν, παραδέχτηκε ότι από τη στιγμή που η Ευρώπη δεν είναι σε θέση να παράσχει σήμερα τέτοιες εγγυήσεις, και το ΔΝΤ θα επιμείνει στην άρνησή του, η Ε.Ε. θα πρέπει να αυξήσει τη χρηματοδότησή της προς την Ελλάδα. «Αυτό όμως δεν είναι δυνατόν να συμβεί, καθώς κάποια κοινοβούλια όπως στη Γερμανία, τη Φινλανδία και την Ολλανδία, δεν είναι έτοιμα για κάτι τέτοιο», δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.