Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Σταύρος Κλαφάτης: «Η φτώχεια, η ανεργία και ο κοινωνικός αποκλεισμός, απαιτούν άμεσα μέτρα»

Ο Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης και υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Νέας Δημοκρατίας κ. Σταύρος Καλαφάτης κατέθεσε στη Βουλή ερώτηση προς την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλειας με θέμα «Μέτρα αντιμετώπισης της φτώχειας, της ανεργίας και του κοινωνικού αποκλεισμού». Στην ερώτησή του ο κ. Καλαφάτης, κάνει αναφορά σε έρευνα της ΕΣΥΕ (Μάρτιος 2010), σύμφωνα με την οποία το 20% του πληθυσμού της χώρας απειλείται από τη φτώχεια, ποσοστό σημαντικά υψηλότερο σε σχέση με τον μέσο όρο των άλλων 15 χωρών της Ευρωζώνης, ο οποίος διαμορφώνεται στο 16%.
Επισημαίνει ότι σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το ποσοστό κινδύνου φτώχειας :
• στους ανέργους φθάνει στο 37%,
• στα παιδιά ηλικίας 0-17 ετών (παιδική φτώχεια) ανέρχεται σε 23%
• στους ηλικιωμένους αγγίζει το 22%.
• ενώ τα νοικοκυριά που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας εκτιμώνται σε 832.975 και τα μέλη τους σε 2.186.869 (1 στους 5 Έλληνες ζει με ετήσιο εισόδημα κάτω των 6000 €).
Ο κ. Καλαφάτης υπενθυμίζει στους βασικούς στόχους του υπό κατάθεση, Εθνικού Μεταρρυθμιστικού Προγράμματος για την καταπολέμηση της ανεργίας, της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, στα πλαίσια της νέας Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την Ευρώπη 2020, σύμφωνα με τους οποίους προβλέπεται :
 η δημιουργία δικτύου κοινωνικής ασφάλειας.
 το 70% του πληθυσμού από 20 έως 64 ετών να έχει απασχόληση
 η μείωση κατά 100.000, του αριθμού των παιδιών και των νέων (0-17 ετών) που απειλούνται από την φτώχεια ή/και τον κοινωνικό αποκλεισμό.
Στο πλαίσιο αυτό και με δεδομένο ότι, η Ελλάδα αναφορικά με τις εισροές από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο βρίσκεται στη 16η θέση, ανάμεσα στις 27 χώρες-μέλη της ΕΕ, ο κ. Καλαφάτης ζητά να πληροφορηθεί τα άμεσα μέτρα που καλείται να λάβει η κυβέρνηση για τη φτώχεια και την ανεργία, καθώς και τις δράσεις των Τοπικών Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων που θα υλοποιηθούν ειδικότερα στη Θεσσαλονίκη.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης όπως κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων
ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
ΘΕΜΑ: Μέτρα αντιμετώπισης της φτώχειας, της ανεργίας και του κοινωνικού αποκλεισμού.
To 20% του πληθυσμού της χώρας απειλείται από τη φτώχεια, σύμφωνα με έρευνα της ΕΣΥΕ (Μάρτιος του 2010) η οποία βασίζεται σε στοιχεία εισοδήματος του 2007. Βρίσκεται, ωστόσο, αρκετά υψηλότερα σε σχέση με τον μέσο όρο των άλλων 15 χωρών της Ευρωζώνης, ο οποίος διαμορφώνεται στο 16%. Από την έρευνα της ΕΣΥΕ προκύπτει ότι το ποσοστό κινδύνου φτώχειας στην περίπτωση των ανέργων είναι πολύ υψηλό και φθάνει στο 37%, σημειώνοντας μάλιστα σημαντική αύξηση, κατά δυο ποσοστιαίες μονάδες, σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Σε ηλικιακές ομάδες τώρα, όπως είναι και πάλι αναμενόμενο, το μεγαλύτερο κίνδυνο παρουσιάζουν οι ευαίσθητες ομάδες των παιδιών και των ηλικιωμένων. Συγκεκριμένα ο κίνδυνος φτώχειας για παιδιά ηλικίας 0-17 ετών (παιδική φτώχεια) ανέρχεται σε 23% ενώ ο κίνδυνος φτώχειας των ηλικιωμένων αγγίζει το 22%.Τα νοικοκυριά που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας εκτιμώνται σε 832.975 και τα μέλη τους σε 2.186.869. Τουλάχιστον 1 στους 5 συμπατριώτες μας ζει με εισόδημα που δεν ξεπερνά ετησίως τα 6.000 €.Επειδή στο υπό κατάθεση, στα πλαίσια της νέας Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την Ευρώπη 2020, Εθνικό Μεταρρυθμιστικό Πρόγραμμα για την καταπολέμηση της ανεργίας, της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, προβλέπονται ως βασικοί στόχοι:
 η Δημιουργία δικτύου κοινωνικής ασφάλειας κατά του κοινωνικού αποκλεισμού που περιλαμβάνει δυνατότητα πρόσβασης για όλους σε βασικές υπηρεσίες, όπως η τροφή, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, η στέγαση και η εκπαίδευση
 το 70% του πληθυσμού από 20 έως 64 ετών να έχει απασχόληση, η μείωση του αριθμού των ατόμων που απειλούνται από την φτώχεια ή/και τον κοινωνικό αποκλεισμό και η μείωση του αριθμού των παιδιών και των νέων (0-17 ετών) που απειλούνται από την φτώχεια ή/και τον κοινωνικό αποκλεισμό κατά 100.000.
Επειδή ωστόσο οι παραπάνω στόχοι έχουν χρονικό ορίζοντα υλοποίησης το 2020, γεγονός το οποίο δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για την άμεση αντιμετώπιση του φαινομένου της φτώχειας, το οποίο σήμερα έχει ήδη μετεξελιχθεί σε μάστιγα για τη χώρα μας.Επειδή στα πλαίσια του ίδιου Προγράμματος, έχετε από πέρυσι εξαγγείλει ότι από 1η Ιανουαρίου 2011 θα εφαρμόζονταν Τοπικά Ολοκληρωμένα Προγράμματα σε επίπεδο δήμων που αντιμετωπίζουν οξυμμένα προβλήματα ανεργίας και για τη διατήρηση και ενίσχυση θέσεων εργασίας, αλλά και για την καταπολέμηση της φτώχειας σε τοπικό επίπεδο.







