Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Σταύρος Καλαφάτης: «Χρηματοδότηση δράσεων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση»

Ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης και υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Νέας Δημοκρατίας κ. Σταύρος Καλαφάτης κατέθεσε στη Βουλή την με αριθμ. 14433/6-4-2011 ερώτηση προς τους υπουργούς Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με θέμα τη «Χρηματοδότηση δράσεων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση».
Στην ερώτησή του αναφέρει ότι μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση, που συστάθηκε με Κανονισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, παρέχεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Ε.Ε.) η δυνατότητα χρηματοδότησης των κρατών μελών για τη λήψη μέτρων στήριξης των εργαζομένων, οι οποίοι απολύθηκαν λόγω της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κρίσης. Η περίοδος εφαρμογής του ΕΤΠ ταυτίζεται με την προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ (1η Ιανουαρίου 2007 έως 31η Δεκεμβρίου 2013). Το ΕΤΠ χορηγεί βοήθεια στα κράτη μέλη, συνολικού ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως.
Ο κ. Καλαφάτης ερωτά τους αρμόδιους Υπουργούς αν έχουν ληφθεί τα κατάλληλα μέτρα και αν έχει εφαρμοστεί πλαίσιο συντονισμένης δέσμης εξατομικευμένων υπηρεσιών, σε συγκεκριμένες περιπτώσεις απολυμένων, που αποσκοπούν στην επανένταξή τους στην αγορά εργασίας μέσω χρηματοδότησης από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση.