Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Οι αποκαλύψεις από τη συνέντευξη Στρος-Καν συνεχίζονται


Τι είπε ο γάλλος δημοσιογράφος του Canal+ στα «Επίκαιρα»

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί η συνέντευξη που δημοσιεύεται στο αυριανό τεύχος του περιοδικού «Επίκαιρα» και την οποία παραχωρεί ο δημοσιογράφος που μίλησε με τον Ντομινίκ Στρος Καν στον Canal+ για το θέμα της προσφυγής της Ελλάδος στο ΔΝΤ με πρωτοβουλία του Γιώργου Παπανδρέου.
Ο Γάλλος δημοσιογράφος Νικολά Εσκουλάν δηλώνει πρώτον ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε επικοινωνήσει με τον Στρος Καν μιλώντας για βοήθεια του ΔΝΤ μόλις μερικές μέρες μετά την εκλογική του νίκη και δεύτερον ότι όταν ο επικεφαλής του ΔΝΤ του απάντησε ότι η ΕΕ δε θα αφήσει την Ελλάδα να προσφύγει στο ΔΝΤ, ο Παπανδρέου του απάντησε «Μην ανησυχείς για την Ευρώπη, εγώ μπορώ να τους πείσω!».

Το ακριβές κείμενο που δημοσιεύεται στα «Επίκαιρα» και αφορά αυτό το σημείο έχει ως εξής:

Κύριε Εσκουλάν, τι ακριβώς σας είπε ο κ. Στρος-Καν για τον Έλληνα πρωθυπουργό και την προσφυγή της χώρας μας στο ΔΝΤ;
Κύριε Καριπίδη, αυτό που μου είπε –πρέπει να σας επισημάνω πως δεν το έχουμε βάλει στο ντοκιμαντέρ που θα προβληθεί την Κυριακή– είναι πως μερικές μέρες μετά τη νίκη του κ. Παπανδρέου, ο Έλληνας πρωθυπουργός τηλεφώνησε στον Ντομινίκ Στρος-Καν και του είπε επί λέξη: «Είμαστε σε πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση και έχουνε πολύ σοβαρά προβλήματα. Νομίζεις πως το ΔΝΤ θα μπορούσε να έρθει στην Ελλάδα να μας βοηθήσει;».

Και τι του απάντησε ο διευθυντής του ΔΝΤ;

Του είπε πως «θα μπορούσαμε να το κάνουμε αυτό, αλλά δεν νομίζω ότι η ΕΕ θα σας άφηνε να έρθετε σε μας». «Μην ανησυχείς για την Ευρώπη», του είπε ο Παπανδρέου. «Εγώ μπορώ να τους πείσω». Μερικές ημέρες αργότερα ο Παπανδρέου τηλεφώνησε ξανά στον Ντομινίκ Στρος-Καν και του είπε: «Είχες δίκιο, η ΕΕ δεν με αφήνει να ζητήσω τη βοήθειά σου». «Μετά μεσολάβησαν όλες αυτές οι δραματικές διαβουλεύσεις και τελικά η Ελλάδα κατέληξε στον μηχανισμό στήριξης πολύ καθυστερημένα», μου είπε ο κ. Στρος-Καν.

Αλήθεια, γιατί αυτό το σημείο το έχετε κόψει από το ντοκιμαντέρ της Κυριακής;

Για πρακτικούς λόγους. Το θέμα μας δεν είναι η Ελλάδα, αλλά η ζωή και το έργο τον κ. Ντομινίκ Στρος-Καν. Κρίναμε ότι είχαμε πιο ενδιαφέροντα πράγματα να πούμε για τη ζωή του.

Σας είπε κάτι άλλο που δεν θα δούμε την Κυριακή;

Ναι. Ο Ντομινίκ Στρος-Καν μας είπε πως αν η ΕΕ είχε δώσει το πράσινο φως στον Έλληνα πρωθυπουργό, όταν αυτός το ζήτησε για πρώτη φορά, η κατάσταση στην Ελλάδα θα ήταν πολύ καλύτερη από ό,τι είναι σήμερα.

Κύριε Εσκουλάν, κυκλοφορεί η φήμη πως σας ζητήθηκε να κόψετε μέρος της συνέντευξης του διευθυντή του ΔΝΤ γιατί με τα λεγόμενά του θίγει τον Έλληνα πρωθυπουργό. Αληθεύει αυτό ή όχι;

Κύριε Καριπίδη, με κάθε ειλικρίνεια σας λέω πως όχι. Οι συνεργάτες του Ντομινίκ Στρος-Καν ήταν κύριοι. Δεν μου ζήτησαν να κόψω τίποτα από τη συνέντευξη, δεν επενέβησαν καθόλου στη διαδικασία.
Πηγή: zoomnews.gr