Επειδή προέκυψε κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής της επερώτησης βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με τις καθυστερήσεις στην αξιοποίηση του ΕΣΠΑ, ότι η Ελλάδα αναφορικά με τις εισροές από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, το οποίο συμβάλλει στην ένταξη των ευάλωτων ομάδων στην αγορά εργασίας βρίσκεται σε ιδιαίτερα χαμηλή θέση, 16η ανάμεσα στις 27 χώρες-μέλη της ΕΕ.



Επειδή η πόλη της Θεσσαλονίκης, με ποσοστό ανεργίας 16%, βρίσκεται στην πρώτη θέση της ανεργίας σε όλες τις αστικές, ημιαστικές και αγροτικές περιοχές της χώρας και στις πρώτες θέσεις σε σχέση με αντίστοιχες περιοχές της Ευρώπης.



Επειδή η αντιμετώπιση της ανεργίας και της φτώχειας αποτελεί υποχρέωση του κράτους στα πλαίσια της προάσπισης των κοινωνικών και ατομικών δικαιωμάτων, αποτελεί θεμελιώδη παράγοντα για τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής, αλλά και παράγοντα για την έξοδο από την κρίση
Ερωτάται η κα. Υπουργός
1. Στα πλαίσια του Εθνικού Προγράμματος για την καταπολέμηση της ανεργίας και της φτώχειας πρόκειται προβλεφθούν συγκεκριμένα μέτρα, υλοποιήσιμα άμεσα και με χρονικό ορίζοντα των επόμενων 2-3 ετών, ώστε να αντιμετωπιστεί ο κοινωνικός αντίκτυπος της οικονομικής κρίσης και των οικονομικών μέτρων της κυβέρνησης, τα οποία επωμίζονται εξ ολοκλήρου οι έλληνες εργαζόμενοι και οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες;
2. Ποιες δράσεις προβλέπονται για την υλοποίηση Τοπικών Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων σε επίπεδο δήμων που αντιμετωπίζουν οξυμμένα προβλήματα ανεργίας και για τη διατήρηση και ενίσχυση θέσεων εργασίας και για την καταπολέμηση της φτώχειας σε τοπικό επίπεδο;
3. Ειδικότερα, πότε προβλέπεται η κατάρτιση και υλοποίηση Τοπικού Ολοκληρωμένου Προγράμματος για την πόλη της Θεσσαλονίκης, ποια συγκεκριμένα μέτρα, ποιες πηγές χρηματοδότησης και ποιους συνεργαζόμενους φορείς θα περιλαμβάνει;
Αθήνα, 14 Απριλίου 2011
Ο ερωτών βουλευτής
Σταύρος Καλαφάτης