Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Ο Σταύρος κ. Καλαφάτη σε συνεδρίαση των Δ.Σ. του Επαγγελματικού και του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.

Ο Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης και υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Νέας Δημοκρατίας κ. Σταύρος Καλαφάτης, στο πλαίσιο του διαρκούς διαλόγου που έχει ανοίξει με την επιχειρηματική κοινότητα της πόλης, συμμετείχε χθες στις τακτικές συνεδριάσεις των Δ.Σ. τόσο του Επαγγελματικού όσο και του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.
Στις τοποθετήσεις του ο κ. Καλαφάτης υπογράμμισε την κρισιμότητα της κατάστασης στην οικονομία, επέκρινε το μέχρι σήμερα πελατειακό και κρατικοδίαιτο μοντέλο ανάπτυξης, χαρακτήρισε ως μονόδρομο την απενοχοποίηση της επιχειρηματικότητας, ενώ τόνισε ότι το "υγιές επιχειρείν" αποτελεί τη βασικότερη αναπτυξιακή διέξοδο της χώρας.
Κατά τις συνεδριάσεις τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων και των δύο (2) επιμελητηρίων, εξέφρασαν τον έντονο προβληματισμό και την απόγνωση που περιβάλλει την μικρομεσαία επιχείρηση και εξέθεσαν πλήθος καίριων ζητημάτων, όπως μεταξύ άλλων :
• Το ζήτημα της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων, με δεδομένο ότι το 2010 υπήρξε για πρώτη φορά αρνητικό ισοζύγιο μεταξύ εγγραφών και διαγραφών μελών και στα δύο (2) επιμελητήρια, ενώ μειώθηκαν σημαντικά τα έσοδα αυτών.
• Η έλλειψη ρευστότητας, η απαθής στάση των τραπεζών, ο τραπεζοκεντρικός χαρακτήρας του ΕΤΕΑΝ και το πρόβλημα των μεταχρονολογημένων επιταγών.
• Η υψηλή φορολογία και οι καθυστερήσεις στις επιστροφές Φ.Π.Α.
• Το πλανόδιο εμπόριο, το παραεμπόριο και η παραοικονομία.
• Η αντιδημοκρατική αναβολή των εκλογών στα επιμελητήρια από την κυβέρνηση.
• Η διαρκής απαξίωση του παραγωγικού και μεταποιητικού ιστού της Θεσσαλονίκης.
• Το ιδιότυπο καθεστώς που διέπει τα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Ο κ. Καλαφάτης πρότεινε στα μέλη των εν λόγω επιμελητηρίων τη συνέχιση των επαφών και τη διαρκή αμφίδρομη συνεργασία για την προώθηση των ανωτέρω ζητημάτων, μέσω πολιτικών παρεμβάσεων και ενεργειών, στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού του έργου.