Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

Ταλαιπωρία τέλος στα Τέμπη

Κάθε έξι μήνες θα γίνονται έλεγχοι στα Τέμπη για την ασφάλεια των έργων προστασίας από τις βραχοπτώσεις

Ολοκληρώνονται σήμερα οι έλεγχοι των Ελβετών γεωλόγων αλπινιστών στην κοιλάδα των Τεμπών για την ασφάλεια και προστασία των διερχομένων από το πέρασμα της εθνικής οδού. Οι διακοπές στην κυκλοφορία, που σε όλη τη διάρκεια της εβδομάδας ταλαιπώρησαν τους διερχομένους, θα σταματήσουν, όμως χτες το πρωί υπήρξε και διακοπή 40 λεπτών, με αποτέλεσμα να υπάρξουν έντονες διαμαρτυρίες.
Οι έλεγχοι είναι απαραίτητοι, ώστε να διαπιστωθεί η κατάσταση του πρανούς και να διασφαλιστεί ότι δε θα πέσουν ξανά βράχοι στο οδόστρωμα. Τα έργα συγκράτησης που έγιναν θα ελέγχονται δυο φορές το χρόνο, για μια εβδομάδα κάθε φορά, οι γεωλόγοι θα συντάσσουν εκθέσεις και θα επισημαίνουν τυχόν σημεία που χρειάζονται επεμβάσεις.
Τα έργα στο πρανές των Τεμπών αποδείχτηκαν πάντως σωτήρια. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τροχαίας, πριν από τις εργασίες καταγράφονταν 15 συμβάντα βραχοπτώσεων κάθε μήνα, ενώ πλέον μέσα σε 11 μήνες έχουν σημειωθεί μόλις τρία!
«Οι εξαμηνιαίοι έλεγχοι κάθε άνοιξη και φθινόπωρο γίνονται για την ασφάλεια των διερχομένων. Εάν οι ειδικοί βρουν σημεία που χρειάζονται επέμβαση, αυτή θα γίνεται άμεσα. Επίσης, όπου διαπιστώνεται επικινδυνότητα, εφόσον μπορούν, ρίχνουν οι ίδιοι τους βράχους για να μη γίνει κάτι τέτοιο με το δρόμο ανοιχτό στην κυκλοφορία. Ουσιαστικά γίνεται ένας αναλυτικός έλεγχος του βουνού», επισήμανε η εκπρόσωπος της «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου ΑΕ», Ειρήνη Ζαβρίδου.
Παράλληλα, τα έργα για τη διάνοιξη των σηράγγων στην περιοχή, ώστε να κατασκευαστεί ο νέος αυτοκινητόδρομος και να παρακαμφθούν τα στενά των Τεμπών, ολοκληρώνονται το αργότερο στις αρχές του επόμενου Μαΐου. Οι... υπόνοιες (παρά τα αντίθετα πορίσματα) για επίδραση των ανατινάξεων που γίνονται εντός των σηράγγων στις βραχοπτώσεις πλέον θα παύσουν.
ΤΑΣΟΣ ΤΑΣΙΟΥΛΑΣ