Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Μετέωρα τα ειδικά μισθολόγια

Η επιτροπή, που έχει συσταθεί για το μισθολογικό καθεστώς στο Δημόσιο, παρέδωσε το σχέδιό της στους αρμόδιους υπουργούς. Ολα τα ειδικά επιδόματα βρίσκονται στον αέρα. Διαπιστώνονται μεγάλες διαφορές στις αποδοχές κατά κλάδο «E» 1/3
Η σταδιακή κατάργηση των ειδικών μισθολογίων και η ενσωμάτωσή τους στον «κορμό» του ενιαίου αποτελεί ένα από τα σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση. Η ειδική επιτροπή, που έχει συσταθεί από στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών και Οικονομικών για το ενιαίο μισθολόγιο, επεξεργάζεται προτάσεις, μεταξύ των οποίων είναι και η κατάργηση των μισθολογίων που αφορούν περίπου 300.000 υπαλλήλους: τους δικαστικούς, τους γιατρούς του ΕΣΥ, τους στρατιωτικούς και τα Σώματα Ασφαλείας, τους διπλωματικούς υπάλληλους, τους καθηγητές ΑΕΙ και ΤΕΙ αλλά και τους εργαζομένους των ΟΤΑ.Περισσότερα άρθρα...Νέα ακροδεξιά πρόκληση στον ΔήμοΚολλάνε «ένσημα» στην ΥπατίαΠρόγραμμα επιδότησης ενοικίουΣυλλήψεις μετά από συμπλοκήΠυρκαγιά σε ξενοδοχείο με μαθητέςΙντερσίτι παρέσυρε και σκότωσε 36χρονοΔίκτυο τραμ για περιοχές όπου δεν πάει το μετρόΜείωση νεκρών, αύξηση τροχαίωνΟι οδηγοί ψηφίζουν ασφάλειαΚαταθέσεις τριών αστυνομικώνΟροι για τον «τοξοβόλο» της πορείας5,2 Ρίχτερ χτύπησαν την Κρήτη12χρονος πυροβόλησε 7χρονοΠρωτιά στο e-φλερτΟ καρπός που ήρθε από το κρύοΑνατροπές για συνταξιούχους που εργάζονταιΧωρίς συνδικαλιστές του ΟΑΣΑ συνεδριάζει το συντονιστικόΛιγότεροι νεκροί, περισσότερα ατυχήματα στην άσφαλτο πέρυσιΠροτείνουν 13 κινήσεις για Κεραμεικό και ΜεταξουργείοΣτο πειθαρχικό για τα «φάουλ» της μετάδοσηςΥπό όρους οι κλαδικές συμβάσειςΠροβληματισμός για την αποχήΣεισμός 5,2 Ρίχτερ στην ΚρήτηΠροσπάθησαν να «ξηλώσουν» ΑΤΜΛηστεία σε χρηματαποστολή στο ΜενίδιΕλεύθερος με περιοριστικούς όρους ο «τοξοβόλος»Διαμαντοπούλου: Δεν υπαγορεύει το ΔΝΤ τις συγχωνεύσεις σχολείωνΔρίτσας:έξω οι δικυκλιστές της ΕΛΑΣ από κινητοποιήσειςΔεν θα μεταφέρει μαθητές το ΚΤΕΛ ΑρκαδίαςΠράσινο φως για το ηλεκτρονικό εισιτήριοΒρήκαν καμένα χαρτονομίσματα στα σκουπίδιαΠροβλήματα στην Ε.Ο. στο Δερβένι Σύμφωνα με το σενάριο της επιτροπής, που έχει τεθεί υπόψη των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών, προτείνεται η διατήρηση του οικογενειακού επιδόματος, του επιδόματος θέσης και η διαμόρφωση του πριμ παραγωγικότητας, το οποίο θα συνδεθεί με μετρήσιμους στόχους για κάθε υπάλληλο. Επίσης, προτείνεται η θεσμοθέτηση επιδόματος ειδικών συνθηκών εργασίας και θα καταβάλλεται με κοινά κριτήρια σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους ανάλογα με την ιδιαιτερότητα της εργασίας τους.

Τα ειδικά επιδόματα θα ενσωματωθούν, ύστερα από μειώσεις που θα φτάσουν και στο 20%, στον βασικό μισθό.

Οι δικαστικοί λειτουργοί, για παράδειγμα, θα λαμβάνουν τα ίδια χρήματα με τους συναδέλφους τους στα υπόλοιπα υπουργεία που διαθέτουν τα ίδια τυπικά προσόντα, αλλά θα διαφοροποιούνται στο επίδομα ειδικών συνθηκών. Το ίδιο θα ισχύσει για τα Σώματα Ασφαλείας καθώς και για τους διπλωματικούς υπαλλήλους, ακόμα και για τους υπαλλήλους στην καθαριότητα των ΟΤΑ.
Στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών, πάντως, αναφέρουν ότι η λύση της κατάργησης των ειδικών μισθολογίων, εάν τελικώς αποφασιστεί, θα υλοποιηθεί σταδιακά και σε βάθος χρόνου, προκειμένου να προσαρμοστούν οι υπάλληλοι στα νέα δεδομένα των αποδοχών τους που σε κάποιες περιπτώσεις υψηλόμισθων θα μειωθούν έως και 20%.
Σε περίπτωση που τελικά υιοθετηθεί το γερμανικό μοντέλο του ενιαίου μισθολογίου, τότε υπάρχει μία πιθανότητα να διαφοροποιούνται οι μισθοί των συγκεκριμένων κατηγοριών και ως προς το ύψος του επιδόματος ειδικών συνθηκών εργασίας. Σε αυτό το πλαίσιο, το επίδομα συνθηκών εργασίας θα ενσωματώνει μέρος των ειδικών επιδομάτων που ήδη καταβάλλονται γι' αυτόν τον σκοπό (π.χ. επιδόματα κινδύνου και αυξημένης επιχειρησιακής ετοιμότητας για τους στρατιωτικούς, νοσοκομειακής απασχόλησης για τους γιατρούς του ΕΣΥ).
Οι βασικές αρχές που θα διέπουν το νέο μισθολόγιο θα είναι:
Iδιες αποδοχές για όλους τους υπαλλήλους που έχουν κοινά προσόντα και την ίδια προϋπηρεσία.
Διατήρηση του συνολικού μισθολογικού κόστους των δημοσίων υπαλλήλων (15,4 δισ. ευρώ.) έτσι όπως διαμορφώθηκε μετά τις περικοπές των επιδομάτων το 2010.
Αναπροσαρμογή και ανακατανομή των επιδομάτων προς όφελος των χαμηλόμισθων.
Οι υπάλληλοι που λαμβάνουν «υψηλά» επιδόματα θα χάσουν μέχρι και το 40% των αποδοχών τους.
Αντίστοιχα το σύνολο των κονδυλίων που θα συγκεντρωθούν από το «μαχαίρι» των υψηλών επιδομάτων θα αναδιανεμηθεί σε υπαλλήλους που έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά και λαμβάνουν χαμηλότερες αποδοχές.
ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ
"Εθνος"