Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

"Οι καθυστερήσεις στο ΕΣΠΑ, εμποδίζουν την αναθέρμανση της οικονομίας"

Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητήθηκε επίκαιρη επερώτηση που κατατέθηκε από 15 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, μεταξύ των οποίων και του υπεύθυνου του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης κ. Σταύρου Καλαφάτη, με θέμα «Καθυστερήσεις στην υλοποίηση του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (Ε.Σ.Π.Α)». Στην ομιλία του ο κ. Καλαφάτης στηλίτευσε την αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης τόσο στην ενεργοποίηση όσο και στην απορρόφηση κονδυλίων του Ε.Σ.Π.Α., που εμποδίζουν ουσιαστικά την αναθέρμανση της ελληνικής οικονομίας.Χαρακτήρισε ισχνό το 18% της απορροφητικότητας που αντιστοιχεί σε εκταμίευση μόλις 4,7 δισ. ευρώ, από συνολικούς πόρους 26,2 δισ. ευρώ, οι οποίοι υπάρχουν δεσμευμένοι στη διάθεσή της χώρας και παραμένουν στα αζήτητα των ευρωπαϊκών ταμείων.
Επεσήμανε την αδράνεια στην υλοποίηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα", που εντάσσεται ο Τομέας Ενέργειας, τονίζοντας ότι από τον Οκτώβριο του 2009 δημοσιοποιήθηκαν μόλις 15 προκηρύξεις και αυτές με καθυστέρηση ενός έτους. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οι πρώτες προκηρύξεις βγήκαν τον Ιούνιο του 2010, γι' αυτό και καθυστερούν σήμερα δράσεις που αφορούν :
• Στη λειτουργία και εποπτεία στο πλαίσιο απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας.
• Στη δράση "Εξοικονόμηση ενέργειας από τους Ο.Τ.Α."
• Στην κατασκευή Κέντρων Υψηλής Τάσης (Κ.Υ.Τ.) ηλεκτρικής ενέργειας.
• Στα έργα αναβάθμισης του Συστήματος Μεταφοράς του δικτύου ηλεκτρισμού.
• Στο πρόγραμμα "Φωτοβολταϊκά Αγροτών" και τον εμπαιγμό τους, λόγω της αδυναμίας εξυπηρέτησης των αιτήσεών τους, από το δίκτυο της Δ.Ε.Η.
Ο κ. Καλαφάτης αναφέρθηκε εκτενώς στην αναποτελεσματικότητα του προγράμματος "Εξοικονόμηση κατ' οίκον", το οποίο χαρακτήρισε γραφειοκρατικό και τραπεζοκεντρικό, ενώ επέκρινε την εκχώρηση πόρων στα ταμεία χαρτοφυλακίου όπως το ΕΤΕΑΝ, με μοναδικό σκοπό την εμφάνιση πλασματικών απορροφήσεων στο ΕΣΠΑ.
Δευτερολογώντας ο κ. Καλαφάτης έκανε ειδική αναφορά στην πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ στην Κεντρική Μακεδονία, τονίζοντας ότι από τον Οκτώβριο του 2009 δημοσιεύθηκαν μόλις 20 προκηρύξεις έργων ή δράσεων, προϋπολογισμού 430 εκ. ευρώ. Συγκεκριμένα επεσήμανε ότι:
• Στον άξονα "Υποδομών" συμβασιοποιήθηκε μόλις το 29% των έργων που εντάχθηκαν και απορροφήθηκε μόλις το 16%, που αντιστοιχεί μόνο σε 68 εκ. ευρώ.
• Στον άξονα της "Αειφόρου Ανάπτυξης και Ποιότητας Ζωής", οι απορροφήσεις περιορίζονται στο ισχνό 12% και είναι χαρακτηριστικό, ότι από τις 20 δράσεις του συγκεκριμένου άξονα, οι 11 παρουσιάζουν μηδενική απορρόφηση.
• Στον άξονα "Ψηφιακής Σύγκλισης και Επιχειρηματικότητας", εμφανίζονται μηδενικές απορροφήσεις στην Έρευνα και στην Ενέργεια, με μόλις ένα ενταγμένο έργο στον Ηλεκτρισμό και καμία δράση για έργα Φυσικού Αερίου και Ανανεώσιμων Πηγών.