Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Σταύρος Καλαφάτης: «Το Υπουργείο Παιδείας αιφνιδιάζει μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς, μειώνοντας κατά 10.000 τον αριθμό εισακτέων σε 25 ΑΕΙ-ΤΕΙ».

Ο Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης και υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Νέας Δημοκρατίας κ. Σταύρος Καλαφάτης, κατάθεσε στη Βουλή, μαζί με άλλους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, την με αριθ. 16214/12-05-2011 ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, με θέμα «Μη εισαγωγή εισακτέων σε 25 ΑΕΙ-ΤΕΙ».
Στη συγκεκριμένη ερώτηση, στηλιτεύεται ο αψυχολόγητος αιφνιδιασμός από πλευράς Υπουργείου Παιδείας προς τους υποψηφίους μαθητές, αφού λίγες μόλις ώρες πριν την έναρξη των πανελληνίων εξετάσεων ανακοίνωσε δραστική και επιλεκτική μείωση κατά 10.000 θέσεις, του αριθμού των εισακτέων κυρίως σε περιφερειακά ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας.
Η εν λόγω απόφαση είναι φυσικό ότι επηρεάζει αρνητικά την ψυχολογία των υποψηφίων μαθητών που θα επιθυμούσαν τη φοίτηση σε κάποιο από τα καταργούμενα πλέον τμήματα, αδιαφορώντας για τον προγραμματισμό που έχουν θέσει τόσο αυτοί και οι οικογένειές τους, όσο και το εκπαιδευτικό δυναμικό των εν λόγω ιδρυμάτων.
Παράλληλα όμως η κυβέρνηση, μ' αυτή την επιλογή, αντί να προωθεί την αποκέντρωση και την ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας, ενισχύει την αστυφιλία και κατ' επέκταση την απομόνωση και ερήμωση της ελληνικής περιφέρειας. Προβαίνει στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία της τελευταίας στιγμής, εν μέσω πανικού και χωρίς κανέναν διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες, τους αρμόδιους φορείς και κυρίως χωρίς τη συνεδρίαση των αρμοδίων οργάνων της ανώτατης πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης.
Μέσω της ερώτησης τους οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, αναμένουν απαντήσεις για τα συγκεκριμένα ζητήματα από την αρμόδια υπουργό, ζητώντας παράλληλα από την ίδια να τους γνωστοποιήσει, τα κριτήρια αντικειμενικών αρχών βάσει των οποίων προέβη στην απόφαση επιλεκτικής κατάργησης τμημάτων και μείωσης εισακτέων.