Στοιχεία-σοκ για την οικονομική κατάσταση του κράτους ανακοινώθηκαν χθες από το ίδιο το υπουργείο οικονομικών
Του Γιώργου Παλαιτσάκη
Στο ύψος-ρεκόρ των 7,3 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε στο τέλος Μαρτίου 2011 το ταμειακό έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης, δηλαδή το συνολικό έλλειμμα όλων των υπηρεσιών, των οργανισμών και φορέων του δημοσίου (υπουργείων, οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, ασφαλιστικών ταμείων και λοιπών νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου). Ταυτόχρονα, οι συσσωρευμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους προς τους προμηθευτές του και προς άλλα φυσικά και νομικά πρόσωπα έφτασαν στο τέλος Μαρτίου του 2011 τα 6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,12 δισ. ευρώ ήταν χρέη υπουργείων! Συνολικά, τα τρέχοντα ελλείμματα και τα χρέη του δημοσίου έφτασαν τα 13,3 δισ. ευρώ ήδη από το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους!Το ταμειακό έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης διογκώθηκε με ιλιγγιώδεις ρυθμούς κατά το φετινό πρώτο τρίμηνο, εκτιμάται δε ότι, αν συνεχιστεί η εκρηκτική του άνοδος και τους υπόλοιπους 9 μήνες του έτους, θα εκτιναχθεί σε επίπεδο υψηλότερο των 24,2 δισ. ευρώ, ή του 10,5% του ΑΕΠ, στο οποίο διαμορφώθηκε το 2010, και θα υπερβεί τον στόχο τού προϋπολογισμού τουλάχιστον κατά 7,4 δισ. ευρώ!Βεβαίως, τα στοιχεία για το ταμειακό έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης δεν είναι απολύτως συγκρίσιμα, άρα διαφέρουν από τα στοιχεία για το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης σε δημοσιονομική βάση, τα οποία λαμβάνονται υπόψη με βάση το Ευρωπαϊκό Σύστημα Λογαριασμών για τον προσδιορισμό του συνολικού δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας και την παρακολούθησή του από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ωστόσο, η διαφορά μεταξύ των δύο μεγεθών συνήθως δεν είναι πολύ μεγάλη. Συνεπώς, το γεγονός ότι το ταμειακό έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης διαμορφώθηκε στο τέλος Μαρτίου του 2011 στα 7,3 δισ. ευρώ προοιωνίζεται ότι, εάν δεν ελεγχθεί με δραστικά μέτρα η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, το τελικό μέγεθος του δημοσιονομικού ελλείμματος του έτους 2011 θα διαμορφωθεί και πάλι σε επίπεδο υψηλότερο του 10% του ΑΕΠ, δηλαδή θα είναι και πάλι διψήφιο!Σύμφωνα, ειδικότερα, με στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες από το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών, στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους:
1. Το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης, υπολογιζόμενο σε ταμειακή βάση, ανήλθε σε 7,328 δισ. ευρώ, έναντι 3,315 δισ. ευρώ το πρώτο δίμηνο και 1,926 δισ. τον Ιανουάριο. Μέσα στον Μάρτιο το έλλειμμα αυξήθηκε, δηλαδή, κατά 4 δισ. ευρώ!
2. Το έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης, υπολογιζόμενο σε ταμειακή βάση, εκτινάχθηκε στα 8 δισ. ευρώ, καθώς τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού περιορίστηκαν σε 11,73 δισ. ευρώ, ενώ οι συνολικές δαπάνες τού κρατικού προϋπολογισμού εκτοξεύθηκαν στα 19,74 δισ. ευρώ. Η αύξηση του ελλείμματος ήταν της τάξης των 3,85 δισ. ευρώ μόνο εντός του Μαρτίου!
3. Τα ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου έφτασαν τα 6,01 δισ. ευρώ, εξέλιξη η οποία συνιστά βραδυφλεγή βόμβα για τα δημόσια οικονομικά, καθώς το ποσό των οφειλών αυτών δεν έχει ακόμη “ενσωματωθεί” στο δημοσιονομικό έλλειμμα. Ειδικότερα:
Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των υπουργείων ανέρχονταν σε 1,128 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 595,5 εκατ. ευρώ αφορούσαν υποχρεώσεις που έπρεπε να καλυφθούν μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, 492,4 εκατ. ευρώ ήταν χρέη του τακτικού προϋπολογισμού και 261,85 εκατ. υποχρεώσεις για την εθνική άμυνα.
Τα ληξιπρόθεσμα χρέη των νοσοκομείων, των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, των ασφαλιστικών ταμείων και των λοιπών φορέων της “γενικής κυβέρνησης” ανέρχονταν σε 4,995 δισ. ευρώ. Από το ποσό αυτό, 1,687 δισ. ευρώ οφειλόταν από τα νοσοκομεία, 2,279 δισ. ευρώ ήταν οφειλές ασφαλιστικών ταμείων, 700 εκατ. ευρώ ήταν χρέη οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και 215,5 εκατ. ευρώ ήταν οι υποχρεώσεις λοιπών νομικών προσώπων.
•Η εικόνα στο πρώτο τρίμηνο
•Στα 7,3 δισ. ευρώ το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης μέχρι τον Μάρτιο
•Στα 6 δισ. ευρώ τα “φέσια” του κράτους στους προμηθευτές του
•Εκτός ελέγχου τα έσοδα και οι δαπάνες, μεγάλη αύξηση στις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του κράτους
•Δεν έχουν ακόμη γνωστοποιηθεί τα στοιχεία για τα ελλείμματα και τα χρέη των 54 από τους 860 φορείς του δημοσίου
.