Οι βουλευτές του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Θεσσαλονίκης Τάσος Κουράκης και Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου, μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την παράνομη πώληση των μεταλλείων Κασσάνδρας στην εταιρία «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε», δήλωσαν :
Όπως έχουμε καταγγείλει, τον Δεκέμβρη του 2003 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με υφυπουργό Οικονομίας τον σημερινό Δήμαρχο Αριστοτέλη, τον κ. Χ. Πάχτα, υπέγραψε τη σκανδαλώδη σύμβαση παραχώρησης της εκμετάλλευσης των μεταλλείων Κασσάνδρας στην εταιρία «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.». Η μεταβίβαση πραγματοποιήθηκε, λόγω πτώχευσης της προηγούμενης ιδιοκτήτριας εταιρίας ΤVX, στην εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.» έναντι του ποσού των 11 εκατ. ευρώ, χωρίς ανοικτό διαγωνισμό, ή εκτίμηση των περιουσιακών στοιχείων των μεταλλείων από ανεξάρτητο εκτιμητή. Η μεταβίβαση περιελάμβανε εκτός από τα περιουσιακά στοιχεία και τα 317.000 στρέμματα γης, ενώ ταυτόχρονα απάλλασσε την εταιρία από τους φόρους επί των συναλλαγών.
Σήμερα και μετά από συνεχείς αλλαγές στη μετοχική της σύνθεση, η αξία της υπολογίζεται στα 440 εκατομμύρια ευρώ, με συμμετοχή κατά 95% της European Goldfields, καναδικής εταιρείας εισηγμένης στα χρηματιστήρια του Καναδά και του Λονδίνου, και 5% της Ελληνικής Τεχνοδομικής ΤΕΒ ΑΕ (θυγατρική ΑΚΤΩΡ Α.Ε.). Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι το αρχικό μετοχικό κεφάλαιό της ήταν μόνο 60.000 ευρώ −το ελάχιστο από το νόμο προβλεπόμενο ποσό− ενώ μετά από την εξαγορά των μεταλλείων Κασσάνδρας η αξία της μετοχής της European Goldfields εκτοξεύτηκε στα ύψη.
Η καταγγελία αυτή επιβεβαιώνεται και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία μετά από εμπεριστατωμένη έρευνα που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2008 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η τιμή των 11 εκατ. ευρώ που καταβλήθηκε για την πώληση των Μεταλλείων Κασσάνδρας στην Ελληνικός Χρυσός το 2003 ήταν κατώτερη της πραγματικής τους αξίας, η οποία λίγο μετά την πώληση εκτιμήθηκε σε 25 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, οι φόροι που θα έπρεπε να είχαν καταβληθεί επί της πώλησης ανέρχονται σε 1,34 εκατ. ευρώ. Για τους ανωτέρω λόγους, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.» έλαβε παράνομη κρατική ενίσχυση μαζί με τους φόρους και τόκους, συνολικού ύψους 15.3 εκ. ευρώ και την οποία η Ελλάδα οφείλει να ανακτήσει.
Αν συνυπολογιστεί και η μη αναστρέψιμη περιβαλλοντική καταστροφή που θα προκληθεί από την εκτεταμένη μεταλλευτική δραστηριότητα, επαληθεύονται οι ανησυχίες κατοίκων και φορέων της περιοχής για υπονόμευση της αναπτυξιακής προοπτικής της περιοχής.
Η βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής θα προέλθει από δράσεις που θα σέβονται την αειφορία των φυσικών πόρων και την ποιότητα ζωής των κατοίκων.
Καλούμε την κυβέρνηση να αναζητήσει και να αποδώσει τις ευθύνες για την σκανδαλώδη σύμβαση παραχώρησης και τις ζημίες που υπέστη το ελληνικό δημόσιο και να ακυρώσει την καταστροφική επένδυση.