Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Σταύρος Καλαφάτης: "Η διασφάλιση ποιότητας και τιμής στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, απαιτούν συνεχή εποπτεία και έλεγχο"

Κύρια σημεία της ομιλίας του Βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης και υπευθύνου του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Νέας Δημοκρατίας κ. Σταύρου Καλαφάτη, στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου : "Ενιαίο Μητρώο Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων, Εφοδίων και Εισροών και άλλες διατάξεις"."Στην ομιλία του ο κ. Καλαφάτης, αναφέρθηκε στη σύγχυση και στον οίστρο της κυβέρνησης να καταθέτει σχέδια νόμου, για ζητήματα που θα μπορούσαν κάλλιστα να ρυθμισθούν μέσω απλών Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων.Τόνισε την έμφαση που πρέπει να δοθεί στην ενίσχυση της διαφάνειας στις συναλλακτικές διαδικασίες που μεσολαβούν από την παραγωγή του αγροτικού προϊόντος, μέχρι και την πώλησή του στον τελικό καταναλωτή.Σύμφωνα με τον κ. Καλαφάτη, σήμερα παρατηρείται πλήρης ασυδοσία η οποία δεν επιλύεται απλά και μόνο με τη σύσταση ενός Ενιαίου Μητρώου Εμπόρων και αφορά κυρίως :
• στις εκβιαστικές συναλλαγές και πιέσεις των μεγαλοεμπόρων αγροτικών προϊόντων προς τους παραγωγούς ή τους μεταποιητές,
• στις υπερτιμήσεις στα αγροτικά εφόδια,
• στις παράνομες ελληνοποιήσεις και νοθείες,
• στην παράνομη διακίνηση φορτίων από γειτονικές χώρες που κατακλύζουν την ελληνική αγορά, αφήνοντας στα αζήτητα την ελληνική αγροτική παραγωγή.
Προς αυτή την κατεύθυνση ο κ. Καλαφάτης στηλίτευσε την παντελή απουσία ελεγκτικών μηχανισμών στις υπηρεσίες γεωργίας και εμπορίου, καθώς και την πλήρη απαξίωση του Ελληνικού Φορέα Ελέγχου Τροφίμων, αλλά και του Ελληνικού Οργανισμού Γάλακτος και Κρέατος, με συνέπεια τα σημερινά φαινόμενα ασυδοσίας στην αγορά.Καταλήγοντας στην ομιλία του ο κ. Καλαφάτης πρότεινε την εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου σχέδιο νόμου, που θα θεσπίζει ένα συνολικό πλαίσιο διασφάλισης της τιμής και της ποιότητας των αγροτικών προϊόντων, ελέγχοντας όλους τους κρίκους της μεταπρατικής αλυσίδας, από το χωράφι μέχρι και το ράφι του σούπερ μάρκετ".